Fora de joc

Dels partits als ciutadans

Les protestes i, sobretot, les propostes del moviment del 15-M han fet forat, si més no, a Catalunya, on ha de tornar a ressorgir amb força el debat sobre la reforma de la Llei Electoral. Convé recordar que l’actual Llei Electoral catalana penja d’una disposició transitòria de l’Estatut del 1979 i és l’única comunitat autònoma que ha estat incapaç d’aprovar una Llei Electoral pròpia. El president Artur Mas vol enllestir-la abans que acabi l’any 2012, els socialistes hi donen llum verda i la resta de partits reclamen dir-hi la seva.
El rovell de l’ou de qualsevol reforma política i, molt més de tipus electoral, és l’objectiu que es vol aconseguir. Els polítics han de tenir clara la finalitat de la reforma, explicitar les raons del què i del perquè, i deixar el com, en qualsevol cas, als constitucionalistes i als politòlegs perquè posin fil a l’agulla pel que fa als diversos models i les diverses solucions tècniques.

En aquest sentit, després de la dictadura franquista, caracteritzada per la democràcia orgànica, que renegava del sufragi universal i del pluripartidisme com a via de representació dels ciutadans i de selecció dels dirigents polítics, l’objectiu compartit pels reformistes del règim i l’oposició democràtica era consolidar i potenciar els partits polítics com a instruments de participació política i electoral. D’aquí la imposició de les candidatures tancades i bloquejades, que donaven tot el poder de selecció i de control als nuclis dirigents de les forces polítiques.
A hores d’ara, els ciutadans reclamen una participació més directa en la selecció i elecció d’uns candidats que han de deure el seu càrrec més a la seva voluntat i decisió que no pas als partits que els proposen. Així mateix, els partits polítics han de renunciar al monopoli de la participació democràtica i defugir d’una visió vertical i jerarquitzada. D’una banda, s’han de dotar de més mecanismes de control de la tasca dels nostres representants i, de l’altra, s’han d’establir mecanismes d’intervenció i decisió directa. En aquest sentit, la proposta d’ICV d’introduir els referèndums revocatius (com són habituals a Itàlia) pot significar una gran millora en la nostra qualitat democràtica.

Más Noticias