Cròniques insubmises

El Govern del PSOE i el pressupost de Defensa del 2018

Pere Ortega. Centre Delàs d'Estudis per la Pau

El nou govern del PSOE no pensa esmenar els pressupostos del 2018 heretats del Partit Popular i acabarà aprovant-los. Aleshores, agradi o no, ens haurem d'empassar l'augment del 10,5% del pressupost de Defensa, destinat íntegrament a adquirir noves armes. Així, les inversions en armes passaran de 2.597 milions en el 2017 a 3.017 milions el 2018, la qual cosa representarà un espectacular augment del 42,3%. El mateix passa amb la partida de R+D militar, a la qual l'any passat es van destinar un total de 461,7 milions i aquest any augmentarn en un 46% més, fins a arribar als 678 M€.

Aquestes alegries en la despesa militar sorgeixen del supòsit que mantenia el govern del PP segons el qual Espanya està sortint de la crisi que es va iniciar en el 2008 i ja es podia invertir en nous armaments. Per aquest motiu l'exministra de Defensa, Dolores de Cospedal, va anunciar un nou cicle inversor en armes. Algunes d'aquestes "inversions" es troben plasmades en partides habilitades al pressupost de Defensa de 2018. Cospedal, va anunciar l'inici de set nous Programes Especials d'Armaments (PEA), amb un cost inicial de 10.805 milions per als propers deu anys. Aquestes noves armes, són: 348 vehicles de combat VCR 8×8 Piraña; una fragata F-110; 4 drones Reaper; helicòpters Chinook; avions d'entrenament; avions de proveïment de combustible en l'aire; modernització de sistemes de comandament i control aeri; adequació dels helicòpters NH-90.

Uns nous sistemes d'armes que vénen a engrossir els PEA ja existents, algun d'ells en construcció (helicòpter NH-90) i que han representat un enorme cost, 34.240 milions, a l'erari públic, i dels quals encara es deu, segons Defensa, al voltant de 18.000 milions (Comissió de Defensa 16/04/2018).

Per fer front al pagament del deute dels PEA, aquest any 2018, s'han d'abonar 1.376 M€, com el crèdit consignat és de 2.164,48 M€, la diferència de 788 milions es destinarà a retornar al Ministeri d'Indústria les ajudes concedides en R+D a les empreses militars. Aquesta devolució al Tresor de les ajudes en R+D a les empreses no havia estat possible a causa de la crisi que des de 2008 va afectar l'economia espanyola. Un deute xifrat en 15.000 M€ per l'anterior Secretari de Defensa, Pedro Argüelles (Comissió de Defensa 23/05/2013). Xifra que, sumada als 18.000 M€ que es deu a les empreses, representa 33.000 milions de deute final.

És a dir, existeix un colossal deute generat per l'adquisició d'armaments i ara es pretén ampliar-la. Així es desprèn del programa 122B de modernització dels PEA, on s'habiliten crèdits per fer front a tres dels set nous programes: Vehicle de combat VCR 8×8 Piraña, 9,2 milions; Helicòpters NH-90, 237 milions; i una fragata F-110, sense crèdit. Deixant la resta de programes per a propers exercicis.

La principal crítica que s'ha de fer a les inversions en nous armaments és l'enorme malbaratament de diners públics per dissuadir a hipotètics enemics d'atacar el territori espanyol, quan, aquesta hipòtesi està lluny de la realitat geopolítica dels països membres de la UE. Ni tampoc per a les missions a l'exterior en les quals el Govern s'ha implicat, doncs gairebé cap d'aquestes armes dels PEA ha traspassat mai les fronteres espanyoles i es mantenen en dipòsits, dàrsenes i hangars, esperant que acabi la seva vida útil per ser reemplaçades per unes altres de major cost i així prosseguir una carrera armamentista cap a enlloc. Carrera que beneficia a les indústries militars espanyoles, però també europees i dels Estats Units. Quan, d'altra banda, per a la població les veritables amenaces provenen de la falta d'ocupació, d'habitatge, de cobertures socials per a la dependència, de tenir pensions dignes... Aquesta és la seguretat que desitja i espera la població li proporcioni l'Estat. Què pensa fer sobre aquestes colossals inversions en armes el govern de Pedro Sánchez? Tant de bo esmeni els crèdits per adquirir més armaments. Però en matèria militar les polítiques del PP i del PSOE mai han diferit massa. Tant de bo m'equivoqui.

Más Noticias