Altrament

Sobre el futur del llibre

En el dia d’avui no puc evitar parlar del llibre i enfrontar-me una pregunta que sovint em fan: té futur el llibre?
Jo sóc de les que penso que les tecnologies no són substitutives, que són acumulatives, és a dir, que res no desapareix sinó que s’acumula i en tot cas es transforma. De la mateixa manera que els llibres no van substituir les catedrals o l’alfabet no va substituir la imatge, els ordinadors o, més concretament, les tecnologies digitals no faran desaparèixer el llibre. Els darrers 500 anys els humans hem fet servir la impremta per fer circular les idees pel temps i per l’espai; fa cent anys que la ràdio i després el cinema i la televisió van aparèixer i van complementar llibres i diaris, i avui les tecnologies de la informació i la comunicació combinen tots els mitjans per construir noves formes d’expressió. Però les TIC també creen noves maneres de producció i difusió de documents impresos, que fan que hàgim de situar el llibre en el context dels sistemes de difusió digital.

Potser, doncs, hauríem de parlar de la reinvenció del llibre en un entorn digital i en un funcionament en xarxa que el transforma en una entitat complexa immersa en un sistema format per lectors, autors i textos.
Fa poc vaig llegir això en un blog: "Tinc un Kindle, un iPad, un iPhone, una Blackberry i un ordinador portàtil, però aquest cap de setmana vaig fer una cosa radical i de la vella escola: vaig consultar un llibre gruixut i vaig intentar llegir-lo. El que diré pot semblar increïblement peresós, com ara agafar un cotxe per desplaçar-se uns metres per comptes de caminar, però la fisicalitat del llibre, havent-lo d’aguantar, obrir-lo i anar passant plana rere plana, em va semblar molt més cansat del que recordava, em va distreure de l’acte de llegir i no vaig ser capaç d’entrar en la història".
Sembla exagerat? Potser sí, i sortosament avui només ens cal fer un cop d’ull als carrers per saber que el llibre no solament no ha mort sinó que té una salut excel·lent. Però el podríem posar en perill si ignorem paraules com les que acabo de citar, que són l’exponent d’un canvi cultural molt més important del que ens pensem i que encara no som capaços d’entendre.

Más Noticias