La desunió de les esquerres: un obstacle per resoldre la gran crisi social a Catalunya

 

Vicenç Navarro

Com he documentat en articles anteriors, el problema més gran que hi ha a Catalunya és l’enorme deteriorament de la qualitat de vida de la població que ha passat durant el període conegut com la Gran Recessió (veure “El principal problema que té avui Catalunya del qual no es parla: la crisi social“, Públic, 30.06.17). Una dada que resumeix la gravetat de tal deteriorament és que la taxa de mortalitat a Catalunya, que havia anat descendint abans que s’iniciés la Gran Recessió, ha augmentat substancialment a partir del 2010 (un 10,1%). Com he indicat recentment, una situació semblant ha aparegut en la resta d’Espanya durant el mateix període (veure El nou règim social d’Espanya, Públic, 23.06.17).

Les causes d’aquest deteriorament són fàcils de veure tot i que els majors mitjans de comunicació no informin d’això. Les responsables d’aquesta situació són les polítiques públiques neoliberals, que inclouen les reformes laborals que han debilitat enormement al món del treball, com els sindicats (causant el descens dels salaris, de l’ocupació, de la qualitat dels llocs de treball i de la protecció social) i els enormes retallades de la despesa en les transferències públiques com les pensions -que estan sent reduïdes significativament- i els serveis públics de l’Estat del Benestar (com sanitat, educació, serveis socials, habitatge social, escoles bressol, serveis domiciliaris per a persones amb dependències, i prevenció de la pobresa i de l’exclusió social, entre d’altres). Aquestes polítiques neoliberals van aconseguir el seu màxim desenvolupament durant els períodes que Catalunya i Espanya han estat governades per partits de clara sensibilitat conservadora i neoliberal: Convergència Democràtica de Catalunya, avui redefinit com Partit Demòcrata Català, a Catalunya, i el Partit Popular, a Espanya. L’evidència de l’enorme impacte negatiu d’aquestes polítiques en el benestar de les classes populars és aclaparadora (veure el llibre Ataque a la democracia y al bienestar. Crítica al pensamiento económic dominante. Anagrama, 2015).

La resposta popular a la Gran Recessió: el 15-M a Catalunya ia la resta d’Espanya

Durant tots aquests anys del que hauria de ser anomenat com la Gran Crisi Social, el pensament neoliberal dominant en els establishments públics mediàtics governants a Catalunya i a Espanya, canalitzat a través dels grans mitjans d’informació (essent els públics clarament controlats pels partits governants i els privats per interessos financers), van anar transmetent la imatge que aquestes polítiques neoliberals eren les úniques possibles a causa del context europeu i internacional. Aquesta explicació, transmesa des de dalt, contrastava, però, amb la informació que la gent normal i corrent rebia en base a la seva pròpia experiència quotidiana, que li donava una visió diferent i oposada a aquesta informació esbiaixada i manipulada des de dalt. Per aquest motiu quan va aparèixer el 15-M, qüestionant la saviesa convencional que no hi havia alternatives, les seves denúncies fossin immediatament molt populars. Les enquestes detallaven que la majoria de catalans i espanyols estaven en desacord amb el pensament dominant que afirmava que no hi havia alternatives, coincidint, en canvi, amb una de les principals tesis del 15-M, que era afirmar que sí que hi havia alternatives. Va ser un motiu de gran orgull per a mi que en la seva primera manifestació a la Puerta del Sol a Madrid el moviment 15-M mostrés, davant dels mitjans que cobrien tal esdeveniment, el llibre que Joan Torres, Alberto Garzón i jo havíem escrit titulat Hi ha alternatives. Propostes per crear ocupació i benestar social a Espanya (Sequitur, 2011), en què documentábamos que, en contra del que sostenia el pensament neoliberal dominant, hi havia altres polítiques alternatives que, d’aplicar-se, haguessin pogut prevenir l’enorme dany que les polítiques públiques inspirades en tal pensament, imposades pels partits governants a Espanya ia Catalunya, estaven causant al benestar de les classes populars, corregint, alhora, les enormes injustícies i desigualtats que existien i continuen existint al país (veure fotografia aquí) .

El fet que aquestes polítiques alternatives no s’apliquessin es devia al fet que aquells partits governants no estaven representant a les classes populars. En el seu lloc, estaven representant els interessos financers i econòmics que dominen la vida política i mediàtica del país, a través d’un entramat de poder que obstaculitzava i continua obstaculitzant el desenvolupament democràtic de les institucions anomenades “representatives”. L’eslògan del 15-M “no ens representen” va ser enormement popular al llarg del territori espanyol, incloent-hi Catalunya, com també ho va ser un altre eslògan, “no hi ha pa per a tant xoriço”, que denunciava l’estesa corrupció en les institucions polítiques , resultat de l’existència d’aquell entramat de poder politicoeconòmic-financer.

El tsunami polític que el va seguir

Tal moviment 15-M va generar un tsunami polític, apareixent moviments polític-socials al llarg del país que van constituir una àmplia coalició de nous partits polítics (Podemos, En Marea i En Comú Podem) a la qual es va unir una reformada Esquerra Unida i Equo . L’èxit electoral d’aquesta coalició no tenia precedents a Europa. En menys de dos anys va arribar gairebé a ser la segona força política del país.

El seu gran impacte en la vida política prové de representar un desig de canvi profund en la societat espanyola (incloent en la societat catalana) ia les seves institucions politicomediàtiques, la qual cosa va crear una predictible hostilitat per part dels establishments polític-mediàtics existents tant a Catalunya com a Espanya cap a aquesta coalició de noves esquerres que estava exigint una reversió de les polítiques d’austeritat, una anul·lació de les reformes laborals, una democratització massiva de les institucions de l’Estat (fora aquest central, autonòmic o local), així com altres moltes altres propostes, entre les quals destacava la demanda d’una visió plurinacional d’Espanya, diferent i oposada a la visió uninacional i jacobina de l’Estat espanyol que sempre ha caracteritzat a les dretes espanyoles. La seva aparició en la vida política del país i la seva ràpida expansió van determinar tot un seguit de fets de gran transcendència, que van incloure, entre molts altres esdeveniments, la renúncia del monarca Joan Carles I; la denúncia de la corrupció generalitzada a les institucions de l’Estat; la redefinició d’Espanya, amb la creixent acceptació de la plurinacionalitat de l’Estat espanyol; la rebel·lió de les bases militants del PSOE enfront de l’aparell i direcció de tal partit (exigint la unitat de les esquerres per parar a les dretes), i molts altres fets incloent el gran debilitament del bipartidisme. I a Catalunya aquest impacte va ser fins i tot més enllà, acabant amb el bipartidisme, amb un qüestionament del pujolisme i el seu absolut control sobre els aparells de la Generalitat de Catalunya.

Les noves esquerres a Catalunya

A Catalunya, com a conseqüència del tsunami polític que va representar el 15-M, van aparèixer noves forces polítiques com en Comú i la branca catalana de Podemos (Podem), que en aliar-se van guanyar les eleccions legislatives a Catalunya, creant un enrenou i gran oposició per part dels partits tradicionals (inclosos partits de l’esquerra catalana). I a la ciutat de Barcelona un moviment ciutadà de caràcter veïnal, liderat per una dona jove, Ada Colau, activista en els barris populars contra els desnonaments, va guanyar les eleccions municipals en contra de tot pronòstic, mostrant la nova alcaldessa de la ciutat un gran coratge i valentia en el seu enfrontament amb les estructures de poder que havien governat Barcelona i Catalunya durant molts anys. Tal coratge l’ha convertit en una de les dirigents polítiques més populars de Catalunya. Aquesta popularitat va ser paral·lela a la popularitat que Podem despertar, a nivell de tot l’Estat, incloent a Catalunya, generant un gran creixement de la branca catalana de Podem. D’aquí que l’aliança En comú Podem fora essencial per aconseguir l’ampli suport electoral que explica les seves consecutives victòries en les legislatives, convertint-se en una força política determinant tant a Catalunya com a Espanya. L’aliança entre En Comú i Podem ser clau per aconseguir l’ampli suport electoral que explica la seva victòria en les legislatives. Mai abans, durant el període democràtic posdictatorial, s’havia vist un cas semblant a Catalunya.

L’enorme oposició a les noves esquerres a Catalunya

Predeciblemente, hi va haver immediatament una oposició i hostilitat cap En Comú Podem per part dels grans mitjans d’informació a Catalunya i per part també del govern de la Generalitat de Catalunya, els aparells han estat controlats aclaparadorament per l’antiga Convergència durant la major part del període democràtic. Aquest partit, representant de la dreta catalana (ara batejada de nou com Partit Demòcrata Europeu Catalá), és la mateixa dreta responsable de l’aplicació de les polítiques neoliberals que van generar l’enorme crisi social en què viuen les classes populars a Catalunya. Les seves polítiques econòmiques i socials eren gairebé idèntiques a les imposades pel Partit Popular, i això no s’havia de (com els independentistes de dretes indiquen) al fet que l’Estat espanyol es ho imposés, sinó al fet que tots dos partits (PP i CDC) pertanyien a la mateixa família política conservadora-neoliberal. En realitat, les retallades de despesa pública social i les privatitzacions dels serveis públics de l’Estat del Benestar (sanitat, educació, serveis socials, habitatge, escoles d’infància i serveis domiciliaris, entre d’altres) van ser més massius a Catalunya que a Espanya.

I dins de les esquerres, alguns sectors d’ERC -un partit de centroizquierda- van veure també a En comú Podem com el seu major adversari. De la mateixa manera que el PSOE havia indicat explícitament que la seva major adversari no era el PP, sinó Units Podem, alguns dirigents d’ERC han indicat que el seu adversari gran no era la dreta catalana, sinó En Comú Podem. En realitat, ERC va ser fins i tot més enllà que el PSOE. Tot i que va ser en una posició subalterna, ERC va formar govern amb CDC. Aquesta aliança contra natura, entre un partit de dretes neoliberals i un partit que s’autodefineix de centre-esquerra, està avui governant Catalunya, sent el punt d’unió entre els dos partits el tema nacional, promovent la secessió de Catalunya de la resta d’Espanya com a tema principal, adduint que l’enorme problema social es resoldrà un cop s’hagi aconseguit tal secessió. Per a tots dos partits (que predeciblemente anuncien que el tema nacional i el social van junts) la resolució de la Gran Crisi Social es posposa fins que s’hagi aconseguit la independència: el tema nacional pren prioritat sobre el tema social.

La desunió de les noves esquerres catalanes

Un desig intens per part del govern de Junts Pel Sí (que ha prioritzat, com a part de la seva estratègia política, la resolució del tema nacional) ha estat debilitar En comú Podem, trencant l’aliança entre En comú i Podem, que és una coalició entre dues forces polítiques sobiranistes, però no independentistes. Sobiranisme és el compromís d’un partit amb el dret a decidir, concepte diferent a l’independentisme, que és el compromís d’una força política amb la secessió de Catalunya d’Espanya. Tal distinció entre sobiranisme i independentisme mai es fa. Tot el contrari, d’una manera una mica manipuladora, els dos conceptes són considerats, en el discurs tant del nacionalisme espanyolista com l’independentista, idèntics i intercanviables. Però tal distinció apareix clarament en el fet que la majoria de la població catalana vol poder exercir el dret a decidir, però només una minoria (gran, però minoria) desitja la secessió. Constantment s’oblida (o es vol oblidar) que tot independentista és sobiranista, però que no tot sobiranista és independentista. En comú Podem és una coalició sobiranista però no independentista, que ha fet de la resolució del tema social el seu tema central, ara i sense esperar després. I aquí hi ha una gran diferència entre Junts Pel Sí, aliat amb la CUP, per una banda, i Catalunya en Comú i Podemos, incloent-hi a Podem, de l’altra.

Les divisions dins de Podem

La situació actual de tensions dins de les noves esquerres catalanes (que les està debilitant enormement, i que està també fent molt de mal a Podem a nivell de l’Estat) està aconseguint el que Junts Pel Sí sempre ha desitjat, és a dir, debilitar a En Comú Podem, doncs la branca catalana de Podemos (Podem) s’ha distanciat d’En Comú, precisament en el moment en què hi ha un intent a Catalunya de consolidar una àmplia aliança que inclogui les noves esquerres i les ja existents, com ICV i EUiA, confluint en una nova formació política. Naturalment, i com seria d’esperar (en qualsevol país i en qualsevol lloc, resultat de diferències de cultura política i fins i tot de personalitats), hi ha diferències entre el nou i el no tan nou. Però el pas donat a Espanya per Podemos, d’una banda, i Izquierda Unida, de l’altra, per establir Units Podem testifica que sí que es poden transcendir aquestes diferències, si els líders d’aquestes formacions anteposen la necessitat comuna del país a les necessitats partidistes i / o personals. Hi havia, doncs, d’intentar tal aliança.

Aquest enteniment de la necessitat de mantenir la unió explica que hagués seriosos intents d’evitar la desunió entre la direcció de Podem i la d’En Comú, intents en els quals vaig participar activament i gràcies als quals es va signar un acord que després no es va complir al oposar-se a això la direcció de Podem. Crec que això va ser un gran error per Podem que l’afectarà negativament com també afectarà negativament a Catalunya en Comú. Distanciant-se Podem d’En Comú, va perdre la possibilitat d’influenciar a aquest coalició de partits en la direcció desitjada per Podem. En Comú necessita Podem, però Podem necessita també a En Comú. Sense aquesta aliança, i sense suport de Podemos, Podem serà com a màxim un altre grup minoritari que perdrà capacitat d’influència en la vida política catalana. I això seria una enorme (repeteixo, enorme) pèrdua per al país, doncs Podem, com a part de Podemos, oferia un gran potencial de transformació. Però la majoria de votants voten Podemos íntegrament, i d’aquí també deriva el gran atractiu que ha ofert Podem en el passat.

És més, la separació i creixent hostilitat de Podem cap a Catalunya en Comú, acusant-la injustament d’immobilista entre altres coses, està creant unes enormes tensions dins del propi partit Podem que no estan essent resoltes com s’haurien de resoldre, mitjançant el diàleg, sinó a través de mesures expeditives, purgant i excloent a més i més gent en un comportament que recorda una pràctica que sempre han portat els que les practiquen a ser forces molt minoritàries.

Les consultes per a ser creïbles no poden percebre com a instruments d’afirmació del que la direcció i l’aparell del partit desitja. En el primer redactat de la pregunta que va a preguntar als inscrits per saber la seva opinió i decisió sobre el mal anomenat referèndum donava clarament la impressió que estava esbiaixada perquè els inscrits votaran a favor de la decisió prèviament signada per la Direcció i gran part l’aparell del partit. La protesta des de les bases ha forçat un canvi que és menys esbiaixat que l’anterior. Però els canvis han de ser molt més substancials, ja que el futur de Podem ve condicionat per la seva capacitat d’expansió, sent inclusiu en lloc d’exclusiu, tal com va ser Vistalegre II, on les minories continuïn enriquint a Podem amb la diversitat, continuant en la direcció . En realitat, Podem mai ha estat més divers que ara, amb diverses sensibilitats presents en la direcció. L’oposat està passant a Podem. I això prediu malament per al futur. Catalunya necessita d’Podem, i que a més passi a ser part d’aquesta nova aliança de les esquerres que s’està establint a Catalunya. Hauria de ser obvi que es podrà influenciar aquesta nova força política des de dins molt més que des de fora d’ella.

Lamento que la direcció de Podem no ho vegi així, i el que és més lamentable i censurable és que la gran visibilitat mediàtica que s’està donant a la direcció actual d’Podem per part dels mitjans d’informació controlats pel govern de la Generalitat i mitjans afins, està sent utilitzada per debilitar Catalunya en Comú i a Podemos, convertint-se en còmplice de les forces que s’han oposat a les noves esquerres, complicitat que ha assolit en alguns moments nivells extrems com quan es tria com a fòrum per atacar Podemos al diari El País, el rotatiu que ha dirigit la campanya mediàtica massiva contra Podemos i el seu Secretari General.

Què està passant a Catalunya? El referèndum no és un referèndum

Avui, un dels moviments més positius que hi ha a Catalunya és un ampli moviment de rebuig cap a l’Estat central espanyol (controlat pel PP amb l’ajuda, fins fa poc, del PSOE), moviment generat en gran part per la Gran Crisi Social que Catalunya està vivint, i també per l’enorme insensibilitat i hostilitat de l’estat espanyol (especialment quan és governat pels hereus del franquisme, el PP, el màxim exponent del nacionalisme espanyolista uninacional) cap a la nació catalana, que ha estat una constant des que el Tribunal Constitucional va vetar elements importants de l’Estatut proposat pel govern Maragall de la Generalitat de Catalunya després de ser aprovat pel Parlament, les Corts Espanyoles i ratificat per la població catalana.

Aquest gran moviment de rebuig, però, ho està avui dirigint institucionalment el govern de la Generalitat de Catalunya, hegemonitzat pel partit de les dretes catalanes (CDC), les mateixes que, com he indicat en diverses ocasions, han controlat durant la major part del període democràtic tots els aparells de la Generalitat. Tal partit, corrupte fins a la medul·la, és la versió catalana del PP, i és el coresponsable, juntament amb tal partit, de les polítiques neoliberals causants de l’enorme crisi social de Catalunya. Aquest domini està avui facilitat per ERC (partit al qual li han estat cedides parts de l’aparell de la Generalitat, com ara Catalunya Ràdio -permaneciendo TV3 en mans de CDC-), qui atribueix tal enorme crisi social a l ‘ “espoliació” realitzat per Espanya, la qual cosa oculta la causa real de la seva enorme retard social, que no és el dèficit fiscal, sinó les lleis aprovades per les dretes catalanes i espanyoles, tant a Catalunya com a Espanya.

En realitat, si no fos per l’enorme pes del tema nacional en la vida política catalana avui veuríem un rebuig generalitzat cap al règim pujolista que ha dominat Catalunya durant la major part del període democràtic. És un enorme error creure que amb la desaparició del clan Pujol ha desaparegut el pujolisme a Catalunya. Tota l’estructura de poder institucional de la Generalitat de Catalunya està imbuïda de la ideologia nacionalista conservadora que caracteritza el pujolisme. Aquesta crisi del règim pujolista, però, no s’està donant. Tot el contrari, s’està reforçant a causa del lideratge que està exercint en aquest procés de secessió.

Fer aquesta observació no vol dir, com maliciosament s’interpreta constantment quan faig aquesta observació, que jo cregui que CDC (amb l’ajuda d’ERC) hagin generat el moviment independentista. Aquest és un moviment d’importants sectors de la societat civil catalana amb gran autonomia (tot i que són conegudes les relacions entre CDC i Òmnium Cultural). Però és d’una enorme ingenuïtat no veure que CDC (ara PDeCAT) està intentant liderar tal moviment, ja que el seu futur depèn de la possibilitat que mantingui el seu lideratge en tal moviment. I la seva influència en el moviment independentista no ha estat menor. El president Puigdemont és el dirigent institucional del moviment independentista, i darrere està l’expresident Mas, líder a l’ombra de tal moviment.

Recordo vivament que en les manifestacions de l’11 de setembre dels passats anys, els dirigents del moviment independentista liderats per Convergència escridassaven les manifestacions dirigides pel Procés Constituent (moviment sobiranista d’esquerres). I hem vist en aquests mesos com el Pacte Nacional pel Referèndum, que incloïa la majoria dels moviments sobiranistes a Catalunya, incloent els sindicats, va ser marginat pel govern català en la preparació del que es deia el procés constituent. És aquest domini de Junts pel Sí de tal procés el que està precisament dificultant la plena realització del sobiranisme (la celebració d’un referèndum). I no em refereixo predominantment a la condicionalitat que sigui pactat amb l’Estat central (la història dels moviments progressistes està plena de desobediència civil), sinó a la necessària mobilització de les classes populars a favor de tal moviment, condició essencial per aconseguir l’establiment d’una nova Catalunya, sigui aquesta o no independent.

Una nova Catalunya és necessària per resoldre la Gran Crisi Social

Com a conseqüència de la Gran Crisi Social, avui hauria possibilitats de mobilitzar les classes populars en un moviment d’oposició tant a l’Estat central com a la Generalitat de Catalunya. Cal recordar que els que vam fundar el Procés Constituent (moviment en el qual estaven algunes de les figures avui més conegudes de les esquerres catalanes, com Gerardo Pisarello, Xavier Domènech, Jaume Asens, Albano Dante, entre d’altres) teníem com a eslògan “l’Estat espanyol (a diferència del poble espanyol) no és el nostre “, però” la Generalitat de Catalunya d’avui tampoc “. El “no ens representen” aplicava tant a les Corts com al Parlament. I les dades així ho mostren. Avui els independentistes tenen una majoria parlamentària que no correspon a una majoria electoral. No és cert que, Junts Pel Sí, amb el suport de la CUP, estiguin parlant en nom del poble català. Estan utilitzant al poble català per aconseguir els seus objectius partidistes. I estan intentant transformar el conflicte dels de baix enfront dels de dalt (tant a Catalunya com a Espanya) en un conflicte entre dos Estats, l’espanyol dominat per les dretes i el català (la Generalitat) sota el control majoritari de les dretes catalanes. I ho estan aconseguint. Aquest és el gran error de les esquerres que estan donant suport el full de ruta del govern actual de la Generalitat dominat per l’antiga Convergència.

Una nova Catalunya no pot fer-se sense el suport de la classe treballadora i altres sectors de les classes populars

La necessària transformació de Catalunya cap a una nova Catalunya constituïda de baix a dalt no pot estar liderada per les forces de sempre que han controlat aquells aparells de la Generalitat de Catalunya. Aquesta transformació ha de ser liderada per forces polítiques compromeses primordialment amb les classes populars. Si no és així, aquestes classes no donaran suport a la necessària transformació del país, i la Catalunya resultant no serà molt diferent de l’actual. Les dades mostren que en les últimes eleccions al Parlament de Catalunya la suma dels vots als partits independentistes va aconseguir la majoria en els barris barcelonins el nivell de renda estava per sobre de la mitjana de la ciutat, mentre que els no independentistes sumaven majoria en els barris per sota de la mitjana, tots ells barris populars. Avui la majoria de la classe treballadora catalana no és independentista. Com poden llavors algunes esquerres acceptar les condicions que es posen a la convocatòria de l’1 d’octubre, en el que serà vinculant la decisió en un procés -el referèndum- en el qual gairebé segur que el vot a favor de la independència no representarà més que un terç de la població que podria votar a Catalunya? Com pot sostenir tal postura antidemocràtica? Si els percentatges de participació fossin semblants als del 9-N (i és més que probable que així sigui), aquesta seria la situació. Com pot una persona amb consciència democràtica acceptar tal proposta (en el qual, a més, no es reuneixen les més mínimes normes de comportament democràtic, com és la pluralitat dels mitjans públics de la Generalitat, la qual cosa no es deu, únicament i exclusivament , al govern central, sinó també al govern de la Generalitat que controla abusivament els seus mitjans públics d’informació) violant les més mínimes regles democràtiques?

Com poden veus d’esquerres acceptar aquestes condicions, que indubtablement (i tal com està dissenyat) donarà un resultat aclaparador a favor de la independència, quan la majoria de les classes populars -incloent la classe treballadora- no estan a favor de la independència? És d’una enorme arrogància, a més de sectarisme, dir que el poble català desitja la secessió, manipulant sectàriament la interpretació del “poble”. Si us plau, vegin les dades. Fins i tot entre els sindicalistes (el sector més polititzat de la classe treballadora) la majoria no són independentistes. Què no veuen les dades? Quan dirigents independentistes diuen amb tota solemnitat que la majoria del poble català vol la independència que diguin quina és la font d’aquestes dades. L’única evidència que mostren és majoritàriament al Parlament, resultat d’una llei electoral de clar biaix en contra de la classe treballadora, que en els seus orígens havia dissenyat el Moviment Nacional com a condició per dissoldre. Tal llei dissenyada en el període predemocràtic va ser modificada més tard durant la Transició, però sense alterar el seu biaix anti classe treballadora. I quan se li va donar al govern de la Generalitat de Catalunya l’oportunitat de canviar-la, el pujolisme el va mantenir.

El conflicte dels de baix enfront dels de dalt no pot convertir-se en un conflicte entre Estats, tots dos dirigits pels de dalt

El repte per a les esquerres no és només denunciar al govern del PP per la seva oposició a reconèixer Catalunya com a nació i al seu poble com a sobirà, sinó també a aquells que, sent responsables de la Gran Crisi Social, avui estan utilitzant un gran moviment d’alliberament nacional amb finalitats clarament partidistes i excloents, la qual cosa implica que aconseguir la secessió no significaria un canvi i fi de la Gran Crisi Social. Una transició a la nova Catalunya sota el domini dels aparells de la Generalitat, controlats pel pujolisme, no ens portaria a la nova Catalunya, sinó a una en què les classes populars no tindrien cap protagonisme. Estic d’acord amb el meu bon amic Joan Tardà, de l’esquerra d’ERC, al qual vaig aplaudir a les Corts Espanyoles des de la tribuna de convidats (discurs també aplaudit des del grup de Units Podem), en la moció de censura al govern Rajoy, en el discurs va ressaltar que el canvi a Catalunya ajudaria al canvi a Espanya, fent també seva la causa de l’alliberament de tot el país. Ara bé, el punt de desacord és que no crec que hi hagi un canvi notable a Catalunya (ia Espanya) sense la participació massiva d’aquells sectors de la població que estan per sota del nivell de renda mitjana del país, que són la gran majoria de les classes populars.

Sectors dirigents de Podem estan intentant maliciosament reforçar la seva postura presentant el seu desacord com un conflicte entre Catalunya i Espanya

La qual cosa em porta a la meva última observació. Voler convertir el desacord entre Podem i Podem en un Catalunya contra Madrid és fals i maliciós, ja que el desacord entre l’un i l’altre no es basa en catalanisme o no (en realitat, segons els estatuts de Podem, el Secretari General pot destituir a l’adreça de Podem, però no ho ha fet, ni ha utilitzat tal amenaça, en contra del que s’ha dit, publicat i magnificat en els mitjans com a part de les hostilitats mediàtiques cap Podem i el seu secretari general), sinó que és desacord entre catalans sobre l’estratègia a seguir en la campanya de l’1 d’octubre i sobre si fer o no l’aliança amb en comú Podem que fins ara ha estat enormement reeixida. La proposta (que no és un mandat de Podem a Podem) és animar que Podem sigui plural i que pugui continuar expandint-se, dins d’una coalició d’esquerres, que ja s’ha vist que és factible a nivell estatal i que seria bo per a tots que funcionés a nivell català. Si a nivell de l’Estat, Podem està en aliança amb En comú, és difícil d’entendre per què no pot també tal aliança funcionar a nivell de Catalunya. D’altra banda, em consta que a Catalunya en Comú està a favor de donar suport a les mobilitzacions en contra del PP ia favor del sobiranisme, i en aquest sentit, entén l’1-O com un possible acte d’afirmació de drets però no entrarà a validar un full de ruta que a la manera que s’ha desenvolupat no és percebut com el pas per assolir aquesta nova Catalunya que tots desitgem. Podem, a diferència de la direcció d’Podem, està totalment d’acord amb aquesta postura. Lamento que alguns bons amics i amigues de Podem i altres forces de les esquerres catalanes no ho vegin així.