Mariano Rajoy guanyarà les eleccions del 21 D

Jaume Grau

Guionista

Públic presentava el passat dijous les estimacions del darrer desk research, un estudi ponderat dels sondejos publicats en diferents mitjans, realitzat per Jaime Miquel i Associados (JM& A). No facin cap cas de les interpretacions del resultat de les enquestes que fan Carlos Enrique Bayo, i Jaime Miquel, van tots dos molt despistats. La conclusió vistes totes les enquestes és que Mariano Rajoy guanyarà les eleccions del 21 D, i que ho farà còmodament. No en tinguin cap dubte. M’explico. El guanyador serà Mariano Rajoy, al marge dels resultats, i per moltes raons. Anem a veure-les.

Siguin quins siguin els resultats, la formació d’un nou govern serà extremadament complexa. I mentre no es formi govern, manarà Rajoy. Ho serà si els partits independentistes reediten la majoria absoluta amb menor suport de vots i diputats, perquè serà una labor llarga i feixuga establir quin caràcter tindrà el nou executiu, quin pes hi tindrà ERC i Junts per Catalunya, i en quines condicions les CUP el recolzarien.  Si els independentistes no reediten la majoria absoluta, la formació d’un govern serà pràcticament impossible.  La possibilitat que contemplen els autors del darrer desk research, de què es reediti un tripartit d’esquerres amb ERC, el PSC i els Comuns és un exercici d’il·lusionisme analític, d’entranyable innocència infantil.   L’aritmètica parlamentària, que situa aquest hipotètic tripartit a un escó de la majoria absoluta, no explica de quina manera poden governar plegats dos partits tan distants pel que fa a la interpretació del moment polític en el que vivim,  un que ha recolzat l’aplicació del 155 i un altre que vol la instauració d’una república catalana. Pel que fa als Comuns no tindran gaire legitimitat per fer d’àrbitres en un context de pèrdua de recolzament electoral, amb uns resultats que els situen per sota dels obtinguts en el passat per Iniciativa per Catalunya. En les enquestes, els partits del 155 queden lluny de la majoria absoluta, i tampoc estan lliures de conflictes de personalismes. No és descartable, doncs,  que amb tots aquests conflictes a la vista s’hagin de repetir les eleccions, un escenari que perllongaria durant mesos el control del govern de Rajoy sobre Catalunya amb el 155 sota el braç.

Més raons pel triomf sense fissures de Rajoy el 21 D. Ja hem dit que si no es forma govern guanya. Però si es forma govern, també. Si finalment s’aconsegueix una majoria parlamentària disposada a formar govern, Rajoy mantindrà el 155 com a mínim fins que es constitueixi el nou executiu, un període que pot ser relativament llarg.  Un cop format el govern, sigui o no independentista, aquest estarà sota la tutela del control de les finances, que és anterior a l’aplicació del 155, i és possible que algunes de les disposicions del 155, com el control dels mossos, s’allarguin sine die en el temps, sobretot si el govern resultant és independentista. No en tinguin cap dubte, després del que li va costar al govern de Rajoy aplicar el 155, ara que té la situació sobre el seu control, no hi renunciarà fàcilment. La Generalitat i l’autonomia estaran segrestades durant mooolt de temps amb un govern independentista. I ho estarà per una triple via. D’una banda per l’aplicació del 155, de  l’altra pel Constitucional,  i per acabar d’arrodonir la jugada, per la pressió judicial sobre els polítics investigats, en el millor dels casos en llibertat sota fiança.

Però anem una mica més enllà. Siguem agosarats. Imaginem que gràcies a una carambola quàntica acaba sent possible un govern dels partidaris del 155, encapçalat per Miquel Iceta, o, fins i tot, per Inés Arrimadas. El nou govern de la Generalitat "constitucionalista", comprovaria sorprès que, malgrat la seva lleialtat espanyola, hauria de demanar permís fins i tot per anar a pixar. I no tant sols per l’aplicació del 155, si no perquè l’Estat, des de la transició, ha considerat l’autonomia com una subdelegació governativa, i això no canvia d’un dia per l’altre. Saben quin serà el proper conseller d’Economia de la Generalitat? No? Jo sí. Tant si el president és Puigdemont, com Junqueras, com Iceta o Arrimadas, el conseller d’Economia ja està decidit des de fa temps, i és el honorable Cristòbal Montoro. Certament si guanyés Iceta o Arrimadas, hi hauria una protocol·lària cordialitat institucional. Però que Iceta i Arrimadas no s’enganyin, tot i que vagin del bracet del PP, ells no són el PP, i no ho tindrien gens fàcil per governar. Podem avançar, doncs, que després del 21 D, el molt honorable Mariano Rajoy mantindrà el càrrec de president de la Generalitat, i que ho farà per majoria absolutista, vull dir absoluta