Hi ha alternativa pel projecte polític europeu?

Marta Junqué Surià, activista i consultora europea. Membre del Consell Federal de Joves Federalistes Europeus (@JEF_Europe).

@MartaJunque

Aquest dissabte, 25 de març, es celebren els 60 anys del Tractat de Roma, l’acord que va establir les bases de l'actual Unió Europea (UE). Aquesta Unió és sens dubte el projecte d’integració internacional més complet que existeix en l’actualitat, que innegablement ha contribuït en preservar la pau en territori europeu en les darreres set dècades. No obstant, aquest projecte polític resta incomplert i corre el risc de desintegrar-se, com a conseqüència de les múltiples crisis que ha patit en els darrers anys i la incapacitat d’oferir solucions reals a la seva ciutadania.

Per buscar solucions a la crisi de projecte polític de la UE i tot celebrant-ne els 60 anys, aquest dissabte els caps de govern dels Estats es reuniran a Roma. Debatran sobre 5 escenaris, elaborats des del paradigma neoliberal i per un establishment conservador. Cap d’aquests escenaris representa una reforma profunda de les institucions ni posa la ciutadania europea en el centre del projecte polític. Davant d’aquest bloqueig econòmic, polític i social, sovint creiem que la única alternativa és sortir de la Unió i tornar a un nacionalisme propi del segle XIX, excloent i anti-europeu.

Però existeix, com a mínim, una altra alternativa, que es visualitzarà a través de la March For Europe (la Marxa per Europa) i que ens portarà a milers de persones (majoritàriament joves) a ocupar els carrers de Roma per mostrar als dirigents polítics que no volem reformes "cosmètiques", ni anti-europees. Volem re-fundar la Unió Europea, impulsant canvis radicals i democràtics tant en les polítiques públiques (treball, immigració i refugiats, gestió del deute, comerç, seguretat, etc.) com en la seva ineficient i burocràtica estructura institucional.

Volem una Europa dels i pels ciutadans, organitzada federalment a través dels seus municipis i regions, una Europa feminista i capdavantera en la defensa i compliment dels drets humans i els valors fundacionals de la Unió. Una Europa que fomenti una economia justa i sostenible, que aturi les polítiques d’austeritat. Una Europa on l'estat del benestar i la innovació siguin els pilars de la seva economia. Una Europa que lideri la lluita mundial contra el canvi climàtic, una unió solidària tant cap en dins com cap en fora, una Europa segura. En definitiva, una Europa amb un projecte que ens engresqui de nou.

Sentim que el projecte europeu no ha complert amb les seves expectatives i ens ha desil·lusionat. Però, estem convençudes que la re-fundació de la Unió, és la millor alternativa per fer front als reptes socials, polítics i econòmics d’aquest segle. Per fer-ho, no cal començar de zero. Recuperem els valors fundacionals de la UE, rellancem aquelles polítiques encertades (com per exemple, les que fomenten la llibertat de moviment per treballar, viatjar i estudiar dins de territori europeu), i avancem cap a un projecte polític europeu unit, democràtic i esperançador que posi la ciutadania al centre.

Queda clar que existeixen múltiples alternatives sobre el rumb projecte polític de la Unió Europea. Ara ens urgeix escollir quina opció volem escollir, abans que altres ho facin per nosaltres.