Fora de joc

L'aspirina redueix morts per càncer

A cavall del segle XIX i XX, l’empresa farmacèutica alemanya Bayer comercialitzava l’àcid acetilsalicílic amb el nom d’Aspirina i va esdevenir un dels fàrmacs més populars. En l’actualitat es consumeixen cent milions d’aspirines diàries al món, la base de les quals es produeix gairebé en la seva totalitat a Langreo .
Un estudi recent de la Universitat d’Oxford palesa que l’aspirina, més enllà de la seva funció tradicional com a antiinflamatori i analgèsic, consumida cada dia en petites dosis, redueix el risc de mortalitat dels càncers més comuns i letals com ara els de pulmó, colon i pròstata. Sense voler llançar les campanes al vol, l’estudi subratlla els beneficis d’un compost simple i econòmic com és l’aspirina en la prevenció i lluita contra el càncer.

Sense desmerèixer l’amplitud, 25.570 pacients, i la profunditat, 8 anys, de la recerca dels farmacòlegs eminents, els efectes beneficiosos de l’aspirina contra el càncer i, molt concretament, del càncer de pulmó, els haurien pogut esbrinar parant atenció al cas prodigiós de Santiago Carrillo, que va de camí d’enterrar-los a tots, els supervivents de la Guerra Civil.
El llegendari dirigent comunista continua fent la viu-viu, amb una lucidesa envejable, i no ha deixat mai de beure bon whisky de malta i de fumar Peter Stuyvesant, en paquets de 25 cigarrets. Segur que no ha arribat mai als sis paquets diaris que fumava Yves Saint-Laurent, però fumava i continua fumant sense aturador i pels seus pulmons hi han passat, pel cap baix, no menys d’un milió de cigarrets. Des de fa cinquanta anys, Carrillo pren cada matí una aspirina. El mes vinent celebra el 96è aniversari.

Más Noticias