Fora de joc

Més que retallades, ens calen reformes

El pressupost anual de la Universitat de Barcelona, que aplega la tercera part dels estudiants universitaris catalans, és inferior al pressupost del FC Barcelona, i amb el que cobra Leo Messi es podrien pagar les nòmines de 160 catedràtics. Ras i curt, Barcelona és coneguda arreu del món molt més pel Barça que per l’excel·lència dels seus centres universitaris, malgrat que la UB és la primera universitat espanyola en el rànquing internacional i l’Hospital Clínic, un centre de referència mundial.

Les universitats catalanes viuen uns moments de transformacions profundes amb la seva adaptació a l’Espai Europeu d’Estudis Superiors, basat, principalment, en una atenció més individualitzada dels estudiants i un aprenentatge de coneixements i habilitats (escrites, verbals, virtuals, de lideratge i de treball en equip) més complerts i polièdrics. Uns canvis que necessiten la professionalitat dels docents, per descomptat, però sobretot recursos financers per fer realitat les reformes aprovades. En aquest sentit, la proposta del conseller Mas-Colell de retallar d’entrada la despesa en un 10% és decebedora i profundament lesiva per al futur del nostre país. Així mateix, la resposta de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques és poruga i mesella.
No és acceptable, per estúpida i injusta, plantejar una retallada lineal i generalitzada. La responsabilitat del Govern i de les universitats és reformar a fons el mapa universitari per optimitzar els recursos amb la supressió de titulacions i la fusió de facultats i departaments. Tot començant amb la creació d’una sola Escola de Doctorat, i no d’una a cada cantonada.