Fora de joc

El país i l'àrea metropolitana

Tal com era previsible i desitjable, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va ser elegit com el primer president de la nova Àrea Metropolitana amb tan sols l’abstenció del PP. D’aquesta manera, CiU aconsegueix fer ple a les institucions principals del país. Després de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana, que aplega 36 municipis, administra el tercer pressupost més elevat de Catalunya, amb més de 3.000 milions d’euros, cinc vegades més que el de la poderosa Diputació de Barcelona.

Mentre que el Govern de CiU ha posat el fre al desplegament de les vegueries, no ha fet el mateix, i amb bon criteri, amb l’Àrea Metropolitana, creada la legislatura passada a proposta del Govern tripartit, amb la finalitat de restablir un organisme útil i necessari suprimit, fa gairebé 25 anys, en un atac desmesurat de sectarisme partidista i visió carrinclona del país del president Jordi Pujol. La liquidació de la Corporació Metropolitana de Barcelona intentava segar l’herba sota els peus dels socialistes, per descomptat, però, sobretot, castrava físicament i químicament el poder municipal (més enllà del seu titular polític), percebut com un contrapoder de la Generalitat. Jordi Pujol bandejava el poder municipal de la reconstrucció nacional i institucional de Catalunya, que quedava en mans, exclusivament, de la Generalitat.
Un cop més, les forces d’esquerres han demostrat un sentit institucional i de servei al país més profund en fer l’alcalde de Barcelona, més enllà de les majories, president de l’Àrea Metropolitana. En aquest sentit, caldria fer un altre pas endavant, tal com ho ha insinuat el mateix Xavier Trias, amb la supressió dels consells comarcals del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. De fet, és la mateixa proposta que va defensar, quan dirigia l’Associació Catalana de Municipis, Salvador Esteve, alcalde de Martorell i nou president de la Diputació. Per què, doncs, no s’aprofiten les famoses lleis òmnibus –ja que el seu objectiu és la simplificació administrativa– per fer-ho? Així mateix, es podria aprofitar l’avinentesa perquè els consells comarcals estiguessin integrats pels alcaldes i fossin presidits pel de la capital de la comarca.

Más Noticias