Fora de joc

Els somnis de luxe de l'alcalde Trias

Xavier Trias va aprofitar l’avinentesa de la trobada anual organitzada pel Col·legi de Periodistes de Catalunya per fer públic el seu somni com a alcalde de Barcelona. Si Serra i Maragall anhelaven els Jocs Olímpics del 1992, si Clos va engegar l’any 2004 el Fòrum de les Cultures i si Hereu es va llançar, calçat amb els esquís, trampolí avall dels Jocs Olímpics d’hivern del 2022, Trias no es moca amb mitja màniga i sospira per acollir Las Vegas i la transformació del front marítim per acollir iots de luxe i crear un nou barri
residencial.

El líder de CiU sempre havia criticat la dèria de construir la ciutat amb la pastanaga dels grans esdeveniments. De fet, el seu lema de campanya –L’alcalde de les persones (transformat per a l’acte de dimarts en La ciutat de les persones)– subratllava la seva aposta per la ciutat quotidiana i propera, neta i endreçada, segura i cívica, participativa i amable, pel microurbanisme i el manteniment de l’espai públic. Així, doncs, de quines persones i model de ciutat parla el senyor alcalde? Deixarà també que els ciutadans puguem decidir sobre els seus somnis?
L’alcalde Trias aplaudeix els esforços de la Generalitat per instal·lar el projecte d’euro-Las Vegas al país i ofereix, ja que la ciutat se’ns ha fet petita, ubicar-la a l’àrea metropolitana, de la qual, convé recordar-ho, és president. A parer seu, no es pot donar l’esquena a unes activitats, els casinos i els iots de luxe, que generen riquesa. Una vegada més, es confon la riquesa amb els diners i ens oblidem de la saviesa de la cultura popular, que ens alliçona amb la dita qui té salut i llibertat és ric i no ho sap.
Si l’Ajuntament de Barce­lona ha excel·lit en algun àmbit en el segle passat ha estat en el de l’ensenyament, en suplir les obligacions de l’Estat i de la Generalitat i avançar-s’hi. I, el que és més important, donant resposta a les demandes ciutadanes i de la societat civil. En aquests darrers anys, la gran prioritat municipal, al costat de les biblioteques, han estat les escoles bressol, que s’han duplicat i estès en barris mancats d’oferta privada. L’alcalde Trias diu, però, que és un model no sostenible. ¿I els seus somnis, senyor alcalde, són d’una ciutat sostenible?

Más Noticias