Fora de joc

Et recordaré, Ronnie, et recordaré a tothom

La història contemporània d’Espanya i, molt especialment, de la Guerra Civil va ser durant molt de temps cosa d’hispanistes, és a dir, d’historiadors d’altres països encuriosits pel laberint espanyol, tal com el qualificaria l’escriptor britànic Gerald Brenan. En la línia de Huges Thomas, Gabriel Jackson, Edward Malefakis i Pierre Broué, cal subratllar la tasca feta per Ronald Fraser, traspassat fa pocs dies, en la recerca de la memòria oral dels protagonistes (no dirigents) de la guerra i de la revolució, dels vencedors i dels vençuts, gent de tota mena i condició, de bona part de la Península.
Fraser va enregistrar el relat de 300 persones, moltes encara amagades sota pseudònim, abans de la mort del general Franco. Les entrevistes transcrites són una joia documental i es poden consultar, gràcies a la generositat del seu autor, a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Amb una petita part de les nombroses històries de vida –tanmateix, ben seleccionades, lligades i escrites–, Fraser publicava l’any 1979 dos volums amb el títol Recuérdalo tú y recuérdalo a otros, manllevant uns versos del poeta Luis Cernuda.

Pocs llibres d’història han tingut un impacte tan gran entre la gent de l’ofici i el públic interessat. Fraser anava més enllà de la tradicional història política i militar i inaugurava la història social del conflicte amb unes fonts (orals) noves i una metodologia innovadora que donava com a resultat una obra enlluernadora. Mercedes Vilanova va aplicar la fórmula Fraser a d’altres col·lectius com ara els supervivents dels camps de concentració nazis.
Fraser es quedaria entre nosaltres seduït per la història d’Espanya i, sobretot, per la historiadora Aurora Bosch, amb la qual ha conviscut a València en aquests darrers 25 anys. Fraser encara ens ha deixat una altra obra imprescindible, La maldita guerra de España (2006), un fresc social de la Guerra de la Independència fruit d’una àmplia, profunda i minuciosa recerca. Així mateix, la seva mort coincideix amb la publicació per part de la professora Bosch d’un llibre (Miedo a la democracia) sobre la mirada de la diplomàcia nord-americana respecte a l’Espanya del 1923 al 1945.

Más Noticias