Cròniques insubmises

Donald Trump a l'atac

Pere Ortega. Centre Delàs d’Estudis per la Pau

Donald Trump va donar l'ordre de llançar el passat 7 d'abril, 59 míssils Tomahawk sobre la base aèria de Shayrat a Síria, des d'on van sortir els avions que van bombardejar la població de Jan Shijún, en mans del ISIS, que van causar 72 morts entre ells 20 nens per inhalació de gas nerviós. Possiblement gas sarín, una arma química prohibida. Tant el règim d'Al-Assad, com Rússia, neguen que s'utilitzés gas neurotòxic en aquest atac, adduint que les morts per gas nerviós podrien ser fruit de l'explosió d'un dipòsit que el contenia en mans del ISIS.

Condemnable i mereixedor de sancions i represàlies és l'ús d'armes químiques. Però sembla una mica inversemblant que Al-Assad les utilitzés sabent les conseqüències que tindria pel seu règim. Però també és condemnable l'atac ordenat per Donald Trump sobre Síria, qui, prenent-se la justícia per la seva mà de forma unilateral i sense autorització de Nacions Unides, va violar el dret internacional bombardejant un Estat sobirà, perquè encara que no ens agradi la dictadura d'Al-Assad , Síria és un Estat reconegut per l'ONU. Atac amb míssils, que per cert, van ser llançats per dos destructors que tenen la seva base a Rota (Cadis). És a dir, que Espanya serveix de base als EUA per llançar atacs sense autorització de l'ONU, que després el govern de Rajoy beneeix.

És clar que bombardejos sobre Síria també els han portat a terme amb la mateixa impunitat Turquia, França i Israel. Com tampoc han de merèixer cap elogi els bombardejos, el desplaçament de tropes i l'ajuda militar prestades per Rússia, l'Iran i Hezbollah al govern d'Al-Assad, encara que tinguessin permís del govern sirià per fer-ho. Ni tampoc el tenen les petromonarquies de l'Orient Mitjà, l'Aràbia Saudita i Qatar que entre altres han estat sufragant l'ISIS i als rebels que combaten Al-Assad. Tots aquests països són responsables d'una tragèdia de proporcions gegantines: més de 325.000 morts i 11,5 milions de persones desplaçades i refugiades.

Però l'inesperat atac de Donald Trump a Síria trenca l'estratègia de política exterior dels EUA a l'Orient Mitjà, ja que afavoreix l'ISIS, i s'enemista amb Rússia, país amb qui Trump pretenia un acostament per combatre plegats a la "guerra contra el terrorisme ".  Ara el bombardeig dels EUA, tot i que avisés prèviament del seu atac a Rússia, refreda i enfronta les relacions entre tots dos i obre incerteses respecte a una solució a Síria, i deixa en l'aire el camí que seguirà l'estratègia de la Casa Blanca a l'Orient Mitjà.

De moment, els que s'han beneficiat del bombardeig són els grups rebels, inclòs l'ISIS, que lluiten contra el règim d'Al-Assad, com també tots els països que els donen suport. Però també hi ha altres beneficiaris, el complex militar industrial dels EUA. El fabricant dels Tomahawk, el cost dels quals és de 1,45 milions de dòlars la unitat (85,5 milions els 59 míssils), Raytheon, era qui es mostrava més feliç, ja que l'endemà de l'atac, a la borsa de Wall Street , les seves accions pujaven un 1,47%, seguida de les altres grans indústries de guerra, Lockheed Martin, General Dynamics, Boeing i Northrop Grumman. Entre les cinc, en un sol dia van guanyar 3.300 milions. Empreses que es freguen les mans amb el bel·licisme de Donald Trump, que han aplaudit la proposta d'incrementar en un 10% (60.000 milions $) el pressupost del Pentàgon, la qual cosa les ha portat a guanyar un 15% en quota de mercat, i que esperen ansioses que compleixi amb la seva promesa de guanyar una nova guerra. Així ho va prometre Trump en campanya electoral. De moment, un portaavions dels EUA es dirigeix ​​cap a les aigües de Corea per intimidar Corea del Nord.

L'imprevisible Donald Trump ha donat un pal de cec a Síria, ara dirigeix ​​els seus míssils cap a Corea del Nord i potser aviat amenaci a l'Iran, mentre continua la "guerra contra el terrorisme" per infondre por entre la població i vendre'ns "seguretat". Les carreres d'armaments per a alegria del complex industrial militar estan en marxa, la despesa militar pujarà a tot el món, a Espanya aquest any 2017 un 32%.

Hem empoderar-nos i fer-nos insubmisos a la barbàrie de les guerres que prediquen els nostres estats.