Cròniques insubmises

Tambors de guerra entre Corea del Nord i els Estats Units

Tica Font, Directora de l'Institut Català Internacional per la Pau

Aquestes últimes setmanes estem presenciant rumors de tambors de guerra. Trump va llançar la 'mare de totes les bombes', la bomba convencional més potent que existeix, a l'Afganistan sobre túnels ocupats per combatents d'ISIS. Dies abans els EUA van llançar míssils contra posicions del règim sirià. Tant els míssils sobre Síria com la bomba sobre l'Afganistan han de ser interpretats com a missatges indirectes al règim de Kim Jong-un. El missatge adverteix Corea del Nord de la determinació de Trump d'atacar el país; el missatge és clar, hi ha determinació política i no li  tremolarà la mà per prémer el botó de l'atac militar.

A través dels tuits de Trump assistim a una escalada verbal. Trump avisa Corea del Nord: "Està buscant problemes", i el règim avisa que respondrà a l'enviament d'armes per part dels EUA a la zona. Adverteix de "conseqüències catastròfiques" i "mesures dures" si els Estats Units continuen amb les seves provocacions, després que el portaavions Carl Vinson i la seva flotilla hagin estat desplegats a la zona. La tensió va pujant cada dia i Trump segueix advertint Corea del Nord i exigint ​​a la Xina que s'involucri i l'ajudi a frenar el seu aliat.

Durant la visita que va fer el primer ministre japonès Shinzo Abe als Estats Units, Corea del Nord va dur a terme un nou assaig balístic i va llançar un míssil, a la qual cosa Trump va contestar: "Corea del Nord està buscant problemes. Si la Xina vol ajudar-nos, fantàstic. Si no, resoldrem els problemes sense ells! els EUA ". La tensió amb Corea del Nord augmenta en paral·lel a les creixents discrepàncies amb Rússia a causa de les seves diferents posicions respecte la guerra de Síria.

Estats Units fa dies que difon la idea que actuarà pel seu compte contra Corea del Nord si la Xina no posa més de la seva part i col·labora per impedir-ho: "Li vaig explicar al president de la Xina que un acord sobre comerç amb els Estats Units seria molt millor per a ells si resolen el problema nord-coreà! ", ha assenyalat, vinculant els dos temes de negociació amb Pequín.

Pyongyang ha amenaçat, a través del diari oficial, amb respondre amb un atac nuclear si li provoquen: "El nostre poderós Exèrcit revolucionari està vigilant cada moviment d'elements enemics amb les nostres mires nuclears posades en les bases invasores dels Estats Units" no només a Corea del sud i el pacífic "sinó també en els EUA del continent".

Els japonesos es preparen per respondre a un possible atac amb míssils i afirmen que podrien interceptar els míssils llançats per Pyongyang; al mateix temps que estan preparant l'enviament de diversos vaixells de guerra al mar de la Xina Oriental per unir-se al portaavions nord-americà Carl Vinson en la seva lluita per dissuadir Corea del Nord de seguir duent a terme proves amb míssils i assajos nuclears. Alhora que han difós entre la població nipona consells a seguir en cas que es facin sonar les alarmes d'atac de guerra.

La trobada entre Washington i Pequín de fa pocs dies ha estat cordial, més del que s'esperava. S'esperava una reacció més dura per part de la Xina davant la instal·lació de míssils nord-americans en territori sud-coreà ja que encara que els mateixos vagin dirigits a Corea del Nord estarien molt a la vora de territori xinès, a més de la possibilitat que Trump anunciï sancions contra empreses o bancs xinesos que facin negocis amb Corea del Nord. Les desavinences en aquests temes, com també en el de la sobirania sobre Taiwan o les reclamacions sobre sobre illes del Mar de la Xina Meridional, són grans però Wang ha estat molt pragmàtic i advoca per a que no hi hagi guerra.

La situació de la Xina es complica. No vol una guerra prop de les seves fronteres, una guerra contra qui ha estat un dels seus aliats històrics, al mateix temps que observa la seva pèrdua de poder i influència amb Kim Jong-un, mostra d'això és que no va ser avisada amb anterioritat del llançament de míssils. Pequín pressiona per a que Corea del Nord abandoni el seu programa d'armes nuclears, però al mateix temps no vol debilitar més el règim de Pyongyang, tem que el debilitament o l'enfonsament del règim pugui arribar a provocar la unificació de les dues Corees i deixar  la Xina sense un aliat a Àsia.

Trump ha assenyalat reiteradament que un atac preventiu és una opció, però qualsevol xoc armat amb el règim Kim Jong-un equival a obrir una caixa de Pandora. No serà fàcil dur a terme atacs "preventius" ja que l'hermetisme del règim impedeix conèixer amb exactitud l'emplaçament de les instal·lacions nuclears o què passaria si cau el dictador. Qui controlaria les armes nuclears?

Hi ha un risc elevat d'escalada militar cap a una internacionalització del conflicte, qualsevol moviment podria desencadenar un conflicte bèl·lic entre les dues Corees. La Xina no vol que el règim nord-coreà col·lapsi, no li interessa, el cost del conflicte és significativament més elevat que els beneficis i no vol pagar aquest preu. Tot pot dependre de la seva capacitat de persuasió sobre Kim Jong-un perquè rebaixi la tensió. Però l'escalada militar permet als Estats Units consolidar la seva presència militar a les mars de la Xina i li permet al mateix temps afermar el seu paper de potència militar a la zona, paper que lentament la Xina li està arrabassant.