Altrament

El col·lapse de les civilitzacions

L’any 2004, el biòleg nord-americà Jared Diamond, guanyador d’un premi Pulitzer amb el llibre Armes, gèrmens i acer, va publicar Colapso: Por qué algunas sociedades perduran y otras desaparecen. El llibre es va editar a Barcelona a Debate dos anys més tard, l’any 2006.
Es tracta d’un llibre molt interessant que analitza societats que s’han esfondrat, com ara les de l’illa de Pasqua, l’illa Pitcairn de la Polinèsia o el poble anasazi del sud-oest dels Estats Units a causa de danys ambientals; la civilització maia a causa de danys ambientals, canvi climàtic i veïns hostils, i els víkings de Groenlàndia a causa de danys ambientals, pèrdua de veïns amb qui comerciar, canvi climàtic i rebuig a canviar davant l’esfondrament social. També analitza el fracàs d’Haití, comparat amb el relatiu èxit de la seva veïna, la República Dominicana, o els problemes del creixement de la Xina i Austràlia. I afirma que hi ha cinc factors que hi influeixen: primer, danys ambientals com ara la desforestació, la destrucció de l’hàbitat, els problemes del sòl –erosió i salinització–, els problemes de la gestió de l’aigua, tots els excessos de caça, pesca i població i la contaminació o l’acumulació de tòxics en el medi ambient; segon, el canvi climàtic provocat per l’home; tercer, la difícil convivència de veïns hostils que sovint desemboca en genocidi; quart, l’escassetat d’energia i, finalment, i potser el factor més important, les decisions que prenen les diferents societats davant del seu propi destí.

No tot són desgràcies. També parla de casos d’èxit, com és el de la petita illa de Tikopia, al Pacífic, que des de fa segles ha desenvolupat estratègies originals i alternatives per al control de la natalitat i l’equilibri mediambiental, o formes intensives d’agricultura semblants a la permacultura; o l’èxit agrícola de Nova Guinea, o la creativa gerència dels boscos de Tokugawa al Japó.
En definitiva, les civilitzacions s’esfondren perquè no han sabut o pogut integrar els canvis en el seu entorn, que en la majoria dels casos, no sempre, elles mateixes han provocat, o tenen èxit perquè han pres decisions encertades, quasi sempre arriscades i valentes, sobre el seu propi destí.

Más Noticias