Altrament

Indigneu-vos!

Indignez-vous! és el llibre revelació d’aquest any a França, supervendes de Nadal amb un milió d’exemplars venuts. Té 24 planes, val tres euros i l’ha escrit Stéphane Hessel, un diplomàtic, escriptor i resistent francès de 93 anys. D’origen jueu, va estar internat al camp de Buchenwald i al cap de poc de ser alliberat va ser redactor de la Declaració Universal dels Drets de l’Home.
Tothom es pregunta per la clau d’aquest gran èxit. No és un llibre especialment agradable de llegir, i menys per Nadal, i en alguns moments és massa local. La clau rau en el missatge, i això ens hauria de fer reflexionar.

Hessel parla de la necessitat d’un canvi per mitjà de la creativitat, la no-violència i la resistència, i la seva gran pregunta és com pot ser que actualment no hi hagi prou diners per mantenir l’Estat del benestar quan la producció de riquesa ha augmentat considerablement després de la Segona Guerra Mundial, període en què Europa estava destruïda i arruïnada. Sempre del costat dels dissidents, alerta contra la indiferència, diu que la capacitat d’indignació i de compromís és un element fonamental que ens fa humans i ens convida a una insurrecció pacífica contra els mitjans de comunicació de masses que tot l’horitzó que proposen a la nostra joventut és el consum, el menyspreu pels més febles i per la cultura, l’amnèsia generalitzada i la competència a ultrança de tots contra tots.
Jo entenc Hessel i comparteixo una gran part de les coses que diu. El que no entenc és l’èxit que ha tingut. No acabo d’entendre com algú pot rebre un regal com aquest per Nadal i desitjar un bon any.

Más Noticias