Faves comptades

Una mica de per favor

Aquests dies s’han de constituir els grups parlamentaris per tal que en el debat d’investidura del nou president de la Generalitat es puguin produir les diferents intervencions i votacions. Aparentment és una qüestió senzilla, ja que s’espera que una persona escollida en les llistes d’un partit formi part del respectiu grup parlamentari que aquest partit decideixi crear. Aquesta és una decisió, però, totalment lliure de cada diputat electe, independentment de la llista on hagi resultat escollit. La persona escollida és representant del poble de Catalunya, no d’un partit.
Tot plegat és significatiu ja que dues forces polítiques tan distanciades ideològicament com són Solidaritat per la Independència (Laporta) i Ciutadans (Rivera) semblen estar disposades a pactar per tal d’aconseguir tenir grup propi al Parlament. La cosa funcionaria si un diputat de Ciutadans s’adhereix al grup de SI (que arribaria així a la xifra mínima de cinc diputats). Els dos diputats restants de Ciutadans es quedarien en solitari al grup mixt (format per diputats que no poden formar grup propi). Posteriorment, el diputat manllevat deixaria la disciplina del grup de SI (que ja seguiria existint malgrat perdre un diputat) i quedaria com a diputat no adscrit. D’aquesta manera els de SI disposarien dels privilegis i del temps per als debats de qualsevol altre grup, i els de Ciutadans tindrien el temps atorgat al grup mixt i, en certs debats significatius, també del temps assignat als diputats no adscrits.
En fi, un tripijoc legal, però que no ajuda gens a recuperar la legitimitat institucional perduda. I després ens queixem de la mala imatge que va acumulant la política.