L’enquesta amb els resultats definitius del 21D

Jaume Grau

Guionista

No fa falta esperar l’escrutini per saber què pensa la ciutadania catalana al marge de com es distribueixin els vots i els escons entre les diferents opcions polítiques. L’electorat deixarà clares moltes coses, en forma de missatges contundents i, de vegades, contradictoris. Tots els partits farien bé en escoltar-los i assimilar-los, malgrat semblin complexos i irreconciliables.

Quins són aquests resultats previsibles de les eleccions del 21 D? Sense cap dubte els següents, que no expresso en ordre jeràrquic, si no a raig.

Primer resultat: No al 155. Hi haurà un rebuig majoritari a l’aplicació de l’article 155, però també una minoria prou ampla que li donarà suport.

Segon resultat: No a la unilateralitat. Probablement hi haurà una majoria de vots contra la unilateralitat en el procés, però també una minoria molt estesa a favor.

Tercer resultat: No als empresonaments i la repressió.  Hi haurà un rebuig majoritari als empresonaments, comptant que fins i tot el PSC, en boca de Miquel Iceta, ja ha expressat l’abús que representen les mesures cautelars de presó incondicional.

Quart resultat: No a Rajoy.  Hi haurà un rebuig amplíssim a la gestió del govern de Rajoy durant el procés, tot i que aquest rebuig sigui per motivacions oposades.

Cinquè resultat: Canvis en l’estatus quo de Catalunya.  Hi haurà una majoria amplíssima que apostarà per canvis en la relació de Catalunya amb Espanya, siguin per la via de la independència, mitjançant un procés constituent, o amb un estat federal.

Sisè resultat: Més polítiques socials. Es visualitzarà una demanda ciutadana de més polítiques socials, atenent  a un reequilibri de forces a favor de l’esquerra.

Setè resultat: Diàleg Bilateral Estat Generalitat. Hi haurà una majoria destacadíssima que apostarà a favor del diàleg bilateral  entre el govern de l’estat i el de la Generalitat, com a via de solució del conflicte.

Segur que vostès tenen algun dubte més sobre els resultats de demà, que els impedeix dormir i que els posa dels nervis, però no tinguin cap por,  perquè  els set resultats que acabo d’avançar es produiran de totes totes, siguin quins siguin els equilibris de forces finals. Hi ha qui pot creure que l’important és saber quin serà el candidat més votat, si l’Arrimadas, el Junqueras, el Puigdemont o l’Iceta.  D’altres estaran atents a quina és la relació de forces resultant  entre els partidaris de la Independència i els partidaris del 155. Però el que de veritat compta, és que els catalans demà expressarem d’una forma contundent una voluntat de canvi, direm ben alt que no val seguir amb les mateixes polítiques, que no serveix de res l’immobilisme, ni la repressió, ni tampoc, hores d’ara, les estratègies continuistes del procés. Jo votaré a la força que es troba més a l’esquerra del sobiranisme  i , a més, desitjo que la independència sigui l’opció majoritària dels meus conciutadans. Aquest serà el meu vot, però el meu desig per l’endemà del dia 21, és un altre. El meu desig és que s’acompleixi la voluntat majoritària dels catalans,  que no és una altra que el triomf del diàleg i l’entesa, per sobre les conviccions personals.