Navegant pel dret a un futur just per #Palestina

Diego Checa Hidalgo

Doctor en Història Contemporània per la Universitat de Granada

El passat 29 de juliol de 2018, una nova Flotilla de la Llibertat ha tractat de trencar el bloqueig amb el qual Israel tanca Gaza des de juny del 2007.  Quatre vaixells que van salpar des de ports del nord d'Europa el 30 d'abril, Dia de la Terra palestina, per afirmar el dret de la població palestina a la llibertat de circulació i el seu dret a un futur just, mostrant la solidaritat d'una àmplia part de la societat civil internacional amb els habitants de Gaza.

Des de l'any 2008, 35 vaixells han desafiat en 16 intents el bloqueig marítim imposat per Israel, encara que només 3 embarcacions van aconseguir arribar a la Franja de Gaza.

Aquestes accions de la societat civil, que en repetides ocasions han tractat de trencar el bloqueig de Gaza, poden ser denominades com a intervencions internacionals marítimes no violentes. Unes intervencions que tenen com a objectiu no només la ruptura del bloqueig per a la distribució d'ajuda humanitària entre la població de Gaza o permetre l'accés a la zona d'observadors internacionals, sinó que pretenen visibilitzar les problemàtiques generades per les polítiques colonials d'Israel a la Franja. Així, les intervencions internacionals marítimes no violentes intenten ampliar l'espai polític i mediàtic disponible per als activistes de la societat civil que lluiten pels drets de la població palestina, tant dins com fora dels territoris ocupats.

Aquestes intervencions són un exemple més de l'àmplia gamma d'eines de resistència no violenta que utilitzen tant la població palestina com els activistes israelians i internacionals per lluitar contra la colonització de Palestina. Una resistència quotidiana que pren la forma de sumud i es manifesta als pobles i als campaments de refugiats palestins. Així, com a mostra, podem recordar Al-Araqib i la lluita dels seus habitants per mantenir-se al Negev i evitar el desplaçament forçós, reconstruint una i altra vegada el seu poble, desenes de vegades, després de les demolicions israelianes; la constant i creativa resistència de pobles com Nabi Saleh i Bil´in davant la construcció del Mur i l'expansió de les colònies a Cisjordània; el treball de la població de barris com Silwan que enfronten els intents israelians per aprofundir la colonització dels barris palestins de Jerusalem; el creixent moviment internacional de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra les polítiques israelianes que violen el dret internacional i discriminen a la població palestina; o la més recent Gran Marxa del Retorn a Gaza que reivindica el dret al retorn de la població refugiada palestina als llocs dels quals van ser expulsats a partir del 1948.

La població palestina segueix resistint la colonització i la societat civil internacional, amb iniciatives com la Flotilla de la Llibertat, continuen donant suport a la seva resistència i a la seva lluita pel dret a un futur just per a Palestina.