La cerimònia de la confusió: el copagament de les pensions

Miren Etxezarreta
Doctora en economia i economista crítica

La ministra de Sanitat acaba d'assenyalar que estudiaran si convé pujar el copagament de les medicines als jubilats que ingressin més de 18.000 euros bruts a l'any que, en catorze pagues, suposen 1.285,71 euros per paga. El copagament s'augmentarà des dels 18.000 als 100.000 euros d'ingressos i un dels arguments forts de la ministra i dels que li donen suport és 'que paguin més els que més tenen'

Els seus plantejaments estan tan plens de confusions que porten a pensar que són deliberades, perquè si així no fos es posaria de manifest una incompetència tan accentuada de la ministra i el Ministeri que posaria en dubte la seva capacitat per regir part dels afers públics d'aquest país. És difícil fer-ho pitjor. Primer es llança un globus sonda d'una enorme confusió, després es retracten, per una estoneta més tard tornar a plantejar de nou el tema amb més i més embolics. És penós que els nostres màxims dirigents polítics s'especialitzin en crear desconcerts. Vegem alguns aspectes:

. Confusió en el plantejament dels ingressos sotmesos a la possible reforma: Es refereixen als pensionistes amb ingressos entre 18.000 i 100.000 euros a l'any. Necessàriament s'han de referir als ingressos totals que perceben les persones per altres conceptes, agrupant tots els que algunes (poques) persones ingressen, o ¿és que ningú els ha dit al Ministeri que la pensió màxima que es pot percebre per jubilació en aquest país és de poc més de 2.500 euros bruts per paga (al voltant de 35.000 euros a l'any)? És vergonyós que per justificar el seu propòsit es refereixin als que perceben fins als 100.000 euros, facilitant i estimulant la confusió entre perceptors de pensions i perceptors d'ingressos totals. Un pensionista, com a tal jubilat, no pot rebre més que 35.000-36.000 euros a l'any bruts (que és com es proporcionen sempre les xifres oficials). Si percep més es deu a d'altres fonts particulars d'ingressos.

. Només un 16,45% de jubilats perceben pensions de més de 1.500 euros per paga, és a dir més del 83,55% de jubilats reben menys de 1.500 euros i milions d'ells molt per sota d'aquesta quantitat (el 66% reben menys de 1.000 euros i el 17% menys de 600 euros). Els pensionistes no neden en l'abundància. És sabut que hi ha pensionistes que no prenen les medicines que se'ls prescriuen si les han de pagar, ja que la seva pensió no els arriba. Els qui gaudeixin d'ingressos superiors a aquestes xifres vol dir que els perceben per altres fonts. Quin és el propòsit de relacionar-los amb les xifres de les pensions sinó fer veure que els pensionistes gaudeixen de rendes altes, cosa absolutament contrària a la veritat?

. Ignoren que actualment molts pensionistes estan col·laborant estretament al manteniment dels seus fills en atur o amb salaris de misèria i dels seus néts. ¿Han de disposar encara de menys diners per a complir aquesta funció imposada pel desastrós mercat laboral -atur i salaris de misèria- d'aquest país?

. En la proposta es barreja de forma molt equívoca el tema dels ingressos amb el de les pensions i amb el tema de la sanitat. 'Si vosté té més ingressos -barrejant-los amb si provenen o no de la pensió- pagarà un copagament més alt', relacionant així el dret a la sanitat amb el nivell d'ingressos, de forma bastant diferent al de la resta de la ciutadania.

. Esgrimeixen com a argument concloent 'que paguin més els que més tenen' És clar. I podria ser fantàstic que els membres del govern del PP haguessin descobert aquest principi. Es podria estar d'acord amb aquest plantejament si no fos perquè aquest eslògan no l'apliquen a la Hisenda Pública, on els que més tenen, sobretot en forma de beneficis per les diverses formes de propietat del capital, acaben pagant molt menys. La utilització d'aquest eslògan per part d'una hisenda pública que destaca pels seus impostos regressius (paguen més els que menys tenen) treu els colors a qualsevol que tingui la mínima sensibilitat social. El cinisme dels qui ho presenten com a justificant de les seves mesures és de tal magnitud que provoca vergonya aliena. Els pensionistes, en la seva immensa majoria, no arriben ni tan sols als 30.000 euros a l'any. Són aquests els que han de pagar més?

. Com comencen a adonar-se que el col·lectiu de pensionistes comença a mobilitzar-se per exigir el que se'ls deu (les pensions han estat pagades amb anterioritat quan eren treballadors en actiu pels ara pensionistes), tracten de dividir el col·lectiu de pensionistes fent veure que existeix una categoria de 'privilegiats' que pot tenir ingressos -que no pensions- de fins a 100.000 euros, que haurien de pagar més. Volen orientar la protesta pel baix import de les pensions cap als pensionistes que cobren la suma de 2.500 euros al mes, que, a més, són tan pocs, que encara que s'eliminessin del tot no resoldrien ni remotament el (fictici) problema del finançament de les pensions.

. Si volen augmentar el copagament de les medicines per a la població en general que no ho vinculin a les pensions. És una mesura tramposa i cínica.

En realitat, el que estan tractant de fer és disminuir les pensions. Per a això recorren a tota mena de mesures que pensen els poden servir: legislen perquè no puguin pujar més de 0,25% a l'any, fet que suposa una important pèrdua de poder adquisitiu, i, ara tracten de disminuir el valor real de les exigües pensions. La majoria de persones d'edat avançada necessiten moltes medicines el que implica que un copagament major suposa una disminució important de la seva capacitat adquisitiva. Atès que el major nombre de pensionistes perceben prestacions per sota dels 21.000 euros (1.500 x 14) són ells els que representen la major part dels afectats per l'augment del copagament, perquè és molt dubtós que hi hagi pensionistes amb ingressos que s'aproximin als 100.000 euros . Ja s'havien referit en alguna ocasió al fet que caldria revisar les pensions més altes. Com no s'atreveixen a fer-ho directament -no oblidem que els que cobren els 2.500 euros per paga han passat més de 35 anys pagant per molt més- utilitzen aquesta via indirecta per rebaixar l'import real de les pensions. És un impost addicional a una part molt vulnerable de la població.

L'objectiu de fons d'aquesta proposta, com totes les que afecten les pensions des de fa anys, no és més que disminuir les pensions públiques amb qualsevol excusa per induir a aquells que puguin fer-ho a contractar pensions privades. El tema del finançament de les pensions i la manca de fons per a les mateixes s'ha pervertit de totes les formes imaginables i és enganyós. El Govern vol disminuir el suport públic a la població, que ja ha pagat anticipadament per les mateixes, perquè tots els que poden estalviar una mica contractin una pensió privada, que només afavoreix al sistema financer. No vacil·len a recórrer a qualsevol mitjà, i a més ho fan molt malament. Si no fos tan dramàtic el tema, la forma en què ho plantegen faria riure: Quants pensionistes tenen ingressos aproximats als 100.000 euros l'any, ni tan sols als 50.000? Presentar el tema d'aquesta manera vol dir que ens prenen per estúpids o incapaços de percebre l'engany i la mala intenció que s'amaga sota els seus plantejaments. Que respectin una mica si més no a la població, que no ens prenguin per ximples, afegint l'insult a la injúria.

Cal esperar que la població d'aquest país, ja que tota ella serà pensionista algun dia, rebutjarà aquests projectes i la forma en que els presenten. Només una decidida resistència per part de la població al deteriorament, fins i tot a la destrucció de les pensions públiques que es pretén amb aquestes mesures farà que aquestes es mantinguin, o per què no? Que millorin.