Que Europa és el vell continent és ja literal (i amb les fronteres tancades)

Joseba Achotegui

Psiquiatra

A Europa es gasta més en bolquers per a gent gran que per a nens, fins el punt que als supermercats la secció "Incontinència" ha arribat per quedar-se. Així doncs, la clàssica denominació d'Europa com "el vell continent" s'ha convertit en una realitat empírica, és literal, ja no és una metàfora.

La taxa de reposició, el nombre de fills per dona ha baixat ja fa anys a 1,3 fills, i l'increment incessant de l'edat de la població prefigura una societat cada vegada més envellida amb totes les conseqüències que això suposa per a la vida social.

En aquest context cal assenyalar que ara sí que és encertada la denominació d'Europa  com a vell continent, en el sentit de continent envellit i no com s'havia a utilitzat fins ara, en el sentit eurocèntric, pel fet de considerar-nos el bressol de la civilització, ocultant que van existir altres civilitzacions molt anteriors a la nostra i molt avançades. N'hi ha prou amb recordar que més de 2000 anys abans de Crist a la Xina hi havia un debat filosòfic molt avançat, que comptava amb escoles filosòfiques que defensaven tot tipus d'idees, entre altres l'ateisme.

La pròpia recerca evolucionista, tant les dades de l'ADN mitocondrial femení com els de el cromosoma I masculí, ens mostra que l'Àsia es va poblar fa uns 100.000 anys, molt abans que Europa, que ho va fer prou tard, fa uns 40.000 anys . Els nostres avantpassats, després de sortir de l'Àfrica, es van dirigir primer de tot cap a Orient. Aquesta és una de les raons per les quals aquesta part del món està molt més poblada, perquè va sustentar nombroses civilitzacions (la hindú, el Japó, la Xina....) des de fa milers d'anys.

Però el més xocant és que mentre vivim aquesta situació d'envelliment de la població a Europa, les fronteres estan pràcticament tancades i la migració suposa per a milions de persones un enorme sofriment humà....al qual vaig anomenar l'any 2002 com a  Síndrome d'Ulisses

Quan fa dos anys Alemanya va acollir més d'un milió de refugiats sirians, la premsa germana va titular "arriben els fills que no vam tenir", assenyalant l'hivern demogràfic que patim.