Construir per a destruir l'extrema dreta

David Bollero

Bolsonaro ha assumit el govern del Brasil. Un altre personatge amb un discurs xenòfob, racista, masclista, anti-ecologista i homòfob que es fa amb el poder. Una realitat contra la qual a Espanya alguns creien que estàvem immunitzats, però que en els darrers mesos s'ha demostrat que, no només no era així, si no que aquesta substància verinosa d'odi i desraó ja té infectats alguns òrgans essencials.

Combatre l'extrema dreta exigeix no ser no només reactiu, sinó també proactiu. Per què? Senzill i, al mateix temps, complicat. La força d'aquest neofeixisme emana de dues fonts ben diferents: d'una banda, aquest electorat convençut que, igual que el discurs que bramen els líders d'aquestes formacions, és xenòfob, racista, masclista, anti-ecologista i homòfob, entre una llarga llista de característiques.

A més a més, l'altra font és una part de la ciutadania, gens menyspreable, que travessa una situació de necessitat a la qual l'esquerra no ha sabut, pogut o, fins i tot, volgut donar resposta. Amb un discurs idíl·lic i sense els fonaments econòmics més bàsics, l'extrema dreta ha sabut atreure aquesta ciutadania; els seus cants de sirena han aconseguit manipular  milions de persones fent-les pensar que millorarien les seves vides.

No és així. L'esquerra, en comptes d'activar polítiques i discursos que contribueixin a construir aquest salvavides que reclama la societat, sembla que la major part dels seus esforços es dirigeixin a destruir el discurs de l'extrema dreta... Dit d'una altra manera, el neofeixisme està aconseguint dominar l'agenda política, fins i tot, abans de fer-se amb el poder. Aquesta proactivitat, unida a la deguda autocrítica que hem d'entonar els mitjans de comunicació, que hem amplificat accions de l'extrema dreta que gairebé no mereixien focus informatiu, és el que realment pot desactivar l'auge ultraconservador.

En aquest sentit, cal analitzar degudament les polítiques salvadores amb les quals  arriba aquest neofeixisme que destil·len des de Bolsonaro a Salvini, passant per Orbán o el ja batejat com ‘trifachito’ Casado, Rivera i Abascal. El seu model actual -encara que en beguin d'altres líders en blanc i negre- és Trump. Què ha aconseguit amb el seu America first, que acaba d'imitar Bolsonaro en la seva presa de possessió (que Trump ha defugit, per cert)? Plena ocupació? No, en realitat aquesta és una tendència que el país observa des de fa anys i a la qual va contribuir molt l'Administració Obama.

Per contra, bona part dels qui van votar Trump estan patint els efectes de les seves polítiques. L'ONU ho posava de manifest recentment; en un dels seus informes revelava que aquestes retallades de prop de 1.500 milions de dòlars en impostos -els sona?- només havien aconseguit "beneficiar de forma aclaparadora els rics i empitjorar la desigualtat".

Després de dos anys de govern Trump, aquest presideix una ‘terra de les oportunitats’ amb una taxa de pobresa infantil del 21%, una de les més altes de l'anomenat ‘món desenvolupat’. I la cosa no millorarà, segons els experts econòmics, perquè precisament aquesta retallada d'impostos als que tenen més diners-acabant amb la redistribució de la pobresa- acabarà disparant dramàticament el dèficit i el deute i això, inevitablement, derivarà en retallades socials més importants que ni tan sols un repartiment racista i xenòfob podrà mitigar en el seu electorat.

Tal i com ha constatat l'informe de Nacions Unides, amb Trump, darrere de les fórmules màgiques de l'extrema dreta no hi ha contingut real, bé pel seu propi desconeixement -Vox volia acabar amb Canal Sur sense ni tan sols saber que per fer això caldria reformar l'Estatut d'Autonomia d'Andalusia- o pels seus dots per a la manipulació.

Un altre exemple pròxim, també a Andalusia, és l'impost de successions. Acabar amb aquesta fiscalitat ha estat una de les grans banderes enarborades per la dreta i l'extrema dreta. Saben qui són els únics que paguen aquest impost? Els qui hereten més d'un milió d'euros. Tots els familiars directes (pares i mares, filles i fills o cònjuges) que heretin per valor de fins a 999.999 euros no paguen ni un cèntim... A qui beneficia la mesura que proposen? A les persones més riques... i això no és millorar la vida dels qui ara com ara voten pel neofeixisme...però si no obren bé els ulls i l'esquerra no canvia el seu discurs i les seves accions, per a quan s'adonin serà massa tard.