Recuperem Europa, guanyem el futur

Ernest Urtasun. Eurodiputat

El 9 de maig és el dia d’Europa i l’inici de la campanya electoral de les properes eleccions al Parlament Europeu del dia 26 de maig. Aquestes eleccions són un moment crucial, ja que als propers cinc anys ens juguem el futur. El risc d’una extrema dreta forta i influent és més evident que mai, però no és l’únic risc que tenim davant.

Per garantir el futur de la majoria i del planeta cal guanyar a tota la dreta, no només a l’extrema dreta. I també cal acabar amb un statu quo auto-complaent que a l’UE té la forma de la gran coalició formada per socialdemòcrates, liberals i populars. Una gran coalició que ha governat amb mà de ferro, insensible al patiment social generat per les polítiques de l’austeritat i les reformes desregulades i privatitzadores que han promogut arreu del continent. Una gran coalició que ha sigut un gran fre per a totes les mesures ambientals que han d’ajudar a afrontar l’emergència climàtica que estem patint i que marcarà el nostre futur. Una gran coalició que ha gestionat sense valors, sempre al servei dels grans interessos empresarials. Una gran coalició que ha situat les polítiques militaristes al centre de les seves polítiques.

Plantar cara a les forces reaccionàries passa per barrar el seu accés al poder real, al govern de les institucions. Però també cal evitar que el seu discurs marqui l’agenda política o, el que encara és pitjor, acceptar les seves propostes radicals basades en el discurs de l’odi com ha fet el PP i Ciutadans en l’acord de govern a Andalusia. El mateix que el PP europeu ha fet a països com Àustria. El mateix que han fet tants governs dels diferents estats membre quan s’asseien a les reunions del Consell i adoptaven mesures vergonyoses respecte la crisis humanitària i migratòria a la mar Mediterrània, criminalitzant a les ONG i posant fi a les missions de rescat al mar.

Davant d’aquesta Europa de la gran coalició i davant de l’Europa insolidària i identitària de l’extrema dreta, hi ha alternatives basades en la democràcia, els drets socials i la defensa del planeta. Una alternativa europeista que segueix la tradició de l’antifeixisme i dels valors que va somniar amb un projecte de pau, cooperació i unitat per a la Unió Europea. I per això volem omplir l’UE de valors progressistes, on la justícia social, la defensa del planeta, la democràcia, la pau i la solidaritat estan al centre de l’acció política.

Aquesta alternativa al "anar fent" sense ambició ni valors de la gran coalició passa per impulsar polítiques valentes i alternatives a les que hem patit els darrers anys. Una alternativa que es preocupa de crear llocs de treball mentre es lluita contra l’emergència climàtica, amb propostes com el Green New Deal, el pla d’inversions públic que ha de liderar una transició econòmica i ecològica, amb una nova producció energètica 100% renovable l’any 2050 i amb un 0% de combustibles fòssils el 2040. Una Europa Social que enterra l’austeritat i les retallades, democratitza les decisions econòmiques dins la UE, que avança en justícia fiscal fent que els rics i les grans empreses paguin els impostos que els hi toca on les hi correspon i posa a les persones al centre de les decisions econòmiques. Una Europa acollidora, que construeixi ponts en lloc de murs, creant vies legals i segures per a les persones refugiades. Una Europa que garanteixi la igualtat salarial, la igualtat real de les dones i les persones LGTBI, sense discriminacions ni violències masclistes. Volem fer del futur un lloc de progrés compartit, un horitzó d’esperança i confiança, que respongui als interessos de la majoria, no d’uns pocs.

Aquestes eleccions decidiran qui liderarà el nou futur d'Europa. I hi ha qui vol construir una altra Europa en positiu. Els joves que s’han alçat i volen protegir el futur de la seva generació demanant mesures urgents contra el canvi climàtic. El moviment feminista, que s’ha mobilitzat massivament a les vagues feministes i ha aturat reformes absolutament aberrants a països com Polònia. Les ciutats valentes, que han dit que volen acollir, que són punta de llança contra el canvi climàtic i que han deixat de governar en favor dels interessos dels poderosos per posar a la ciutadania al centre de la seva acció política. A les properes eleccions davant d’aquells que només venen por o resignació caldrà omplir les urnes d’esperança.