Per què és tan difícil conèixer les veritables xifres del coronavirus

Alberto Sicilia, Principia Marsupia

Doctor en física teòrica.

Quanta gent està infectada pel coronavirus? Quina és la probabilitat de morir si estàs infectat?

Aquestes són les dues preguntes fonamentals sobre la nova epidèmia. Explorarem les raons per les quals no són gens senzilles de respondre.

1.- És impossible saber quanta gent té el coronavirus però no desenvolupa malaltia.

La majoria de les persones infectades pel virus no desenvolupen cap malaltia greu. Com aquesta gent mai anirà a l'hospital, no podem saber quantes estan infectades.

2.- Com funcionen els tests que detecten el coronavirus.

Entre la gent que arriba amb símptomes a l'hospital, per saber si algú està infectat pel coronavirus o es tracta d'una altra malaltia, s'utilitzen kits basats en el genoma del virus.

El coronavirus està format per material genètic (l'"ARN") envoltat per una càpsula.

Al cap de pocs dies de declarar-se l'epidèmia, els científics xinesos van fer pública la seqüència genètica del virus. Són 30.000 "lletres" com les que veieu a la imatge:

Una vegada coneguda aquesta seqüència genètica, podem prendre una mostra del pacient i dissenyar un kit que busqui si a la seva mostra apareix o no la seqüència.

3.- El canvi de metodologia a la província de Hubei (la capital de la qual és Wuhan).

El sistema sanitari de la província de Hubei està saturat per la velocitat de creixement de l'epidèmia i era incapaç de fer els tests per tanta gent.

El 12 de febrer van decidir canviar la metodologia per comptar els afectats per coronavirus: tot pacient que arriba a l'hospital amb pneumònia és classificat automàticament com a infectat, a pesar que no s'hagin fet proves del material genètic (i per tant no hi hagi seguretat absoluta que tinguin el coronavirus).

Això va provocar un salt en el nombre de casos a Hubei. Mireu el gràfic:

4.- Quina és la probabilitat de morir si tens el coronavirus?

De nou, no podem conèixer aquesta resposta perquè és impossible saber quanta gent està infectada però no desenvolupa malaltia.

El que sí que podem saber és el percentatge de gent que mor després d'arribar a l'hospital malalta i donar positiu en els tests de coronavirus.

En l'estudi més complet que inclou a més de 8.000 pacients a 30 províncies de la Xina, la taxa de mortalitat és del 3%. Però aquest percentatge depèn al seu torn de l'edat del pacient (els més majors pateixen més risc) i la qualitat de la cura al qual es té accés.

5.- El control informatiu del govern de la Xina

Finalment, el govern de la Xina exerceix un control absolut sobre la difusió d'informació. Hem de prendre'ns sempre les "xifres oficials" amb escepticisme.