De nou les disfresses

DESIRÉE BELA-LOBEDDE

Comunicadora, afrofeminista

S'acosta aquest moment de l'any en què una part important del món es prepara per viure diversos dies de festa i gresca despreocupades. Moltes persones esperen amb il·lusió aquest moment i hi ha qui el viuen com un ritual: arriba el moment de comprar disfresses i convertir-se, encara que sigui tan sols per una nit, en un personatge completament diferent desplegant tota la creativitat i l'enginy que s'és capaç. Sí, Carnestoltes està molt a la vora.

I mentrestant per a algunes persones carnestoltes és un moment de festa i diversió, per a altres persones es converteix, com cada any, en un moment dolorós. Per què? Perquè hi ha disfresses que es converteixen en una caricatura ofensiva i menyspreable de determinades identitats culturals.

A pesar que ja vaig parlar sobre l'apropiació cultural fa algun temps, la proximitat del carnestoltes em sembla una bona ocasió per recuperar el tema i recordar-te que, si penses sortir a disfressar-te, hi ha algunes qüestions que hauries de tenir en compte per evitar ofendre a altres persones i per evitar que algú pugui cridar-te l'atenció perquè la teva disfressa és ofensiva.

Què és l'apropiació cultural

Aquesta és l'eterna pregunta. És una de les respostes que més interès susciten. Et deixo aquest vídeo en el qual parlo breument sobre el tema.

https://youtu.be/Zqd-54atZF0

L'apropiació cultural explica per què no està bé que et disfressis imitant a persones xineses, mexicanes o d'alguna suposada tribu africana. Disfressar-se utilitzant elements d'altres comunitats és problemàtic, perquè es passa per alt la importància cultural, el context històric i les diferències de poder que formen part d'aquest element.

Hi haurà persones, això passa, que defensaran el seu dret a disfressar-se representant a persones d'altres cultures justificant-se amb alguna de les següents explicacions:

    • Tenen dret a la llibertat d'expressió
    • Que és "només" una disfressa
    • Coneixen una persona d'aquesta cultura determinada, o d'una altra cultura minoritzada que no ho veu problemàtic

El problemàtic d'aquestes justificacions, per plantejar només algunes qüestions, és el següent.

El que per a tu és una disfressa, és un element important d'una altra cultura per la qual una comunitat determinada ha estat castigada o massacrada pels efectes de la colonització. Occident porta decidint, des de la colonització, què té valor i què no ho té respecte a altres comunitats.

La colonització s'emporta el que considera que té valor (practicant l'extractivisme de recursos naturals) i elimina el que considera que no ho té (tradició, religió, formes d'organització polítiques i comunitàries). I del que no té valor, es permet la mofa. I així és com s'admet que aquestes cultures que, en molts casos estan en risc de desaparèixer, es converteixin en disfresses.

Conèixer a algú que forma part d'aquesta cultura i que t'ha dit que no li ofèn que portis una disfressa que representa a la seva comunitat no significa res. És com si dius que no ets racista perquè tens una amiga negra, o que no ets masclista perquè estimes molt a la teva mare, a la teva dona i a la teva filla.

Determinar si incorres o no en l'apropiació cultural no et correspon a tu, sinó a les persones de les cultures a les quals estàs faltant al respecte amb la teva disfressa. Per tant, la teva llibertat d'expressió i el que tu consideris que és o no apropiació queden en un segon pla.

En el moment en el qual tu i el teu grup d'amistats us plantegeu una disfressa, et proposo que consideris alguns aspectes per evitar l'apropiació cultural. Pren-te la preparació de la teva disfressa com un moment en el qual també pots obtenir un aprenentatge i valora les següents qüestions.

Identifica a quina cultura pertany aquest article. Conèixer els orígens d'una peça, pentinat o complement és senzill, i és possible que una cerca Google et doni pistes. Informa't sobre la situació actual del grup o comunitat a la qual pertany aquest element que vols utilitzar. No n'hi ha prou que sàpigues identificar a quina comunitat pertany aquesta pràctica, el seu origen i la seva història. Informa't de quina és la seva situació actual i com la va afectar la colonització o l'esclavitud, perquè segur que ho va fer.

L'apropiació cultural i les disfresses són el tema de cada any i em temo que ho continuaran essent. Afortunadament cada vegada més persones entenen que per a sortir a passar-ho bé un dia ballant, i en alguns casos bevent, no tenen per què ser irrespectuoses amb altres comunitats. Perquè en carnaval no tot s'hi val.

Al final, tota aquesta qüestió de les disfresses i l'irrespectuoses que poden arribar a ser amb persones d'altres comunitats es pot resumir d'una forma molt ràpida: si et genera dubtes, no t'ho posis.