S'ha tancat la finestra d'oportunitat per contenir el coronavirus?

 

S'ha tancat la finestra d'oportunitat per contenir el coronavirus?

Alberto Sicilia @principiamarsupia

Pot ser que s'estigui tancant la finestra d'oportunitat per a contenir el coronavirus. No es tracta de crear alarma ni d'espantar a ningú. Però crec que ha arribat el moment que comencem a contemplar diferents escenaris sobre aquesta epidèmia.

Informar sobre el coronavirus és un exercici complicat: cal evitar l'alarmisme i, alhora, evitar la complaença. L'alarmisme genera por irracional i això empitjora qualsevol situació. La complaença pot generar desconfiança si les coses es compliquen.

Em preocupa l'excessiva confiança perquè si en algun moment apareixen aquí casos de coronavirus (com ha ocorregut a Itàlia), molta gent entrarà en pànic i se sentirà enganyada.

Imagineu que Itàlia hagués dit el divendres: "aquí no passarà res". Aquest cap de setmana han aparegut 150 casos i han hagut d'ordenar mesures de quarantena per a 50.000 persones. No cal espantar, però tampoc generar falsa confiança.

En els últims dies han ocorregut coses importants que crec que val la pena comentar amb tranquil·litat. Molta de la gent que més sap sobre l'epidèmia és ara bastant més pessimista sobre la possibilitat de contenir el virus.

Quina era l'estratègia fins ara amb el coronavirus? Intentar contenir-ho a la regió on va aparèixer. No era una idea forassenyada. L'any 2003, una malaltia molt semblant (el SARS) va contagiar a 8.000 persones i van morir 774, però es va aconseguir parar. Es va aconseguir treure al virus de la circulació.

Aquest seria l'"escenari òptim" amb el nou coronavirus.

Però aquests últims dies hem vist que comença a haver-hi importants focus de contagi independents i lluny de Wuhan: el Japó, Corea del Sud, l'Iran, Itàlia. Pot (i repeteixo: pot, no és segur) que sigui massa tarda per a contenir el virus.

A això es referia el director general de l'OMS quan deia que pot ser que s'estigui tancant la nostra finestra d'oportunitat.

Quin seria el "pitjor escenari"? Que el nou coronavirus s'instal·lés permanentment en l'ésser humà. Igual que els virus influença que provoquen la grip cada any. Són aquí i convivim amb ells.

Pensar en el "pitjor escenari" no té per finalitat espantar a ningú. Simplement que les mesures que hauríem de prendre en aquest cas són diferents a si l'objectiu és contenir el virus.

Per exemple: tancar fronteres, parar l'economia, o crear zones de quarantena són mesures molt raonables quan l'objectiu és contenir un virus. Però són molt contraproduents si el virus és impossible de contenir.

Del nou coronavirus hem après que és molt contagiós. Probablement hi ha molts més casos dels que coneixem. A Itàlia, en tot just 3 dies, s'han detectat 150. El coronavirus ja era aquí i no ho sabíem. Per tant, és molt probable que existeixin casos que ara mateix no coneixem.
S'ha tancat la finestra d'oportunitat per a contenir el coronavirus?

Això vol dir que no podem fer res? En absolut. Les mesures bàsiques d'higiene continuen sent fonamentals. Tossir en el colze, utilitzar mocadors d'un sol ús i, sobretot, rentar-se les mans amb regularitat. Posar-se la vacuna de la grip si pertanys al grup de risc també és important. Això alleujarà moltíssim la càrrega sobre el Sistema Sanitari si en algun moment apareixen casos de coronavirus en la zona on vius.

Ni entrem en pànic ni caiguem en la complaença. Utilitzem la raó i la informació científica disponible. No existeixen eines més poderoses.