En quines superfícies sobreviu més el coronavirus? Com eliminar-ho?

Alberto Sicilia. Doctor en física teòrica

Els virus són uns "éssers estranys": necessiten les cèl·lules d'organismes vius per  reproduir-se, però sí que poden aguantar "sols" a diferents superfícies.

Quant de temps aguanten en general els virus en les superfícies?

Depèn molt de la mena de virus i de la superfície.

Per exemple, els "rhinovirus", els responsables del típic refredat hivernal poden passar-se hores en la pell de les nostres mans.

I què passa amb el nou coronavirus?

Aquest és l'objecte d'un nou estudi publicat a la revista científica New England Journal of Medicine.

Els científics van llançar amb un esprai els virus a diferents superfícies i van mesurar quant aguantaven:

Coure: indetectable després de 8 hores.

Acer inoxidable: indetectable després de 48 hores.

Cartró: indetectable després de 48 hores.

Plàstic: indetectable després de 72 hores.

En quines superfícies sobreviu més el coronavirus? Com eliminar-ho?

Però llavors, es transmet per l'aire?

Hi ha dues maneres amb les quals els virus es poden transmeten per l'aire:

1) "Gotetes": que llancem en esternudar o tossir. Viatgen alguns metres, però la força de la gravetat acaba portant-les al terra o a alguna superfície.

2) "Aerosols": quan les gotetes són tan petites que poden quedar-se surant en l'aire durant hores. Així es transmet el virus del xarampió, el més contagiós que coneixem.

El nou coronavirus es transmet en les gotetes, però sembla que no es queda a l'aire surant com a aerosol. Perquè us feu una idea: cada persona malalta de xarampió infecta, de mitjana, a altres 18 persones. El nou coronavirus ho fa a al voltant de 3.

Si toco una superfície, llavors estic automàticament contagiat?

No.

Primer perquè depèn del grau de contaminació de la superfície. No és el mateix una superfície que té molts virus que una altra superfície que en tingui pocs.

Segon i fonamental perquè la nostra pell és una gran barrera contra els virus. El problema és quan ens toquem els ulls o la boca amb les mans contaminades. Llavors sí, el virus troba un camí per ficar-se en el nostre interior.

Quin és el millor mètode per a no infectar-me després de tocar una superfície?

Rentar-se les mans amb sabó després de tocar qualsevol superfície sospitosa. El sabó trenca l'embolcall de greix que protegeix al virus i el destrueix.

Si creus que algun envàs pot estar contaminat, també pots desinfectar-lo amb una dissolució de lleixiu o alcohol (d'almenys el 70%).