Els 4 medicaments que s'estan assajant contra el coronavirus

Els 4 medicaments que s'estan assajant contra el coronavirus

Alberto Sicilia. Doctor en Física Teòrica

No existeix cap medicament per al COVID-19 i probablement passaran alguns anys fins que se'n dissenyi, provi i certifiqui algun.

El millor que podem fer ara com ara és provar amb medicaments que es van dissenyar per altres malalties. L'OMS ha llançat un gran assaig clínic batejat "SOLIDARITY" en el qual participaran milers de pacients, a diferents països, amb 4 medicaments ja coneguts.

Encara que no curin del tot la malaltia causada pel nou coronavirus, els científics esperen que algun d'aquests medicaments alleugi o redueixi si més no el temps que els pacients passen a vigilància intensiva.

Espanya i Noruega seran els primers països en els quals s'iniciï l'assaig clínic.

Aquests són els 4 medicaments amb els quals s'assajarà:

1.- Remdesivir

Un medicament que es va desenvolupar per combatre l'ébola. El seu funcionamient es basa en bloquejar l'anomenada "polimerasa ARN", un element essencial en la multiplicació del virus.

No es va demostrar efectiu durant la última epidèmia d'ébola a la República Democràtica del Congo. Tot i així així, encara hi ha esperances en aquest medicament perquè una sèrie d'experiments en vitro, l'any 2017, va demostrar que pot ser efectiu contra coronavirus coneguts com el SARS i el MERS.

2.- Cloroquina i hydroxycloroquina

Medicaments que s'utilitzen des de fa dècades contra la malària.

Funcionen actuant sobre els "endosomas", uns compartiments que mouen material des de dins cap a fora de la cèl·lula i alguns virus aprofiten per a colar-se en el seu interior.

Un estudi publicat a França fa uns dies afirma que la hydroxycloriquina redueix notablement la càrrega viral. Però es va provar amb molt pocs pacients i existeixen abundants dubtes sobre els procediments metodològics d'aquest experiment.

Un altre dels riscos són els efectes secundaris: la hydroxycloriquina pot ser perillosa per a pacients amb problemes cardíacs.

3.- Lopinavir i rinotavir

Una combinació de medicaments que s'utilitzen contra el VIH.

El lopinavir actua sobre les proteasas del VIH, responsables de "desmuntar" les proteïnes durant l'assemblatge del virus. Com el lopinavir aguanta poc temps en el cos humà, s'utilitza en combinació el ritonavir, que allarga el seu efecte.

Durant l'epidèmia a la Xina es va fer un estudi amb lopinavir i rinotavir i els resultats no van ser massa positius. Però igual que amb la hydroxylcloriquina es tractava d'un estudi amb pocs pacients i molt greus, així que encara hi ha esperances que la combinació d'aquests dos medicaments pugui ser útil.

4.- Lopinavir i rinotavir + interferón beta

L'interferón beta és una molècula que regula la inflamació i que ha demostrat la seva eficàcia en animals enfront del MERS, un altre coronavirus.