Què fer i què no amb el contingut racista a internet

Desirée Bela-Lobedde, comunicadora afrofeminista

És habitual que, en els meus missatges directes, em trobi escrits de persones blanques que em diuen alguna cosa de l'estil de: "Desirée, he trobat aquesta publicació a [la xarxa social que prefereixis] i crec que és racista, però no em correspon a mi dir-ho. Li pots fer una ullada? ".

Com que això passa amb molta freqüència (i en aquests temps de racismevirus, més), fa uns dies vaig publicar un vídeo al meu compte de TikTok amb propostes sobre què fer i què no davant aquestes situacions. Després vaig pensar que un vídeo de quinze segons no és suficient, i que pagava la pena desenvolupar les propostes. Per això estic escrivint avui aquest article amb propostes de què fer i què no amb el contingut racista a internet.

Què no fer

Començarem amb les propostes del què no fer. Insisteixo: són les meves propostes; no són mandats incontestables, sinó suggeriments basats en la meva experiència personal. Així que posem-nos en situació: entres a una xarxa social (qualsevol, perquè a totes n'hi ha de racistades) i llegeixes / veus alguna cosa que t'activa l'alarma. Et sembla racista però no tens la certesa. Aquestes són algunes coses que hauries de intentar no fer.

Esperar que et confirmin que és racista

Quan alguna cosa et fa sospitar que és discriminatòria és probable que ho sigui. No és una veritat universal, ni molt menys; però per norma general, com diu el refrany, «cuando el río suena, agua lleva».

Tot i així, hi ha persones [blanques] que acostumen a esperar que una persona afro o d'una altra comunitat racialment discriminada doni la confirmació que ho és. Jo et proposo que no esperis que et confirmin si aquest contingut és racista, sobretot, si ja t'ha cridat l'atenció.

Fer com si res

Mirar cap a un altre costat no aporta res ni canvia res. Aleshores no té gaire sentit que sàpigues identificar un acte racista si no has de fer res al respecte. Ja que et prens la molèstia d'escriure a una altra persona, enviar-li un enllaç d'alguna cosa que consideres que està malament, no et quedis aquí.

Suposo que, per a tu, ja has fet alguna cosa: enviar a una altra persona. Però això és simplement treure't la responsabilitat de sobre i passar-la a una altra persona. I això, si et consideres, antiracista, no és actuar. És tirar pilotes fora.

Demanar-li a una persona no blanca que ho denunciï

Fer com si res no ajuda; però demanar-li a una persona no blanca que ho denunciï tampoc em sembla una bona opció. T'explico el motiu:

Escrius a una persona en particular i li demanes que vegi una publicació amb contingut que pot ser potencialment impactant a nivell emocional. Evita això. De vegades un contingut que per a tu pot ser inofensiu pot resultar font d'ansietat per a una persona afro, ja que sap que aquesta és una situació a la qual es pot veure sotmesa.

Comentar-ho públicament

Als algorismes de les xarxes socials els és igual que una cosa sigui racista o no ho sigui. El que mesuren és la interacció. Així que si en una publicació hi ha molts comentaris, l'algorisme de la xarxa social mostrarà més aquesta publicació perquè entén que és interessant. Per això, encara que el que vegis et sembli reprobable, és millor que no facis cap comentari en la publicació.

Què fer

Ara que ja t'he suggerit què no fer, imagino que et vindrà bé tenir algunes alternatives. Així que a continuació et faig tres propostes d'accions a dur a terme en substitució del què no cal fer.

Aprendre a identificar

En comptes d'esperar a saber si una cosa és racista o no ho és, aprèn a identificar-la. Si et preguntes com, la resposta és fàcil: Educa't.

Hi ha moltes formes per educar-se: pots llegir llibres escrits per persones afro i d'altres comunitats racialment discriminades. També seguir a activistes antiracistes a xarxes socials.

Una altra cosa que pots fer és participar en activitats organitzades per col·lectius. Moltes d'aquestes activitats són formatives i algunes fins i tot són gratuïtes. Aprofita l'oportunitat per a formar-te.

Actuar

Desmond Tutu va ser un clergue i teòleg sud-africà conegut per la seva tasca com a activista. Tutu va dir: «Si ets neutral en situacions d'injustícia, has triat el costat de l'opressor». Així que no facis com si res. No facis com que no ho has vist. Si actues així, et fas còmplice.

Quan no fas res permets que aquest comportament racista es perpetuï. No validis les situacions discriminatòries. Hem de deixar de tolerar el racisme i passar a l'acció.

Mostrar-ho a una associació antiracista

Què fer i què no amb el contingut racista a internet

Aquesta és l'alternativa que et proposo per mostrar-ho a una persona en particular. Pots anar a un col·lectiu que es dediqui a la denúncia pública d'aquestes situacions. Cada vegada hi ha més col·lectius amb els quals pots contactar. SOS Racisme, per exemple és una alternativa. La seva secció És Racisme és una plataforma de denúncia i visibilització del racisme promoguda per SOS Racisme, així que és una bona idea contactar amb ells.

Reportar-ho a la xarxa social

Abans ja t'he dit: no comentis públicament. Reporta el contingut a la xarxa social a la qual estigui publicat. És el que demanem moltes vegades quan veiem alguna cosa flagrant: que reportis. T'aviso: a segons quines xarxes socials és més útil reportar per correu brossa que per incitació a l'odi. I tot i així, de vegades ni tan sols això és útil. El més probable és que rebis un missatge automàtic al cap de poca estona per informar-te que el contingut que denúncies no infringeix cap directriu de la plataforma. Paciència.

Si això passa, demana de nou la revisió d'aquest contingut. En general, el missatge està enviat des d'un bot de la plataforma. A Instagram, per exemple, quan reps el missatge, pots sol·licitar de nou la revisió i crec que és llavors quan es revisa manualment.

Per acabar

Quan vaig publicar el vídeo curt, algú [un home blanc] em va fer un retret: «Ara tampoc podrem dir què és racista?». Evidentment, aquesta persona no em va entendre. Per si de cas queda algun dubte, ho aclareixo ara: assenyalar el racisme i qualsevol altra conducta d'incitació a l'odi és responsabilitat de tota la societat. Per tant, sí: és la teva responsabilitat assenyalar el racisme. Només et dono algunes idees sobre com fer-ho perquè ho facis des del respecte i les cures, que també són importants.