Nissan a Catalunya

Nissan a CatalunyaChakir El Homrani

Conseller de Treball, Afers Socials i Família del Govern  de la Generalitat de Catalunya

L’aliança empresarial Nissan-Renault-Mitsubishi hauria de posar en valor tot el que ha pogut extreure del nostre país, que és molt gràcies a la llarga tradició industrial que tenim i a la cultura del treball que hem construït: durant anys molta gent ha treballat amb esforç i compromís per fer que Nissan fos competitiva. D’altra banda, Nissan ha pogut beneficiar-se de tota la xarxa d’empreses proveïdores i auxiliars que tenim a casa nostra. I, a més, també les administracions hem ofert ajudes i facilitats a Nissan per millorar la capacitat productiva de les plantes de la companyia.

Davant de l’escenari de tancament que ha anunciat la companyia, el Govern es compromet a fer tot el possible per revertir aquesta decisió. Com a autoritat laboral competent al país, des del Departament defensem la viabilitat dels centres de treball, considerem que no hi ha arguments per al tancament, farem tot el possible per garantir els drets de les persones treballadores afectades i exigirem a Nissan el compliment de tots els compromisos legals.

Vull recordar que el fet que no s’hagin derogat les reformes laborals afebleix la capacitat del Govern actual per dificultar una decisió tan perjudicial per als interessos de Catalunya. Amb la normativa laboral espanyola, a les grans corporacions internacionals els resulta massa barat tancar la producció al nostre país...

La vitalitat del sector automobilístic només és avui possible si es promou la reconversió del sector i si s’hi fan inversions públiques com fan altres estats europeus que volen consolidar el seu teixit industrial ¬–cas de França i el Regne Unit–. Unes inversions públiques que s’han de fer garantint la incidència en la presa de decisions de les multinacionals amb la participació en les empreses.

A grans trets, aquesta seria la nostra proposta política sin tinguéssim les eines d’un Estat propi: dotar-nos d’un marc legislatiu diferent centrat en la protecció dels treballadors i treballadores, amb més instruments per, d’una banda, desincentivar decisions com aquesta i, de l’altra, per impulsar la inversió en el teixit industrial a fi d’obrir més oportunitats de futur.

Ara, però, ens caldrà sumar esforços per aconseguir que Nissan repensi la seva decisió de marxar i per reforçar el nostre teixit industrial.