El pas enèrgic, inconformista i compromès del jovent

El pas enèrgic, inconformista i compromès del jovent

Pere Aragonès. Coordinador Nacional d'Esquerra Republicana de Catalunya

Pau Morales. Portaveu Nacional del Jovent Republicà

Som una societat d’esperit jove, amb més futur que passat, i no volem deixar de ser-ho. Perquè els i les joves són el motor de canvi, de lluita, de transformació. D’ahir i d’avui. Són el present del país, amb tota l’energia i inconformisme per fer possible els impossibles, i un compromís que empeny al conjunt de la societat a no defallir mai en la construcció d’un futur millor.

Energia, inconformisme, compromís. Una voluntat de canvi i transformació que quan parlem dels i les joves vol dir assegurar que aquest cop no els hi tocarà pagar la crisi. Perquè torna a ploure sobre mullat. La crisi del 2008 va frenar en sec les expectatives d’emancipació i progrés de les generacions més joves. La precarietat estructural generada per massa anys de retallades i austeritat malentesa ha trencat la progressiva millora ⎼en paràmetres de qualitat de vida⎼ de cada nova generació, per la qual cosa, avui, molts joves difícilment viuran millor que els seus pares i mares.

Qualsevol projecte transformador, qualsevol país amb vocació de futur, no pot respondre a la crisi de la COVID19 amb els mateixos paràmetres que el 2008. N’hem de sortir en base a l’equitat i la igualtat d’oportunitats i no accentuant i cronificant les desigualtats. N’hem de sortir generant noves expectatives d’emancipació i progrés pels i les joves. Per això, malgrat la crisi, el Govern de la Generalitat ha mantingut l’aposta estratègica per rebaixar el 30% dels preus universitaris pel curs vinent. Una reclamació històrica del moviment estudiantil, des que les retallades van encarir linealment un 66% el preu dels graus i màsters universitari en plena crisi econòmica. Aquest només és un punt de partida per avançar cap a un sistema on ningú es vegi privat, per motius econòmics, a l’accés a l’educació, des de l’etapa de 0 a 3 anys fins als estudis universitaris.

Pas a pas i sempre amb el cap alçat per no desviar-nos de l’horitzó. Aquesta és la política realment transformadora. La política que ens permet avançar ⎼incansablement i de forma inexorable⎼ cap a la igualtat d’oportunitats i cap a l’equitat; cap a la independència que ens permetrà fer un salt endavant sense precedents en termes de justícia social; cap a la  República catalana de drets i llibertats.

Aquest és el pas enèrgic, inconformista i compromès del jovent. Un pas que molt sovint obre camins que d’inici semblen intransitables, però que acaben esdevenint les grans avingudes que mouen la societat. Com quan el 2006 des de les Joventuts d’Esquerra Republicana ens vam plantar i vam dir No a l’Estatut davant del pacte Mas-Zapatero que dinamitava el consens del Parlament. Ens vam situar a l’avantguarda i modestament, vam contribuir a despertar unes consciències que avui ⎼i sobretot a partir de la sentència del Tribunal Constitucional d’ara fa deu anys⎼  situen com idea central de la societat catalana la independència com l’únic camí per assolir un país d’oportunitats en plena llibertat.

I avui som aquí. Enèrgics, inconfomistes i compromesos. Lluitant de forma incansablement per la llibertat, per ser un país plenament lliure, just, divers, pròsper, net i feminista. Fent del camí de la reconstrucció un pas cap a la República, acompanyats de tothom, sense deixar ningú enrere. Tampoc uns joves que no han fallat mai i tampoc fallaran ara. Uns joves que són i han de ser protagonistes del present, perquè sense ells, és molt difícil mirar cap al futur.