Els nens contagiats tenen més càrrega de virus que els adults malalts

Els nens contagiats tenen més càrrega de virus que els adults malalts

Alberto Sicilia. Doctor en Física Teòrica

Quin paper juguen els nens en aquesta pandèmia? La ciència encara no té una resposta definitiva a aquesta pregunta, però respondre-la és quelcom fonamental per reobrir les escoles. I reobrir els col·legis hauria de ser la nostra primera prioritat com a societat: no podem castigar una generació sencera amb un altre any sense escola. A més, això dispararia també les desigualtats, perquè les famílies més humils no poden permetre's deixar de treballar o contractar a algú per cuidar de les criatures.

Ara com ara sabem que:

1) La gravetat de la covid-19 guarda una forta correlació amb l'edat: pocs nens han mort per covid (encara que, compte!, a l'Estat espanyol algunes desenes de nens han acabat a les UCI amb síndromes molt preocupants).

Els nens contagiats tenen més càrrega de virus que els adults malalts

Percentatge d'infectats per coronavirus que acaben morint, per edats. Font: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.07.23.20160895v3.full.pdf

2) Que els nens, en la seva immensa majoria, no desenvolupin la malaltia no significa que no s'infectin. Els estudis de seroprevalença a diferents països mostren que es contagien amb la mateixa probabilitat que els adults.

Els nens contagiats tenen més càrrega de virus que els adults malalts

Porcentatge d'infectats per edat, segons estudis serológics. Font: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.07.23.20160895v3.full.pdf

Un estudi publicat la setmana passada a la revista Journal of Pediatrics presenta una situació preocupant: nens contagiats que tenien més càrrega viral que adults que estaven ingressats a l'UCI per covid (veure gràfic de la dreta).

Els nens contagiats tenen més càrrega de virus que els adults malalts

Els investigadors van fer el seguiment de 192 nens i joves d'edats compreses entre els 0 i els 22 anys. Entre ells, 49 van donar positiu per coronavirus. A tots ells els van prendre mostres en el nas, en la boca i en la sang (veure figura de l'esquerra en la imatge anterior).

Només un 50% dels nens que van donar positiu per coronavirus van reportar tenir febre. La càrrega viral era màxima als dos dies de començar a sentir molèsties.

I per complicar encara més la situació: sabem que els nens desenvolupen febre, mocs i cansament amb molta més freqüència que els adults per altres malalties lleus com la grip. El diagnòstic clínic amb ells es torna molt més complicat.

I com pot ser que tinguin tanta càrrega viral però no desenvolupin la malaltia?

Segons els investigadors, els nens tenen menys receptors "ACE-2" en les seves cèl·lules respiratòries. Aquest receptor és el que utilitza el virus per enganxar-se i entrar a les cèl·lules per segrestar-les i reproduir-se.

Els pocs nens que desenvolupen la malaltia presenten una síndrome greu

Encara que la majoria dels nens no desenvolupen una versió greu de la covid-19, els pocs que ho fan presenten infeccions multiorgàniques de gravetat. Estan produïdes pel propi sistema immunitari: intenta lluitar contra el virus però ho fa d'una manera descontrolada.

"Si els col·legis reobren sense les mesures de seguretat apropiades, els nens podrien tenir un paper molt important en la pandèmia", conclouen.

(Original en castellà a PRINCIPIA MARSUPIA)