No assumim que l'origen del contagi es trobi en la responsabilitat individual

No assumim que l'origen del contagi es trobi en la responsabilitat individual

Vidal Aragonés, diputat de la CUP-CC al Parlament

D’aquesta segona onada se’n poden determinar responsables polítics i vies de propagació. Per fer-ho, però, cal fer un exercici anterior: localitzar amb criteri científic  els àmbits on es donen els contagis. Segons els Informes Tècnics de Salut Pública, podem confirmar que a Catalunya hi ha quatre grans focus de brots de la covid-19: "familiar", "ensenyament", "residència geriàtrica" i "laboral". Si això és així és perquè ni el Govern de la Generalitat ni el de l’Estat espanyol no han posat les mesures normatives i materials per evitar-ho.

Des de la CUP-CC no estem en contra de mesures per contenir el creixement de la covid-19. Afirmem, però, que algunes retallades de drets no serviran pas per controlar i eliminar els contagis. Cal actuar efectivament i decidida sobre els àmbits que s’està demostrant que són els grans propagadors. És necessari un Pla de Xoc a les residències de gent gran amb PCR i serològics permanents, augment de ràtio de personal i zones d’aïllament segures. A l’ensenyament cal un augment de plantilles que garanteixi unes ràtios segures. En l’àmbit laboral cal garantir el teletreball amb mesures de prevenció de riscos laborals sempre que sigui possible i, quan no, control de temperatura a l’inici i al final de la jornada. En paral·lel a això necessitem un altre Pla de Xoc al sistema de Salut públic i enfortir la xarxa de transport col·lectiu.

Estem vivint una lluita contra dues pandèmies: una vírica i una altra que és conseqüència del sistema capitalista, que vol sortir de la crisi mantenint privilegis, trinxant més els condicions de vida de les classes treballadores i preparant noves retallades socials. Els possibles nous confinaments domiciliaris no els pateixen igual  les famílies que viuen en un pis de 45 metres quadrats, es mouen en transport públic i treballen amuntegades que les que viuen en una casa amb jardí i piscina i treballen en un despatx propi. Tampoc pateix igual qui s’ha quedat sense feina o qui no ha cobrat una prestació derivada d’ERTO que els accionistes de grans empreses que han augmentat els seus beneficis. No és igual ser un autònom propietari d’un bar o un petit restaurant que ser accionista majoritari d’Amazon o del BBVA.

No assumim que l’origen del contagi es trobi en la responsabilitat individual i afirmem que es troba en la pròpia naturalesa d’una realitat sòcio-econòmica que alimenta desigualtats. Per això cal lluitar a favor de polítiques redistributives valentes o patirem noves i més dures retallades de drets socials.