Badalona s'ha despertat

Badalona s'ha despertat

Rubén Guijarro presideix la primera reunió del nou equip de govern municipal de Badalona -- Jordi Pujolar / ACN

Jéssica Albiach, presidenta d'En Comú Podem al Parlament de Catalunya

Des d’aquesta setmana, per fi, Badalona deixa enrere una etapa fosca i dóna la benvinguda al govern de la dignitat. Un nou govern municipal que té com a principal objectiu tornar a situar els badalonins i badalonines al centre de l’acció política del seu ajuntament. Recuperem una de les principals ciutats del país de les urpes del pitjor Partit Popular.

Badalona inicia una nova etapa amb un ajuntament net que té molta feina per davant. Però amb una tasca principal a l’horitzó: recuperar l'ajuntament per tots els badalonins i badalonines. Ha arribat l’hora de despertar del malson que ha sigut l’etapa d’Albiol i començar a treballar, pas a pas però amb determinació, per construir la nova Badalona que vindrà.

La moció de censura que ha expulsat a Xavier García Albiol de l’alcaldia de Badalona era absolutament necessària per una qüestió de salut democràtica. Tanmateix, cal dir que no necessitàvem uns "Papers de Pandora" per rebutjar el govern del PP a Badalona. Un govern i un alcalde que ja eren famosos per incitar l'odi; per insults masclistes; per utilitzar les polítiques de Seguretat com a arma electoral mentre els delictes han crescut en el seu govern; amb un alcalde que s'ha saltat mesures Covid per projectar la seva imatge; i amb un govern que ha utilitzat diners públics per fer publicitat enganyosa i demagògia. I és per això que, com deia la portaveu de Badalona en Comú Podem Aïda Llauradó, aquesta moció de censura la devem al conjunt de la ciutadania de Badalona: perquè la gent que ha d'aixecar la persiana cada matí no mereix ser governada d’aquesta manera; ni s'ho mereix la gent amenaçada per un desnonament; ni les persones que cobren una pensió mínima; qui no troba feina; ni la gent que no arriba a final de mes; o la gent jove, que no veu un futur.

De la mateixa manera, és evident que els veïns i veïnes no es mereixen que al capdavant de l’ajuntament de Badalona hi hagi un alcalde que ha mentit a la ciutadania. Primer, enduent-se diners fora per estalviar-se impostos, i després intentant negar l’existència provada d’aquesta societat que al final va haver de reconèixer. Els badalonins i badalonines no es mereixen que la seva ciutat quedi tacada pel diner negre d’Albiol.

Davant d’aquest escenari, calia posar en marxa el mecanisme de la moció de censura per acabar amb una situació vergonyant pels veïns i veïnes. La demostració d’aquesta necessitat ve donada pel fet que tot i acabar reconeixent l’existència de la societat offshore, Albiol no tenia intenció de renunciar al càrrec i el seu partit no només no tenia cap interès en defensar la dignitat de les institucions que són de tots i totes sinó que, a més a més, ha volgut encobrir-lo tancant files al seu voltant.

Així doncs, l’única opció per retornar als veïns i veïnes el seu ajuntament del segrest que n’havia fet Albiol ha requerit construir aquest govern de la dignitat com l’única alternativa possible per redreçar el rumb a Badalona, la il·lusió i l'esperança per fer una ciutat millor en la que els veïns i veïnes s’hi sentin a gust.

Ara, la presència de Badalona en Comú Podem al Govern municipal serà la garantia perquè aquest any i mig que el nou govern té per davant serveixi per assentar les bases d’una nova Badalona, més justa, més verda i més democràtica. Posarem en marxa polítiques socials per a la majoria de veïns i veïnes de Badalona que marquin la diferència davant les nefastes polítiques del PP. Per tant, un any i mig per aconseguir que la intolerància i la falta d'ètica no tornin a Badalona mai més.

Tenim el repte de retornar la dignitat a Badalona. Necessitem ciutats que apostin per la convivència i per la cohesió social. El nou govern de la dignitat tindrà un mandat curt però ha de tenir mirada llarga per prioritzar les necessitats dels badalonins i badalonines. Això requereix d’unitat i generositat per part de les forces progressistes i democràtiques que han arribat a un acord pel bé de Badalona. És a dir, ​​mirada llarga, projecte de futur i col·laboració per construir objectius compartits.

Aquest nou govern de la dignitat neix escoltant a la ciutadania i atenent a la diversitat que reflecteix. Perquè després d’un llarg temps marcat per la inestabilitat, ara tenim un any i mig per davant per fer net de les polítiques classistes i xenòfobes del Partit Popular. Un any i mig per a que la recuperació justa arribi també a Badalona i per respondre a totes aquelles emergències que s’han ignorat durant tant de temps. El malson s’ha acabat, Badalona s’ha despertat.