El taló d'Aquil·les dels pressupostos

El taló d'Aquil·les dels pressupostos

Mireia Vehí en intervenció al Congrés dels Diputats -- fotografia cedida per la CUP

Mireia Vehí

Diputada de la CUP al Congrés

Els pressupostos de l'Estat responen a les necessitats actuals de la població? Actuen amb el canvi climàtic, i resolen la situació de vulnerabilitat econòmica de moltes unitats familiars a les portes de l'hivern?

Nosaltres pensem que no.

En matèria d'habitatge, es fa la inversió més gran de tota la història dels governs democràtics espanyols. Un 46.3% del pressupost. On va si no es regulen els lloguers i la llei no preveu la construcció obligada d'habitatge públic? Perquè en bonificacions a grans propietaris (40% a les empreses que es dediquen a l'arrendament), als petits propietaris (90% per a aquells que decideixin llogar), i als xecs per pagar el lloguer als joves 200M€ - que és possible que contribueixin a pujar les rendes a pagar perquè són diners que es posen en circulació al mercat sense posar cap límit als preus dels habitatges per llogar -.

En matèria de pensions, reduir les desigualtats implicaria augmentar la pensió mínima al nivell del salari mínim, que nosaltres defensem que sigui de 1.300€. No falten diners per a pensions: com se sap, es van estar dedicant a despeses impròpies durant dècades i per això reclamem, també, una auditoria d'aquest drenatge de la seguretat social. No està clar com acabarà això, però si tornem a l'inici, anirà de la manera que Brussel·les vulgui que vagi.

En matèria d'infraestructures es preveuen les millores per a noves infraestructures ferroviàries (635M€) i vehicles elèctrics (445M€), però no hi ha cap garantia de canvi pel que fa a la falta d'execució dels pressupostos anteriors a Catalunya, País Valencià i les Illes, i aquestes mancances són importants perquè representen en la seva major part inversions de Renfe Rodalies i altres serveis de transport públic. Pensin que mentre es paga la recerca pel cotxe elèctric, a molts pobles no s'arriba amb tren, hi ha dos autobusos al dia i les carreteres que els comuniquen amb l'exterior solen estar en mal estat.

Però malgrat la falta d'iniciativa del Govern per aconseguir una xarxa de transport públic, eficient i verd, del que no hi ha dubte és dels macroprojectes d'ampliació del Port de València, i dels aeroports del Prat i de Palma. Res per al transport públic, però a València cobriran la mar de ciment, i a Mallorca preveuen augmentar els turistes fins a 33M a l'any en una illa amb 1M d'habitants.

És destacable a més la quantitat de diners que anirà per a energies renovables 435M€, lamentablement en forma de macroprojectes que faran les grans corporacions de l'energia, i que produiran per comercialitzar en el mercat global. No milloraran accés a l'energia de les poblacions pròximes, ni tampoc repartiran beneficis. I recordem que l'Estat els ha baixat l'impost especial i el de producció elèctrica.

En aquest apartat dels pressupostos també requereix que ens parem a calcular quants diners es pagaran en els interessos del deute, que estan en 30MM€ anuals.

No poden faltar tampoc les referències a defensa – 10.152M€ - i la casa Reial – més de 8M de € -.

Quan vegin aquestes despeses, recordin vostès els equilibris amb les pensions.