Algú hauria de preguntar-se per què a l'Aràbia Saudita

Algú hauria de preguntar-se per què a l'Aràbia Saudita

El jugador del Barça, Pedri, i els del Reial Madrid, Nacho i Carlos Henrique Casemiro, durant el partit de la semifinal de la Supercopa d'Espanya que va tenir lloc a disputat l'estadi Rei Fahd de Riyadh -- Julio Muñoz / EFE

Marta Rosique, diputada al Congrés per ERC

Gerard Álvarez, diputat al Congrés per ERC

Aquest dimecres es va celebrar la Supercopa d’Espanya a l’Aràbia Saudita, amb un marcador 2 a 3 a favor del Reial Madrid contra el Barcelona. Potser el resultat en un partit molt disputat no és allò en què el món del futbol i la societat en general s'hauria de fixar.

Celebrar la Supercopa d'Espanya en un altre estat respon a buscar un benefici econòmic, al màrqueting i a interessos diversos. El problema arriba quan aquest és l'objectiu de treure un títol espanyol a l'estranger, un simple interès econòmic.

És bo per al futbol de l'estat espanyol que una Supercopa d'Espanya es jugui a l'Aràbia Saudita?

Aquesta pregunta podríem fer-la als aficionats del futbol a l'estat espanyol que, per exemple, han deixat de gaudir en directe del primer títol de la temporada -aquest any, a més, entre el Reial Madrid i Barcelona. Un partit que normalment és un espectacle futbolístic i del gaudi de l´aficionat i aficionada. La realitat és que l’afició s’ha quedat sense poder gaudir d’un partidàs en directe, ha de veure'l per la televisió, ho han de fer estranyats que un títol oficial com la Supercopa d’Espanya es jugui fora de l’estat i es jugui, ni més ni menys, que a l’Aràbia Saudita.

I això no queda només aquí. Amb aquesta decisió s'està perdent sobirania en pro del que més pagui i s'estan legitimant violacions de drets humans en pro d'un rèdit econòmic més gran. A Riyadh, Aràbia Saudita, a 4.493 quilòmetres de Barcelona, on les dones estan obligades a tenir un home que els faci de guardià tota la vida, sent tractades com a menors d'edat, on hi ha constants desaparicions forçades, casos de tortures i assassinats i on la repressió política impedeix qualsevol mena de gir polític efectiu. És interessant fer-se la pregunta següent: es jugaria la Supercopa femenina a l'Aràbia Saudita?

Si això no preocupa prou és perquè estem acostumats a veure aliances econòmiques entre el govern espanyol i el saudita. La secretaria de comerç ha admès que l'estat espanyol exporta armament a l'Aràbia Saudita, malgrat que l'ONU adverteixi constantment que aquest les fa servir per cometre atrocitats al Iemen. Especialment destacable és l'amistat de la casa reial espanyola amb la saudita, tant per part de Joan Carles el corrupte i traficant, com per part del seu hereu. En aquest sentit, cal recordar la presumpta corruptela de les dues monarquies amb el projecte de l'AVE a la Meca.

Potser cal replantejar-se si realment les institucions del futbol de l'estat espanyol vetllen pel gaudi i l'interès de l'aficionat (que al final és qui paga l'abonament cada temporada) o més aviat per lucrar-se econòmicament d'estats antidemocràtics. Els clubs i aficionats són els que realment han de decidir si un títol estatal es juga en un lloc o en un altre, ja que són ells els que realment viuen, treballen i contribueixen al fet que el nostre futbol sigui referència a nivell mundial.