26 de setembre: Dia Internacional per a l'Abolició de les Armes Nuclears

26 de setembre: Dia Internacional per a l'Abolició de les Armes Nuclears

                                                             Foto arxiu/EFE

Carme Suñé

Vicepresidenta de FundiPau

Aconseguir el desarmament nuclear ha estat sempre un dels objectius prioritaris de les Nacions Unides. Va ser el tema de la primera resolució aprovada per l'Assemblea General el 1946 i ha format part de la seva agenda des de 1959. També ha sigut una qüestió destacada de les conferències de revisió del Tractat de No Proliferació Nuclear (TNP) celebrades per l'ONU des de 1975.

Però avui al món encara hi ha 13.080 armes nuclears amb un poder destructiu inimaginable. Més de la meitat de la població mundial viu en països que tenen armes nuclears o que són membres d'aliances nuclears. Tot i que el nombre total d'aquestes armes s'ha reduït des del final de la guerra freda, les nou potències nuclears tenen costosos programes d'actualització i modernització dels seus arsenals (el 2020 es van gastar un total de 72.600 milions de dòlars en el seu manteniment i millora). Malauradament, la doctrina de la dissuasió nuclear persisteix com un element de les polítiques de seguretat de tots els estats nuclears i els seus aliats.

Davant d’aquells que anteposen la seguretat armada a la seguretat humana, l'adopció a Nacions Unides del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN) el juliol de 2017 va suposar disposar d’un primer instrument multilateral legalment vinculant per al desarmament nuclear que posa el focus en les conseqüències humanitàries catastròfiques de les armes nuclears. Els desafiaments en matèria de seguretat que encara existeixen no poden ser una excusa per a seguir confiant en les armes nuclears i oblidar la nostra responsabilitat per buscar una societat internacional més pacífica. L'octubre de 2020 el Tractat aconsegueix la ratificació necessària de 50 països i tres mesos més tard, el 22 de gener de 2021, el TPAN va entrar en vigor i va convertir les armes de destrucció massiva més indiscriminades, immorals i il·legítimes en il·legals.

Aquest 26 de setembre volem celebrar que les armes nuclears ja estan prohibides per una llei internacional que fins ara han ratificat 55 estats i 31 més estan en procés de fer-ho, i que cada vegada són més les veus que reclamen la seva total eliminació —des de percentatges molt alts de l'opinió pública de molts països (el 89% en el cas de l’Estat espanyol), a parlamentaris, ajuntaments de ciutats i pobles dels cinc continents, col·lectius de científics, periodistes, artistes, etc.

També volem posar en valor que el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears ja ha començat a caminar i que el març de 2022 tindrà lloc a Viena la Primera Conferència dels estats que l'han ratificat (MSP en les seves sigles en anglès). En aquesta primera trobada es tractarà la universalització i implementació del TPAN i s'adoptarà una declaració i un pla d'acció per avançar cap a aquests dos objectius.

Les ONG que treballem pel desarmament nuclear, demanem a l’Estat espanyol que se sumi als països que ja han ratificat el Tractat. Però, atès que encara no ho ha fet, ens afegim a la crida del Secretari General de les Nacions Unides que insta els estats que no han ratificat el Tractat a que assisteixin a la Conferència d’Estats Parts com a observadors. La benvinguda que el Congrés dels Diputats va donar al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears quan aquest va entrar en vigor, s'ha de traduir en el suport del Govern de l’Estat als principis i objectius del TPAN. El març de 2022 té una gran oportunitat per fer-ho.

__

Aquest article forma part del llançament de la campanya "10 Razones para firmar el TPAN", que aplega entitats de la societat civil de l’àmbit estatal amb l’objectiu que España se sumi al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN), que va entrar en vigor el 22 de gener del 2021.