La impunitat no pot ser la resposta

Unes nenes mostren un cartell reivindicatiu a la protesta contra la violació a una menor de BadalonaUnes nenes mostren un cartell reivindicatiu a la protesta contra la violació a una menor de Badalona. - Gemma Sánchez / ACN
Localització: Badalona

Autor: Gemma Sánchez
Unes nenes mostren un cartell reivindicatiu a la protesta contra la violació a una menor de Badalona. - Gemma Sánchez / ACN

Sergi Sol, periodista

Ningú no hauria de quedar exempt de responsabilitat davant d'una atrocitat com la que va passar a Badalona: la violació d'una nena d'onze anys. Sens dubte que cal protegir els drets de la infància i dels menors. Començant, és clar, per aquell que pateix abusos més enllà de qui els perpetra.

Per molt que els seus autors siguin un ramat adolescent. O que se'ns digui -com si es tractés d'una eximent- que són fills de famílies desestructurades. O que es tracta d'una venjança entre famílies. Això podria comportar, a més, la participació d'adults com a inductors.

Si fos cert que alguns dels presumptes autors de la violació van continuar anant als seus respectius instituts com si res, estaríem davant d'un exemple esgarrifós d'impunitat a ulls de la resta de l'alumnat. Una situació esperpèntica que obliga a replantejar les mesures actualment previstes per emprendre una situació tan dramàtica com l'esdevinguda a la ciutat de Badalona.

I no val tirar d'argumentari benintencionat, evocant les maldats de la nostra societat, per posar el focus en les causes socials o ambientals que donen peu a abusos de tota mena. Aquest debat és vital, però no pot ser el pretext per obviar que quan es produeix un fet d'aquesta naturalesa no abordem com reprendre el malfactor d'acord amb la seva edat però també amb el crim comès. Per més que tingui 14 anys o menys segons la partida de naixement. Per dolorós que sigui prendre mesures severes en tan curta edat. Com ara la llibertat vigilada o l'internament.

Una societat ha de fonamentar-se en drets i deures. Des del primer dia. A les escoles s'ensenyen regles de comportament a l'edat més primerenca. Que haurien de donar continuïtat a tot allò après en l'interior de la familia. Ben aviat se'ns ensenya que incomplir la norma comporta una reprimenda. I a no trigar massa, una sanció.

El Codi Penal regeix quan es fa 18 anys. Una llei orgànica regula la responsabilitat penal dels menors de 18 als 14. Però fins als 14 se'ns diu que és inimputable. Vaja, com si fossis el Sobirà. Només que a un Rei, vist el que s'ha vist, la irresponsabilitat l'acompanya al llarg de tota la vida.

I aquí rau el problema, quan comprovem que hi ha qui sent menor pot cometre delictes execrables que si fos adult comportarien llargs anys de presó per la seva gravetat. Com és el present cas, una presumpta violació en manada (navalla en mà), gravada i divulgada en xarxes socials. Un afegit que no deixa de ser altra cosa que acarnissament. Per tant, una violació agreujada per l'ús intimidatori d'armes i publicitat, perpetrada contra una nena d'11 anys.

El que ha passat ha tingut lloc en una ciutat catalana on porta guanyant repetidament –a Catalunya això és una excepció- un candidat del PP, García Albiol, que té a l'abast la majoria absoluta a les properes eleccions municipals. Potser es podria preguntar per què, ja que a la resta d'eleccions el PP no obté ni de casualitat tants suports a Badalona, suports que sovint es gesten en barris populars, precisament en els més humils i desarrelats.

Acostuma a passar que quan l'esquerra no ofereix respostes als problemes i les inquietuds de les classes populars emergeix la dreta amb les seves receptes.