La salut mental: una pandèmia que amenaça la població més jove, que hem d'afrontar d'una manera integradora i involucrant el seu entorn

El treball col·lectiu és molt important en les teràpies de salut mental - Cedida per SUARA
El treball col·lectiu és molt important en les teràpies de salut mental - Cedida per SUARA

Jèssica Andreu Almansa, Psicòloga, Traumaterapeuta i Educadora Social de Suara Cooperativa

L'adolescència és una etapa vital de canvis profunds pel que fa a aspectes psicològics, físics, biològics i socials alhora que és el moment cap a la transició adulta, per la qual cosa, també, és una fase d'autoexploració i construcció de la identitat personal. En tot aquest procés de canvis constants, per al col·lectiu adolescent és molt important la interacció social, que es va veure limitada durant la pandèmia. A més, cada cop aquestes persones tenen menys relacions humanes físiques i més de virtuals.

Tot això, sens dubte, ens ha portat a una situació preocupant. Abans de la pandèmia, entorn el 10% dels infants i un 20% de la població adolescent patien alguna mena de trastorn mental, una xifra que es va disparar fins al 47% després de l'aparició de la Covid-19, d'acord amb un informe de l'Associació Espanyola de Pediatria.

D'altra banda, segons l'estudi "La situació de la salut mental en el jovent català", elaborat conjuntament pel Consell Nacional de Joventut de Catalunya (CNJC) i la Federació Catalana de Salut Mental, el suïcidi s'ha convertit en la primera causa de mort no natural entre la població juvenil. A més, una de cada set persones patirà un trastorn mental durant l'etapa de la joventut, detalla l'informe publicat el març d'enguany.

En l'adolescència és un moment de construcció de la identitat personal, per la qual cosa és crucial poder actuar si apareixen en aquest tram de la vida trastorns mentals, ja que, si no, els arrossegaran a l'edat adulta. Des de Suara Cooperativa fa més de 14 anys que acompanyem en les fases vitals de la infantesa, l'adolescència i la joventut. Això ens ha portat a implementar diferents eines per poder oferir una atenció psicològica, especialment, en els casos de menors migrants o tutelats.

Acompanyament integral

En aquest context, al llarg de la nostra experiència, hem vist que no es pot tractar una persona jove que pateix un trastorn mental de manera aïllada, sinó que cal integrar l'entorn més pròxim en tot el seu procés de recuperació. Així doncs, no només s'ha d'acompanyar a l'infant, adolescent o jove, també cal treballar i formar les seves persones de referència com la família, les tutores, les educadores o les professionals clíniques. Per tant, ha de ser un acompanyament psicològic i integral que involucri tant el noi o la noia com l'entorn proper.

A més, cal que això es faci amb una mirada social, integradora, preventiva i reparadora, on la persona i l'entorn estiguin al centre del procés d'acompanyament alhora que s'ha d'habilitar d'espais perquè l'infant o l'adolescent pugui canalitzar els sentiments amb llibertat. Així, és com neix la Sala de Valents, on les persones joves que han patit una experiència traumàtica poden expressar les emocions, pors o pensaments.

Una de les participants en aquest programa ha estat la Raquel Guas, que ha comentat a l'equip que l'ha acompanyat en la Sala de Valents que en aquest espai s'ha sentit segura. Això ha estat possible perquè, entre aquestes quatre parets, s'ha trobat una persona, que li ha permès obrir-se d'una manera molt íntima perquè ha notat la seva escolta i respecte alhora que han compartit moments emotius, en els quals s'han abraçat, rigut o plorat. "M'han acompanyat a afrontar les meves pors, les meves inquietuds, inseguretats, la meva baixa autoestima, d'una forma molt senzilla i pràctica, amb escrits i altres formes d'expressió artística", ens ha relatat Guas.

La població jove d'avui, la societat adulta de demà

Segons, l'Organització Mundial de la Salut (OMS), "la salut mental és un estat de benestar mental que permet a les persones fer front als moments d'estrès de la vida, desenvolupar totes les seves habilitats, poder aprendre i treballar adequadament i contribuir a millorar la seva comunitat". També, alerta que una quarta part de la població mundial pateix o patirà al llarg de la seva vida un trastorn de salut mental.

Per això, un cop superada la pandèmia de la covid, n'hem de fer front a una altra: els reptes de la salut mental. En aquest context, avui 10 d'octubre, Dia Mundial de la Salut Mental, és molt pertinent tenir present que hem d'escoltar el patiment de la població jove per donar resposta als seus neguits amb un acompanyament adequat. De tal manera que hem de posar al seu abast— i a les persones de l'entorn — les eines pedagògiques i estratègies terapèutiques perquè puguin fer front a aquestes situacions per evitar que les arrosseguin en el futur. Així doncs, és de vital rellevància incidir en el benestar emocional i psicològic dels infants, adolescents i joves, que seran els adults demà.