Copa, del rei?

Albert Pla. Músic

Tinc un parell de solucions que podrien evitar l'habitual xiulada a l'himne d'Espanya a les finals de la Copa del Rei de futbol.

Ja és normal veure a la meitat del públic xiulant durant l'himne. Excepte quan juga el Bilbao contra el Barça, que aleshores xiula la totalitat del públic. El soroll és estrepitós i, és clar, l'himne no se sent.

La solució d'alguns és molt radical. Uns diuen que haurien d'anul·lar el partit. Uns altres proposen que se sancioni o expulsi de la competició als clubs als quals diuen pertànyer aquestes persones. I uns altres, més durs, creuen que s'ha d'identificar i ficar a la presó a les cinquanta mil persones que xiulen l'himne.

Jo crec que tot podria ser més senzill.

Proposo, en primer lloc, que no soni cap himne abans del partit. La segona és que la Copa del Rei deixi de dir-se Copa del Rei.

Siguem raonables, no ens deixem portar pels nacionalismes.

Per què ha de sonar l'himne d'Espanya abans, durant o després d'un esdeveniment esportiu?

El Govern d'Espanya assegura que tots els nacionalismes són dolents. Diu que el nacionalisme és la pitjor cara de la política.

Però, no és l'himne d'Espanya la banda sonora del nacionalisme espanyol? M'equivoco?

I si el nacionalisme és considerat una expressió política, que soni l'himne d'un país no és polititzar un partit de futbol?

Sona l'himne nacional abans d'un concert? O d'una obra de teatre? O d'un partit de Lliga? Per què ha de sonar en aquest partit en concret?

Jo crec que és arriscar-se massa. Pot passar que cinquanta mil persones (que serien cent mil si se celebrés a l'estadi Bernabéu, que segueix amb els lavabos en obres) reaccionin en contra d'aquesta expressió política nacionalista.

La qüestió és tenir clar qui fa el gest polític.

Qui posa l'himne o qui el xiula?

La segona solució seria la de canviar el nom de Copa del Rei pel de Copa de futbol.

A molts països d'Europa existeix la Copa de futbol i ningú la nomena Copa del Rei. Què té a veure el rei en tot això de la Copa del Rei?

L'ha inventat ell? L'ha inspirat ell? La paga ell? Juga ell?

Ja sabem que és un gran atleta i que, de tan bo com era, va arribar a portar la bandera espanyola, que tampoc és un símbol nacionalista, a les Olimpíades. Un gran campió i un esportista notable, a part de la pila de carreres universitàries i el seu munt de doctorats i honoris causes, aconseguits a força d'estudiar i estudiar i estudiar i, sobretot, fer molt esport.

Però, així i tot, que jo sàpiga, no es va inventar la competició de la Copa del Rei. És més, la va heretar del seu pare, que tampoc la va crear, perquè la va heretar del general Franco, entre altres coses.

Llavors es deia la Copa del Generalísimo, un altre gran atleta i notable caçador.

No sé per què a algú se li va ocórrer en aquella època posar-li aquest nom.

Havia de ser el mateix tipus que es va inventar la llotja d'autoritats, que darrerament també es queixen que els xiulen per tots costats i no els deixen moure els seus negocis a les llotges tranquil·lament.

Autoritats, himnes, reis, polítics. No seria millor deixar a la gent en pau? Desaparèixer una estona, encara que sigui durant un partit de futbol, de la vida de la gent?

Només volem jugar com a nens, amb una piloteta.