Llavors de la transició energètica democràtica

Alba del Campo. Periodista

És evident, per a qualsevol que es prengui seriosament això del canvi climàtic i la urgència de posar en marxa una transició energètica ordenada i democràtica, que el govern d'Espanya, tan acostumat a confondre l'interès general amb el dels grans poders econòmics, ens porta en la direcció oposada als canvis que hem de fer, per afrontar els grans reptes ecosocials del segle XXI.

Però, ara per ara, tot i la nefasta política energètica, que blinda els beneficis de l'oligopoli i empobreix  les famílies i les empreses, i que en matèria de renovables no té nom, amb molt de retard, el tema de la transició energètica està ja en l'agenda política, també en la del Govern del Partit Popular. No obstant això, res fa suposar que en aquesta es donarà prioritat ni als problemes, ni a les necessitats de les majories socials, ni tampoc a la crisi ambiental, per la qual cosa és urgent que ens preguntem sobre quina transició energètica volem i si volem confiar aquesta tasca al Partit Popular o per contra, plantejar un discurs alternatiu.

En aquest sentit, amb l'objectiu de visibilitzar, però sobretot d'impulsar projectes energètics responsables que contribueixin a un canvi de model energètic i social, les cooperatives Som energia (comercialitzadora elèctrica renovable) i Coop57 (finances ètiques), han creat el Germinador Social , el primer concurs d'innovació en transició energètica creat per l'economia social.

Davant la moda "smart" del capitalisme verd, que veu la transició energètica com la gran oportunitat per generar nous "models de negoci", sense qüestionar ni l'ordre social, ni les desigualtats, on el paper de la ciutadania és de mera consumidora de solucions tecnològiques "intel·ligents"; aquest concurs posa en valor propostes col·laboratives, que qüestionen l'imperi del paradigma energètic del lucre. En el seu lloc, posen en valor les relacions de cura, l'autoorganització i l'aportació de les propostes a la construcció d 'un modèl energètic democràtic, ambientalment i social sostenible.

En aquesta línia, el concurs del Germinador Social ha premiat, en aquesta la seva primera edició, 5 iniciatives amb una dotació de 4.500 € i un premi especial del públic de 2.500 €. Els guardonats han estat les cooperatives Ecotxe, Som Mobilitat i Azimut, l'Associació SEBA i l'Ajuntament de Puente la Reina-Gares. Ecotxe (Palma de Mallorca) i Som Mobilitat (Mataró) són dues cooperatives de recent creació que pretenen reduir la contaminació a les seves ciutats, el nombre de vehicles privats i l'ocupació de l'espai públic per part d'aquests, creant una comunitat de persones que utilitzi i gestioni vehicles elèctrics compartits.

La cooperativa Azimut-360 Renovables (Barcelona), per la seva part, ha estat premiada pel seu projecte d'unificació de consums elèctrics en una comunitat de veïns, orientat a la gestió comuna de l'energia i la implantació d'un sistema d'autoconsum compartit. Aquesta iniciativa qüestiona l'actual decret d'autoconsum 900/2015 en el qual es prohibeix una cosa tan assenyada i necessària com que veïns i veïnes d'un bloc de pisos comparteixin una instal·lació solar fotovoltaica.

"Eeeepa!" És el nom del projecte de l'Associació SEBA que se centra en la formació i l'empoderament energètic de la ciutadania a escala de barri. Pretén crear una cooperativa d'agents energètics de barri que ajudin a les famílies i als negocis a estalviar energia, a entendre els seus rebuts i a realitzar instal·lacions d'autoconsum en els seus habitatges i locals, a través d'un pla d'inserció de persones aturades.
Finalment, ha rebut, tant el premi del jurat i com el premi atorgat pel públic assistent a la cerimònia, el projecte de recuperació d'una petita central hidroelèctrica, la Ermineta Electra-Regadío, al municipi de Puente la Reina-Gares (Navarra ). Aquest projecte, presentat per l'alcalde d'aquest municipi, i el Grup Local d'Energia Gara Nafarroa, planteja crear d'un sistema d'autoconsum renovable local públic amb gestió comunitària, a partir d'una antiga central hidroelèctrica que durant dècades va produir l'electricitat de l'enllumenat públic del poble.

Gràcies a l'injustificable marc regulador que tenim, és segur que totes aquestes iniciatives, tan honestes, belles i sensates, així com les altres 30 que es van presentar al concurs, hauran de superar infinitat d'obstacles per materialitzar-se. Però, així com fa 6 anys semblava impossible que una cooperativa de no lucre com Som Energia arribés a treure-li a l'oligopoli els 50.000 clients que té, avui hem d'apostar per aquests projectes. De manera que, amb més raó si és possible, tinguem cura d'elles i plantem-ne més, ja que els seus fruits ens poden portar les llavors d'un futur on l'energia sigui de totes i de tots.