Tornem al carrer

Manifestació a Perpinyà, febrer 2020

Elisenda Paluzie

Presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC)

Es diu que en els moments difícils és quan les persones treuen el millor de si mateixes, i els independentistes ho farem. Avui sortirem massivament al carrer per demostrar que la societat civil segueix convençuda i determinada a acabar el que vàrem començar.

És cert que aquesta Diada arriba en un context de pandèmia i sense una estratègia comuna entre els partits independentistes. Però també és veritat que aquest és el primer 11 de setembre en el qual hi ha un 52% del vot directe independentista en el Parlament de Catalunya , una fita històrica que no s'havia aconseguit mai. La força del moviment independentista és palpable i evident, però la falta d'un projecte polític clar per traduir aquesta majoria parlamentària en accions concretes per avançar cap a la independència està generant un cert descoratjament que hem de començar a revertir al més aviat possible.

Ha de ser la societat civil la que, des de la mobilització, empenyi partits i institucions a aplicar el mandat popular sorgit de les urnes i a posar-se a treballar conjuntament per a fer passes decisives que ens acostin encara més al nostre objectiu. Només hem avançat quan hem tingut un projecte compartit pels partits i la societat civil: el referèndum de l'1 d'octubre és un molt bon exemple.

L'independentisme guanyarà quan sigui capaç d'articular els tres fronts alhora: el popular, l'institucional i l'internacional. Per això és molt important que la societat civil torni a prendre la iniciativa i porti a la resta d'actors independentistes a sumar forces. Quan hem sortit al carrer massivament és quan hem canviat l'agenda política.

El poble ha de tornar a empoderar-se, i perquè això sigui així hem de transmetre il·lusió, fortalesa i seguretat en la idea que la independència és possible i que és més necessària que mai.

La societat civil hem estat la pedra angular de les grans victòries independentistes dels darrers anys. Ara, amb un Parlament amb majoria independentista en vots i en escons, és necessari que tornem a empènyer des de baix. El moviment popular organitzat som i serem el motor que porti el país cap a la plena llibertat. La independència és necessària, està legitimada i sabem com fer-la possible.

Per tots aquests motius és tan important que l'independentisme es mobilitzi avui. M'agrada parlar d'aquesta Diada com la de tornar al carrer. La d'avui serà la primera gran mobilització després de l'inici de la pandèmia. L'independentisme no ha pogut sortir massivament a manifestar-se des de febrer del 2020 a Perpinyà.

Aquesta tarda tornarem a trobar-nos per a fer sentir la nostra veu sota un mateix lema: "Lluitem i guanyem la independència". Demostrarem que, malgrat les dificultats, continuem convençuts i amb la determinació i la il·lusió per avançar cap a un objectiu complicat però alhora just i necessari.