Victòria a Colòmbia amb segell català

El President electe de Colòmbia Gustavo Petro, parla avui, després de conèixer els resultats de les eleccions a Bogotà (Colòmbia). EFE/Carlos Ortega
El President electe de Colòmbia Gustavo Petro, parla avui, després de conèixer els resultats de les eleccions a Bogotà (Colòmbia). EFE/Carlos Ortega

Sergi Sol, periodista

Gustavo Petro ha obrat el miracle en un país que semblava immune a aquesta brava corrent d'esquerres, indigenista i antiimperialista, que escombra periòdicament Llatinoamèrica.

Mentre que al sud d'Espanya la dreta recollia un triomf històric i l'extrema dreta s'alçava com a tercera força, a Colòmbia el Pacte Històric ha sacsejat els fonaments d'una democràcia compatible amb el menyspreu per la vida humana i reticent a qualsevol expressió d'esquerres i de justícia social.

Petro, l'exguerriller urbà de l'M-16, no s'ha emboscat a les muntanyes sinó que va conquerir primer Bogotà i després tota la nació.

És el triomf que culmina una aposta per la pau del moviment insurgent encara que segueixin presents les dissidències de les FARC i de l'ELN, i omnipresents els escamots paramilitars que no han deixat ni per un dia d'assassinar pacífics militants d'esquerra o líders indígenes davant d'un estat impassible, còmplice de la violència covard que ha sumit Colòmbia en un seguici fúnebre permanent.

Per això Petro no ha deixat d'apel·lar durant tota la campanya al respecte per la vida humana, per totes.

I ho ha fet comptant en el seu nucli dur de confiança amb Xavier Vendrell, activista català processat per presumpta implicació amb el Tsunami Democràtic, la plataforma que va convocar les protestes després del judici per l'1 d'octubre contra Oriol Junqueras i companyia.

Que Petro no deixa tirat a ningú ho va demostrar quan Vendrell va ser detingut per la Guàrdia Civil. Va reaccionar mostrant el seu suport incondicional a l'activista i empresari.

Ja abans, el 3 d'octubre del 2017, no es va tallar a l’hora de mostrar la seva complicitat amb l'1 d'Octubre. Va publicar una foto de Vendrell a Twitter, amb la seva filla, amb la llegenda "Con Xavier Vendrell y su hija Aloma fueren de las redes de apoyo de Bogotá Humana y ahora lucha por la independencia de su patria catalana".

Més incisiu es va mostrar encara el 2020 el ja virtual President de Colòmbia, després de conèixer-se la detenció de Vendrell: "Han posat pres a Xavier Vendrell, a Espanya, és un empresari el delicte del qual és ajudar a la independència de Catalunya. Vivim moments de màxima tensió a les lluites democràtiques dels pobles. La meva solidaritat amb la seva família, que tanta solidaritat ens ha brindat".

Petro admira Barcelona i el seu passat de lluites socials. A l'hivern va visitar la ciutat. Primer es va entrevistar amb Ada Colau i després va participar en un míting amb Oriol Junqueras. Entre els seus familiars es troba ni més ni menys que l'expresident Zapatero.

Però d'aquests només Vendrell s'ha implicat en cos i ànima a la campanya, com ja va fer a l'anterior quan Petro ja va flairar l’olor de les mels del triomf.

Ningú sap del cert fins a quin punt podrà materialitzar l'anhelat canvi que tant ha promès i que es fonamenta en la creació d'ocupació i riquesa, en una redistribució més equitativa d'aquesta, i en combatre la pobresa i la fam tan presents. I, per descomptat, acabar amb la violència que ha castigat tant i durant tantes dècades un país amb immensos recursos naturals però que va ser i és el principal productor i exportador de cocaïna. Aquest és el repte immens de Petro i l'esperança de milions de pobres i de gent que volen viure en pau.