Catalunya ho té tot per ser puntera en energies sostenibles

Els números no menteixen i el nostre país té deures importants. Catalunya està immersa en una crisi energètica. El coneixement científic ja fa anys que expressa que el canvi climàtic és un perill per a les persones i la Unió Europea (UE) ha concedit moltes ajudes per tal que els països compleixin amb les fites establertes per revertir l'escalfament global. La crisi climàtica s'ha accelerat i podem arribar al punt de no retorn. Hem de reaccionar ràpidament pel planeta on vivim, per les persones que l'habitem.

Segons l'informe de l'Observatori de les Energies Renovables de Catalunya (OberCat) publicat el 2023, els indicadors mostren una tendència preocupant cap a les fonts d'energia no renovables i una manca d'avenços en l'ús de les energies sostenibles al territori català. Com bé va assenyalar António Guterres, secretari general de les Nacions Unides: "Només les energies renovables poden salvaguardar el nostre futur, tancar la bretxa d'accés a l'energia, estabilitzar els preus i garantir la seguretat energètica".

I malauradament a Catalunya estem retrocedint. Es fa més necessari que mai un gir de 180 graus en la implantació d'energies renovables, un tema de què se'n parla fa més de deu anys. Avui al nostre territori, un 84,4% de la producció d'energia elèctrica encara prové de fonts no renovables i tan sols un 15,6% és d'origen renovable. En aquest sentit, cal destacar una regressió de dos punts en la contribució anual de renovables des del 2021. Encara més greu. L'increment de temperatura a Catalunya és del 2% i el del planeta de l'1,4%. L'Organització de les Nacions Unides (ONU) i el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) han alertat diverses vegades de les conseqüències catastròfiques que patirà la societat i la Terra si no posem fil a l'agulla.

Malauradament a Catalunya estem retrocedint. Es fa més necessari que mai un gir de 180 graus en la implantació d'energies renovables, un tema de què se'n parla fa més de deu anys

Estem davant d'uns objectius transcendents i la situació és desastrosa, ja que Catalunya es troba a la cua de les renovables d'Espanya i Europa. Sense oblidar, que les dificultats per una transició verda eficient també es troben en la lentitud i la poca agilitat en els processos administratius. El govern català ha tingut sobre la taula projectes prometedors de parcs eòlics i fotovoltaics que han quedat estancats a causa de murs burocràtics. No s'ha invertit en noves tecnologies i en la investigació de nous emmagatzematges d'energia, i tampoc s'han garantit subvencions pels qui han apostat per fonts renovables, que és una bona manera d'incentivar l'autoconsum.

Hem de treballar perquè Catalunya lideri el progrés en les energies renovables. Per fer-ho és imperatiu que el govern tingui un full de ruta amb accions fermes i immediates capaces de revertir l'escenari actual i encetar un camí més sostenible i enèrgicament independent. Agilitzar els processos administratius per impulsar la construcció de projectes renovables i aprovar els pendents, fomentar la innovació i el progrés tecnològic, continuar ajudant a les universitats i centres d'investigació per tal que estudiïn maneres de produir energia més eficaces i explorar noves àrees d'emmagatzematge, són accions per avançar.

Jo, que soc optimista de mena, crec que ser sostenibles és possible. Ho hem de fer per complir els objectius marcats per l'Agenda 2030, per poder justificar el suport verd europeu i, especialment, per poder combatre l'escalfament global provocat pel diòxid de carboni. Estic convençuda que Catalunya té el potencial per liderar el camí cap a un futur d'energia renovable. Té el vent, el sol i l'aigua (fonts renovables), institucions referents educatives, empresarials i governamentals, i a més, té els recursos necessaris i el coneixement suficient per fer-ho. A més, cal tenir present que la transició cap a les energies renovables és també una gran oportunitat per millorar la qualitat de vida dels catalans i catalanes, així com per generar nous llocs de treball i establir-se com a líder en la lluita contra el canvi climàtic a escala internacional.

És hora d'actuar.