Intimidació a RTVE

Plató del canal 24h de RTVE.- Daniel Lobo/flickr
Plató del canal 24h de RTVE.- Daniel Lobo/flickr

Montse Melià, periodista

A l'igual que l'administració pública, RTVE mai no ha dut a terme una reforma en profunditat i ara probablement sigui tard, ja que la televisió tal com la coneixem està en reculada i més encara a les televisions públiques. Aquestes que haurien de ser el garant del pluralisme polític, la informació veraç i rigorosa i l'objectivitat, es converteixen en "gairebé" tot el contrari per obra i gràcia d'un desmesurat intervencionisme polític. La seva possible pervivència rau únicament a complir la seva funció tan bé com puguin, encara que amb el perfil dels partits polítics que hi ha a Espanya sembla difícil.

TVE i RNE, en els informatius dels quals he treballat molts anys, han estat històricament corretja de transmissió del partit del Govern espanyol, excepte en algunes i comptades ocasions. Exemples n'hi ha molts i un dels més cridaners és la contribució que des del 'pirulí' es va prestar perquè el govern de Felipe González guanyés el seu referèndum sobre l'OTAN el 1986. Que consti que no m'estic referint a si era això convenient o no , sinó al biaix polític de TVE. Per no parlar de la sentència judicial que va condemnar TVE per vulneració dels drets fonamentals de vaga i llibertat sindical, amb motiu de la vaga general del 2002 contra el "decretazo laboral" del Govern de José María Aznar. L'Audiència Nacional va condemnar llavors el director d'Informatius, Alfredo Urdazi, a llegir la sentència al telenotícies, la qual cosa va fer lletrejant el nom de CCOO que havia presentat la denúncia i per tant havia guanyat.

Des que el Govern de Rodríguez Zapatero va dur a terme una renovació de RTVE, la intervenció política en els seus continguts informatius es va anar relativitzant encara que va tornar amb força a partir del 2010, amb el Govern de Mariano Rajoy i fins ara. El Consell d'Informatius de TVE va denunciar una infinitat de males pràctiques informatives entre 2010 i 2018. Encara que el pitjor de tot és el control sistemàtic i constant dels continguts que s'elaboraven als Telenotícies, Canal 24h, així com a tots els Centres Territorials de TVE, 17 en total! Un responsable dels Informatius va arribar a dir en aquella època que ell "estava allà per defensar la Constitució". De cap manera és aquesta la funció d'un mitjà de comunicació! La seva funció és informar amb objectivitat i rigor i sense carregar-se els drets de ningú a rebre aquesta informació veraç i sobretot a treballar sense censura ni manipulació. Els fets són sagrats i el ciutadà té dret a una informació veraç.

Actualment ens trobem no amb un pacte entre el PSOE i el PP a la direcció de la corporació pública, sinó amb un "repartiment" de càrrecs. D'aquesta manera, a la cúpula de RTVE cohabiten càrrecs proposats pel PSOE i altres proposats pel PP sense que ningú no s'hagi preocupat de la seva capacitació professional. Així, perviuen càrrecs directius que ja ostentaven aquesta condició durant el Govern de José María Aznar i allà segueixen! Tot i que no es distingeixen pel seu currículum professional. Per descomptat que no són tots així, però n'hi ha.

Així arribem al cas d'Anna Bosch, qui per descomptat és molt més creïble que tots els comunicats que pugui fer una direcció de RTVE que no ha hagut de demostrar res més que un suport incondicional a través del Govern i els partits que el recolzen. Aquesta pràctica de trucar a la gent als despatxos per llegir-los la cartilla ha estat força habitual en diferents etapes de RTVE, especialment durant els governs d'Aznar i Rajoy i ja abans a l'etapa de Felipe González. Ara s'hauria d'eliminar del tot, encara que veig que en aquest cas no ha estat així. Anna Bosch és una professional de brillant trajectòria, com ho són la major part dels treballadors de RTVE, cosa que no poden dir alguns dels actuals directius. Anna Bosch va retuitejar un tuit d'un altre mitjà que qüestionava un possible desviament de diners a RTVE. Pot ser que la direcció de la Ràdio Televisió pública consideri que no ho hauria d'haver fet però això no els capacita per intimidar-la en un despatx a porta tancada. I l'explicació que han donat en un comunicat no és gens creïble ja que Anna Bosch no té ningú que corrobori la seva explicació.

La situació actual de RTVE és la conseqüència d'haver perdut una gran oportunitat d'emprendre una reforma en profunditat. El Congrés dels Diputats va aconseguir arribar a un acord el 2014 per escollir el Consell d'Administració de RTVE mitjançant concurs públic. Sincerament va ser una componenda lamentable. En primer lloc es va triar el tribunal que hauria de valorar els candidats atenent la quota de partits, és a dir, el partit amb més representació parlamentària tenia més membres al tribunal i, com sempre, gairebé ningú es va preocupar de la capacitat d'aquestes persones . Encara més, es va pactar un determinat perfil acadèmic que el PP va obviar per ficar amb calçador un dels seus membres. Van pactar uns barems més que discutibles que va deixar fora del Consell persones amb tan indiscutible trajectòria a la televisió com Ramon Colom, un dels millors directors que ha tingut TVE!, sense anar més lluny. No es va tenir en compte a realitzadors, directors de programes, productors, creadors de grans i interessants continguts televisius! Persones que, com Colom i tants d'altres, coneixen perfectament la realitat de la indústria audiovisual d'aquest país. Vaja, que s'ha perdut una oportunitat, potser la darrera que tenia RTVE per definir el seu lloc estratègic i encarrilar el futur.

Personalment sóc força escèptica respecte a aquest futur. Al panorama actual la televisió tal com la coneixem està deixant d'existir. Les plataformes i les xarxes socials estan ocupant cada cop un paper més preponderant, cosa que deixa les programacions de televisió en un segon pla. Per això crec que urgeix una definició del paper que ha de jugar RTVE. No ha de ser cap altre que el d'incrementar i millorar la seva funció informativa. Un paper que ningú està complint ja que la Sexta, que es va endur l'audiència de TVE durant l'etapa intervencionista del Govern de Rajoy, no fa exactament això. El seu perfil informatiu és esbiaixat, a banda de fer concessions a l'espectacle televisiu.

RTVE ha de donar veu a tot l'espectre polític, però això no vol dir que tinguin un espai lliure per llançar els seus mítings. Repetir les declaracions polítiques com a papagais, o deixar-los parlar sense dir res, no compleix cap funció informativa. Per això no calen periodistes. El periodista ha de repreguntar quan l'entrevistat està dient alguna cosa que ni està comprovada ni ho sustenta en cap fet incontrovertible. I la Ràdio Televisió pública ha de complir aquesta funció més que cap altra. I no ho està fent. No té cap programa de debat a prime time, no hi ha entrevistes en profunditat. Perquè no un programa de verificació de les grans afirmacions polítiques? On es denunciïn les fakes news. I no serveix de res un programa d‟aquestes característiques si no va en prime time.

Només vull recordar aquí un episodi. A Margareth Thatcher l'estava entrevistant un periodista a la BBC quan era primera ministra del Regne Unit. Ella va fer una pregunta a l'entrevistador al que ell va respondre, perdoni senyora Thatcher però aquí les preguntes les faig jo. I per fer això no et tenen perquè trucar a un despatx sense ningú que pugui corroborar el que et diguin allà.