Un paper més actiu d’Europa per desencallar la crisi catalana

Marta Junqué, membre de la XEEC i del Consell Federal de Joves Federalistes Europeus, 
Max Vives, membre de la XEEC i director executiu de la Fundació Catalunya Europa, 
Teresa Carreras, membre de la XEEC i de l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya.

Davant dels fets passat 1 l’octubre, la Xarxa d’Entitats Europeistes de Catalunya (XEEC) ha fet públic un manifest condemnant la violència i demanant un rol més actiu d’Europa per a facilitar el diàleg polític i la mediació per resoldre un problema polític entre Catalunya i Espanya. En les darreres hores, més de 20.000 persones de tot Europa, han signat el manifest, disponible a la plataforma change.org[1].

Com a membres de la XEEC, una xarxa d’entitats que agrupa diferents organitzacions sense ànim de lucre que estan compromeses en la defensa dels valors del projecte europeu, celebrem aquest suport ciutadà espontani i creiem que denota les altes expectatives que la ciutadania catalana té cap a les institucions europees.

L’article 2 del Tractat de la Unió Europea (UE) expressa que "la Unió es basa en els valors del respecte a la dignitat humana, la llibertat, la democràcia, la igualtat, l’Estat de Dret i el respecte als drets humans". En de les darreres setmanes, alguns d’aquests valors semblen estar temporalment "suspesos" a Catalunya. Aquesta "suspensió" va més enllà de ser un "afer intern" d’un Estat Membre de la UE, sinó que afecta als drets dels ciutadans europeus que vivim a Catalunya i que per tant, cal que les institucions s’impliquin com a garants d’aquests valors.

Celebrem que en els darrers dies el Parlament Europeu i diferents alts càrrecs de la UE hagin expressat la seva petició de diàleg i una resolució pacifica del conflicte, no obstant creiem que cal que juguin un rol més actiu:

Demanem que les institucions i famílies polítiques europees fomentin i incentivin energèticament i proactivament el diàleg i la mediació internacional per rebaixar la tensió social i política i resoldre aquest conflicte. Creiem que la UE ha de contribuir, de manera efectiva i visible, en buscar solucions. Altres Organitzacions Internacionals (per exemple, Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets) i líders polítics mundials (Kofi Annan i Ban Kimoon, etc.), ja ho han fet.

Demanem que tots els actors polítics de la UE condemnin l’ús violència política i repressió policial emprats per part de Policia Nacional i de la Guàrdia Civil a la població civil catalana que es volia expressar pacíficament durant la jornada de diumenge 1 d’octubre del 2017, la qual va deixar un balanç de 844 persones ferides. Com va afirmar dilluns 2 passat el portaveu de la Comissió Europea "la violència mai pot ser l’instrument de la política" i creiem que les institucions europees haurien de vetllar perquè mai més es torni a repetir un fet així.

Invoquem al valors fundacionals de la Unió i als Pares Fundadors europeus (Spinelli, Schumann, Monet, etc.), que van concebre un projecte revolucionari basat en la superació de conflictes i confrontacions històriques i culturals per construir una Europa de pau i enteniment entre tots els seus ciutadans, abandonant la defensa de les identitats nacionals exclusives i avançant cap a un projecte comú de ciutadania, drets i llibertats.

Esperem que aquest esperit contribueixi a crear nous espais de diàleg que ajudin a canalitzar la conflictivitat i donar una solució política a aquest conflicte, sense que hi hagi vencedors ni vençuts, sinó parts dialogant al mateix nivell.

Sent conscients de les escasses competències de la UE en aquest terreny, creiem que si les institucions i actors europeus no reaccionen proactivament davant d’aquest conflicte, la UE corre el perill que la població catalana, majoritàriament defensora del projecte polític europeu, esdevingui més euroescèptica.  Ara és l’hora que la UE actuï com un actor clau per assegurar la pau, contribueixi a obrir el diàleg polític entre les parts confrontades i fomenti el seu lema "units en la diversitat".

Barcelona 8 d’octubre del 2017.

[1] https://www.change.org/p/european-commission-petition-to-the-eu-to-condemn-the-violence-deployed-by-the-spanish-police-in-catalonia?recruiter=802794898&utm_source=share_for_starters&utm_medium=copyLink