Una política europea per a les persones migrants

Miguel Urban

Eurodiputat de Podemos

Aquest dimecres 6 de febrer es compleixen cinc anys de la mort de quinze persones que intentaven arribar nedant a la platja de Tarajal, a Ceuta. Quinze persones que van morir com a conseqüència d'una actuació policial, desproporcionada i il·legal. Perquè el que va passar a Tarajal no només és una tragèdia humanitària, és una conseqüència directa de les nostres polítiques migratòries i de control de fronteres. El que va passar aquell 6 de febrer és particularment greu, pel precedent d'impunitat creat.

L'estratègia de la dissuasió és una cosa real a les Fronteres europees, i la tragèdia de Tarajal és un exemple de la mateixa. Consisteix a ampliar els riscos per a aquelles persones que travessen la frontera, de tal manera que es dissuadeixi als qui ho intentin en un futur. Així ho afirmava l'alcaldessa de l'illa de Lampedusa, Giusy Nicolini, en parlar de les morts al Mediterrani:"estic cada vegada més convençuda que la política europea sobre immigració considera aquest tribut de vides una manera per calmar els fluxos, per a aconseguir una espècie d'efecte dissuasiu".

De fet, les morts en el Mediterrani i els refugiats amuntegats durant ja més de tres anys en paupèrrims camps a Grècia transmeten una imatge ben diferent a les estadístiques o les xifres d'acollida que demostren que gairebé no hem rebut una ínfima part dels desplaçats forçosos en el món. Però realment la imatge mostrada d'una Europa superada o desbordada davant l'arribada de refugiats i migrants ha suposat una coartada perfecta per legitimar la consolidació de les polítiques migratòries de l'Europa Fortalesa.

Potser una de les mostres de fragilitat política més palmàries de la UE ha estat la incapacitat de fer complir els acords sobre les "quotes de refugiats". Les quotes van ser aprovades com un "mal menor" en un moment polític d'efervescència solidària agrupada entorn de la consigna "Refugees welcome" que va condicionar una opinió publica favorable a l'acollida de refugiats per part de la UE. Alguns països com Hongria, Polònia o Eslovàquia han fet de l'incompliment de quotes una bandera política, però a la resta de països de la UE, sense fer propaganda del seu rebuig, la veritat és que la mitjana de compliment, respecte el contingent pactat, està entorn del 50 i 60%, destacant per exemple el 13,7% que es va aconseguir amb el govern de Mariano Rajoy. Les dades han demostrat una realitat que ja vam denunciar en el seu moment: les quotes no només eren insuficients pel repte al qual ens enfrontàvem, sinó que a més van néixer ferides de mort amb un fals consens sense compromisos vinculants.

Des de l'aprovació de les quotes d'acollida, el missatge dominant a Europa, ha passat del "Refugees welcome", a convertir-se en un "Do not come to Europe ", expressat pel president del Consell Europeu Donald Tusk. Responent a un dels majors reptes als quals s'ha enfrontat la UE en els últims temps amb una combinació inèdita de neoliberalisme i xenofòbia, un enfortiment de totes les polítiques securitàries i d'externalització de fronteres, del qual l'acord UE-Turquia és un dels seus exponents més forts.

I és que la UE porta diversos lustres fent pivotar bona part de la seva acció exterior sobre els interessos migratoris, buscant l'externalització de la gestió de fronteres i dels fluxos migratoris, allunyant i subcontractant per a això les funcions de policia de fronteres a països tercers que exerceixen ja no només de tap migratori, sinó també de gestor indirecte de la mobilitat humana.

En l'externalització de fronteres i la "diplomàcia de l'euro" juga un paper fonamental l'anomenat Pla Àfrica, que arrenca amb la cimera de la Valeta el novembre del 2015. La UE va seure amb la majoria dels països africans per primera vegada en la mateixa taula i van constituir el Fons Fiduciari europeu d'Emergència per a Àfrica, el "Trust Fund", dotat al principi amb 2.820 milions d'euros, el 95% dels quals procedeixen de fons per a la cooperació i l'ajuda humanitària. I ampliat al setembre de 2016 amb 3.350 milions d'euros més, dins del Nou Marc d'Associació en Matèria de Migració. Tota aquesta generositat europea a canvi de limitar els fluxos migratoris "del Mediterrani central", mitjançant el desenvolupament dels acords de repatriació i l'externalització de les fronteres comunitàries al sud de la sorra del Sàhara.

L'externalització de fronteres, està deixant pas a una aplicació gradual del model australià de gestió migratòria, conegut com a "solució del Pacific", que consisteix en la tramitació extraterritorial de les sol·licituds de protecció internacional amb un sistema deliberadament sever a l'illa oceànica de Nauru i a l'illa de Manus (Papua Nova Guinea) a canvi d'importants sumes de diners per part de Canberra. Les persones refugiades i sol·licitants d'asil que arriben a Austràlia per mar són portades per la força a llocs remots, on suporten condicions cruels i degradants, a vegades durant anys. En paraules de Lucy Graham investigadora d'Amnistia Internacional: "El govern australià ha creat a Nauru una illa de desesperació per a les persones refugiades i sol·licitants d'asil que, no obstant això, és una illa de lucre per a empreses que guanyen milions de dòlars amb un sistema tan intrínsecament cruel i abusiu que constitueix tortura". Aquests centres extraterritorials per a la gestió migratòria són a més externalitzats a multinacionals en el que es coneix com el negoci de la xenofòbia. Una d'aquestes multinacionals és Ferrovial i que va ser denunciada per la vulneració dels drets humans en els centres que gestiona.

Així l'anomenada solució "Líbia" a les morts en el mediterrani pretén ser una nova volta de rosca no només amb l'externalització de les fronteres sinó també amb la gestió extraterritorial dels centres d'internament, adaptant el model europeu al sistema australià de gestió de fronteres.

Si bé el model australià s'està convertint en la senda a seguir d'una Europa de quotes fracassades, la veritat és que moltes de les claus de l'actual política migratòria europea ja estaven presents en les accions que alguns Estats membres porten implementant des de fa molt temps. Sens dubte, en aquest sentit resulta paradigmàtic el cas de l'Estat espanyol amb la gestió de la Frontera Sud. A Ceuta i Melilla s'erigeixen murs, tanques i concertinas, es deporta en calenta, es viola el dret internacional, se sobre poblen els Centres d'Internament per a Estrangers des de molts anys abans que esclatés l'anomenada "crisi de les persones refugiades". Així com s'externalitzen la nostra gestió de fronteres a països tan democràtics com el Marroc o Mauritània, s'instal·len centres d'internament en la costa atlàntica africana amb sobrenoms com el "guantanamito español". Podríem dir que la UE està tendint cap a una política de les migracions molt "Marca España" amb algunes innovacions australianes, una mescla genuïna dels sistemes de gestió de fronteres més agressius amb els drets humans.

Mentre mirem als EUA de Trump per la seva obsessió malaltissa amb la construcció del mur fronterer amb Mèxic. Una espècie de "populisme de les tanques" recorre Europa, no només com un element eficaç de propaganda política immediata que permet visibilitzar el "treball" concret dels governs sobre la migració. Sinó també com un potent instrument simbòlic a l'hora de construir un imaginari d'exclusió entre la "comunitat" i els "estrangers", tan antic com recurrent en la història. Perquè els murs no es construeixen només amb ciment i concertines, sinó sobre la por a l'altre, al desconegut, contribuint a engrandir així l'esquerda entre ells i nosaltres. L'estigmatització de la població migrant ha estat un element fonamental per a traçar una frontera entre els qui han de ser protegits i els qui poden ser i efectivament resulten exclosos de qualsevol protecció. Una coartada sobre la qual construir i sostenir el consens i sobre el qual s'assenta i pivota tot el dispositiu de control de fronteres que conforma l'actual Europa Fortalesa.

D'aquesta forma, la criminalització de la població migrant no és només producte d'una extrema dreta en auge o d'uns quants polítics irresponsables, sinó que és la conseqüència d'una política institucional, refinada, conscient i planificada, que persegueix una degradació de la protecció jurídica i social del migrant. Perquè l'Europa Fortalesa es construeix sobre tanques, murs i concertines, però també es nodreix d'una massa de treballadors i treballadores precàries, sense drets i que a més són vists com una amenaça per les classes populars. La guerra entre pobres, la competència a la baixa, la lluita entre l'últim i el penúltim. Un "no hi ha suficient per a tots" generalitzat, que fomenta mecanismes d'exclusió que Habermas definia com a característics d'un "xovinisme del benestar" i que concentren la tensió latent entre l'estatut de ciutadania i la identitat nacional.

En aquest sentit, s'aconsegueix que el malestar social i la polarització política provocades per les polítiques d'escassetat es canalitzin a través de la seva baula més feble (el migrant, l'estranger o simplement el "altre"), eximint així a les elits polítiques i econòmiques, responsables reals de l'espoli. Perquè si "no hi ha per a tots", llavors sobra gent: "no hi cabem tots". La prima línia que connecta l'imaginari de l'austeritat amb el de l'exclusió.

Paral·lelament, no deixa de créixer la criminalització de les ONGs, així com de l'ajuda humanitària. Els exemples són innombrables: Helena Maleno, Proactiva Open Arms, Proemaid, MSF, entre altres. Mentre en els despatxos de Brussel·les, fins i tot es legisla sobre aquesta criminalització! Nombroses ONGs han demanat la modificació de la Directiva 2002/090/EC per la seva ambigüitat en definir tràfic de persones, no en va, FRONTEX ja va acusar les ONGs de col·laborar amb les màfies en un exercici nauseabund de demagògia institucional, com si els preocupessin més els testimonis incomodes que les morts en el Mediterrani.

Podríem afirmar que els cadàvers dels nàufrags de les pasteres, els morts en els deserts i les tanques frontereres són l'expressió d'una altra forma de racisme: la xenofòbia institucional. Un racisme refinat, anònim, legal i poc visible però constant, que situa una frontera entre els que han de ser protegits i els que poden o efectivament resulten exclosos de qualsevol protecció. Realment no estem assistint a una crisi migratòria sinó a una crisi de drets, que no només afecta refugiats i migrants, sinó que ens afecta el conjunt dels pobles d'Europa., i que ens planteja una pregunta clau, Qui té dret a tenir drets?

Enfront d'aquesta deriva, hi ha alternatives. Moltes d'elles ja en marxa. Algunes des de baix (a través de moviments populars de solidaritat i d'una singular renovació del repertori d'acció militant i dels actors humanitaris), unes altres des de les institucions (ajuntaments del canvi, ciutats refugio) i unes altres a través de lleis i normatives ja existents i aprovades (però no aplicades per falta de voluntat política). Com en tantes altres ocasions, la clau no està a triar entre aquestes opcions com si fossin excloents, sinó que resulta necessari crear aliances dins i fora de les estructures parlamentàries, incloent- sense demora i en un lloc protagonista als col·lectius de persones migrants i refugiades. I assumint que aquest front d'acció implicarà combinar tasques tan dispars com la incidència política, l'autoorganització social i la redacció normativa, a més d'exigir l'articulació de tasques de caràcter assistencialista i d'urgència amb unes altres de major importància, pròpies de la lluita pels drets.

És cert que avui existeixen ja normatives aprovades i ratificades que, d'aplicar-se, millorarien substancialment les condicions de vida de milers de persones migrants, augmentarien les taxes d'asil en tota Europa i desarticularien moltes de les mesures adoptades per governs nacionals o per les pròpies institucions comunitàries. I, per descomptat, mai està de més insistir en el necessari respecte d'aquests instruments jurídics i recordar el seu obligat compliment i, de forma genèrica, el del marc jurídic internacional de protecció de drets de persones refugiades, desplaçades i migrants. Però sense una correlació de forces favorable, no seran més que brindis legalistes al sol.

Evidentment, Europa no ha descobert les migracions i l'asil en els últims anys. De fet, les migracions constitueixen un element essencial de la història i de la identitat europea. Però, sens dubte, amb la coneguda com a "crisi de les i els refugiats" la qüestió migratòria ha fet un salt qualitatiu i una exposició mediàtica, política i social gairebé sense precedents. I, no obstant això, no totes les persones que arriben a les fronteres europees poden catalogar-se com a refugiades dins dels marges jurídics liberals vigents, sens dubte caducs i insuficients per a respondre a les noves realitats i factors polítics, econòmics o mediambientals que estan darrere de les causes de les emigracions i cerques de refugi. D'aquí la urgència d'apostar per un nou marc sota el qual la persona refugiada no sigui només aquella que és perseguida, sinó qui fuig. Perquè de la fam, la pobresa o de la falta d'educació i condicions de salut més elementals també es fuig, encara que ningú et persegueixi. La misèria i el canvi climàtic maten avui tant o més que les bales i les bombes.

És fonamental apostar per construir una política comuna sobre migració per al conjunt de la UE que no permeti que els esforços recaiguin en un grapat de països que configuren la frontera sud d'Europa. Una política que ha de guiar-se no només pel respecte dels drets humans sinó sobretot per una lògica d'ampliació de drets. No n'hi ha prou amb reclamar "papers per a tothom" sinó es combina amb una política econòmica que trenqui amb l'austeritat, sinó s'amplien les cobertures socials, sinó plantegem com a tasca fonamental el repartiment del treball i de la riquesa. Ara mateix lluitar per una política migratòria que defensi els drets humans porta implícitament un qüestionament radical de la deriva neoliberal del projecte europeu.

Des de Podemos apostem per una estratègia integral orientada a resoldre els problemes estructurals que ens han portat fins a l'actual situació, basada en quatre pilars:

1. Un sistema nacional i internacional de protecció orientat a garantir el dret d'asil i la defensa dels Drets Humans a Espanya, la Unió Europea i els països de trànsit.

2. Una política migratòria basada en el respecte als Drets Humans, que garanteixi l'existència de vies segures d'accés a la Unió Europea i acabi amb la lògica de construcció d'una «Europa fortalesa», que garanteixi no hi haurà cap mort més al Mediterrani, mitjançant la creació d'Agència Europea de Salvament amb dotació material i econòmica suficients, l'àmbit de la qual d'actuació abasti tota la Frontera Sud.

3. Una política exterior espanyola i de la UE que, en un marc de coherència de polítiques, contribueixi a atallar les diferents causes internes, regionals i internacionals que generen violacions de drets humans als països d'origen o trànsit. D'aquesta forma, necessitem una política exterior que no prioritzi els interessos geopolítics, defensius o econòmics (comerç d'armes, recursos naturals com el petroli, el gas, els minerals, la pesca, etc.) sobre altres assumptes, i que posi en el centre la promoció dels drets humans, l'equitat de gènere, la democràcia, el desenvolupament inclusiu i sostenible en aquests països i la solidaritat entre els pobles.

4. Nou model de ciutadania europeu. Mitjançant la ruptura del model econòmic basat en l'austeritat en els drets i el dispendi en la seguretat. Aprofundint en els mecanismes d'accés als drets polítics (actius i passius) de la població d'origen estranger, facilitant l'accés a la ciutadania dels Estats membres.

Reconèixer, especialment en un dia com avui, que la lluita de les migrants i refugiades és la nostra lluita, i que és una tasca tan urgent com imprescindible per  poder revertir la constant pèrdua de drets que patim i poder donar-li la volta a Europa.