Cròniques insubmises

Més inversions en armes al pressupost de 2018 (2)

Pere Ortega, Centre Delàs d’Estudis per la Pau

Finalment han estat aprovats els pressupostos de l'Estat. De les moltes crítiques que se li han fet, ha faltat una més contundent a la despesa en Defensa (excepte Units-Podem i ERC). Crítica orientada a denunciar que Defensa augmenta el seu pressupost en un 10,5% per adquirir noves armes. Així, les inversions en armes passen de 2.597 milions en 2017 a 3.017 milions en 2018, la qual cosa representa un espectacular augment del 42,3%. Passa el mateix amb la partida de R+D militar. L'any passat es van destinar un total de 461,7 milions i aquest any seran un 46% més fins a aconseguir els 678 M€.

Aquestes alegries en la despesa militar sorgeixen del supòsit que manté el Govern del PP, que Espanya està sortint de la crisi iniciada en el 2008 i ja es poden fer inversions en nous armaments. És per aquest motiu que la ministra de Defensa, Dolores de Cospedal, ha anunciat un nou cicle inversor en armes i que algunes de les mateixes es troben plasmades a partides habilitades al pressupost de Defensa del 2018. Cospedal, va anunciar la implementació de set nous Programes Especials d'Armaments (PEA), amb un cost inicial de 10.805 milions per als propers deu anys. Aquestes noves armes, són: 348 vehicles de combat VCR 8×8 Piraña; una fragata F-110; 4 drons Reaper; helicòpters Chinook; avions d'entrenament; avions d'abastiment en vol; modernització de sistemes de comandament i control aeri; adequació dels helicòpters NH-90.

Uns nous sistemes d'armes que vénen a fer més grans els PEA ja existents, algun d'ells en construcció (helicòpter NH-90) i que han representat un enorme cost, 34.240 milions, a l'erari públic, i dels quals encara es deuen, segons Defensa, aproximadament 18.000 milions (Comissió de Defensa 16/04/2018).

Per fer front al pagament del deute dels PEA, aquest any 2018, s'han d'abonar 1.376 M€, com el crèdit consignat és de 2.164,48 M€, la diferència de 788 milions es destinarà a retornar al Ministeri d'Indústria les ajudes concedides en R+D a les empreses militars. Aquesta devolució al Tresor de les ajudes en R+D a les empreses no havia estat possible a causa de la crisi que des del 2008 va afectar l'economia espanyola. Un deute xifrat en 15.000 M€ per l'anterior Secretari de Defensa, Pedro Argüelles (Comissió de Defensa 23/05/2013). Xifra que sumada als 18.000 M€ que es deu a les empreses representa 33.000 milions de deute final.

És a dir, existeix un colossal deute generat per l'adquisició d'armaments i ara el Govern pretén ampliar-la. Així es desprèn del programa 122B de modernització dels PEA, on s'habiliten crèdits per fer front a tres dels set nous programes: Vehicle de combat VCR 8×8 Piraña, 9,2 milions; Helicòpters NH-90, 237 milions; i una fragata F-110, sense crèdit. Deixant la resta de programes per a propers exercicis.

La principal crítica que s'ha de fer a les inversions en nous armaments és l'enorme malbaratament de diners públics per dissuadir hipotètics enemics d'atacar territori espanyol, quan, aquesta hipòtesi està lluny de la realitat geopolítica dels països membres de la UE. Ni tampoc per a les missions a l'exterior en les quals el Govern s'ha implicat, doncs gairebé cap d'aquestes armes dels PEA ha traspassat les fronteres espanyoles i es mantenen en dipòsits, dàrsenes i hangars, esperant que acabi la seva vida útil per ser reemplaçades per unes altres de major cost i així prosseguir una carrera armamentista que no condueix enlloc i que beneficia, sobretot, a les indústries militars espanyoles, però també europees i dels Estats Units. Quan, d'altra banda, per a la població les veritables amenaces provenen de la falta d'ocupació, d'habitatge, de cobertures socials per a la dependència, de tenir pensions dignes… Aquesta és la seguretat que desitja i espera la població que li proporcioni l'Estat i a la qual el Govern del Partit Popular no desitja fer front.