Solidaritat des de Catalunya amb la lluita pensionista a França

Manifestació a Marsella contra la reforma de les pensions que promou Macron. EFE / GUILLAUME HORCAJUELO.

Manifestació a Marsella contra la reforma de les pensions que promou Macron. EFE / GUILLAUME HORCAJUELO.

Una resposta comuna a una mateixa agressió

Roque Martínez , Encarna Ruiz i José Martín, Moviment Pensionista de Badalona

El Moviment Pensionista de Badalona ha participat en la mobilització del #6J per deixar clar que la lluita de la classe obrera de França en defensa de les seves pensions també és nostra.

Hem volgut participar en la catorzena jornada de lluita contra les reformes que el govern neoliberal de Macron ha introduït per Decret i que, entre altres agressions, significaran l'augment de 42 a 44 el nombre d'anys cotitzats necessaris per rebre una pensió contributiva sencera.

Dimarts, 6 de juny, va tenir lloc la jornada número 14 de vagues i manifestacions a tot el territori de França responent a la convocatòria unitària de la Intersindical, que agrupa les 13 organitzacions obreres més importants del país.

Aquest marc d'unitat de la classe treballadora ha estat clau perquè la lluita en defensa de les pensions públiques, i pels drets laborals i socials, tingui un fort suport popular, paral·lel al rebuig de les polítiques antisocials de Macron i el seu govern. Ha estat, i continua sent, un exemple per al conjunt dels pobles d'Europa i del món, per l'elevat nivell de consciència que demostra.

Aquesta ofensiva del capital contra els sistemes públics de pensions públics és comuna a tots els països del món. A Europa, les reformes pretenen reduir els comptes de les pensions públiques, privatitzar la seva gestió, retardar l'edat de jubilació i augmentar el nombre d'anys que cal cotitzar. I tot això forma part del mateix programa neoliberal: l'enriquiment sense límits de les elits sobre la base del saqueig dels recursos i dels serveis públics, de l'empobriment de la població i posar fi als drets socials conquerits a través de moltes i dures batalles.

Per això les seves reivindicacions són també les nostres: recuperar i garantir el poder adquisitiu de les pensions, fer pujar les pensions més baixes, eliminar la bretxa de gènere, reduir l'edat de jubilació (l'atur juvenil fa anys que és d'un 40% o superior) i garantir el sistema públic de pensions davant els intents de privatització. Fa més de sis anys que lluitem per aquestes demandes i advoquem per coordinar les lluites a favor de pensions públiques adequades, salaris dignes i tots els drets laborals i socials. Ja que tenim el mateix enemic, la resposta ha de ser unitària, forta i coordinada internacionalment.

Les organitzacions socials de pensionistes de Catalunya i l'Estat espanyol ens congratulem per l'amplitud i la contundència de les mobilitzacions a França i us animem a continuar lluitant fins a aconseguir la derogació de totes les reformes.

La vostra lluita també és nostra!!