Fora de joc

Franquisme i Constitució

Tot sovint acostumem a fixar les dates dels grans esdeveniments històrics amb el número del dia i la lletra del mes lligada amb un guió. Del període de la Transició política espanyola, més enllà del 20-N, hi ha una data clau i, en aquest sentit, històrica: el 15-J, el dia que es van celebrar les primeres eleccions generals després de la mort de Franco, avui fa 34 anys. Per cert, també era un dimecres.
Malgrat que van ser unes eleccions no democràtiques, gestionades pels hereus del franquisme i sense dades oficials, els seus resultats, contra pronòstic, van convertir les Corts en constituents i va permetre a Catalunya recuperar l’autogovern amb el restabliment de la Generalitat. Tanmateix, quan l’any 2000 Felipe González va dir en una entrevista amb un diari mexicà que "si hagués estat per Adolfo Suárez no s’hauria fet la Constitució. L’Adolfo és molt amic meu però ell no volia fer la Constitució", 40 exministres de la UCD, esperonats pel PP, van signar un manifest posant a caldo l’expresident
socialista.

L’argument principal d’aquells que en el seu dia no van dubtar a apunyalar (políticament) per l’esquena Adolfo Suárez, era que en la propaganda electoral parlaven de reformar la Constitució. Ara, 34 anys després, Gonzalo Anes ens explica, sense embuts, el que entenien per Constitució: "La Constitució era el Fur dels espanyols. És un document constitucional, però sense arrel democràtica".
Així, doncs, el que volien era reformar el franquisme, no construir un estat democràtic. La mateixa Llei per a la Reforma Política, aprovada en el referèndum del 15 de desembre del 1976 i que tenia el rang de vuitena llei fonamental del franquisme, establia en l’article tercer els mecanismes per procedir a la reforma
constitucional.
El caràcter constitucional de les lleis franquistes pot ser acceptat per la Real Academia de la Historia o de la Lengua, però de cap manera ho pot ser per una cultura política liberal i democràtica, fonamentada en la Constitució del 1978, que va significar una ruptura total i absoluta, des de la naturalesa juridico-política, amb la dictadura franquista.

Más Noticias