Fora de joc

Els anys blaus de Barcelona

Només queden tres setmanes per gaudir de l’exposició La Triestre de Magris al CCCB. No us la perdeu. A més, podeu aprofitar l’avinentesa per donar un cop d’ull a l’exposició Brangulí. Barcelona 1909-1945, que ens ofereix una selecció de 300 fotos del fons dipositat a l’Arxiu Nacional de Catalunya del reconegut fotògraf Josep Brangulí Soler (1879-1945). Les fotos en blanc i negre, impecable i elegant, ens mostren els conflictes socials (de la Setmana Tràgica a la Guerra Civil), la modernització urbana (obertura de la Via Laietana), industrial (fàbriques, drassanes...), social (nedadores al port de Barcelona) i, entre d’altres, la institucionalització del règim franquista. Fa mal als ulls veure l’esvàstica penjant de la façana del Parlament de Catalunya o del Paranimf de la Universitat de Barcelona.
Un dels protagonistes d’aquesta darrera època és Antonio Correa Véglison, el governador civil de Barcelona del 1940 al 1945, un militar colpista del 18 de juliol, de la Falange de Franco. Les fotos dedicades a Correa subratllen el component populista d’un personatge d’altra banda molt ben connectat amb la burgesia catalana per llaços familiars. El seu avi, Antonio Correa Pomar, havia estat el director general de Tabacos de Filipinas des del 1888 fins al 1936 i procedia de Comillas, igual que la saga del marquès de Comillas-Güell.

En aquests moments, en què l’escàndol del Diccionario biográfico de la Real Acadèmia de la Història ha reobert el debat fals sobre la naturalesa jurídica del franquisme (l’ONU ja el definia com un règim feixista), val la pena veure exposicions com ara la de Brangulí i llegir llibres com per exemple el de Javier Tébar Barcelona, anys blaus (Flor del Vent), acabat de sortir del forn, sobre la institucionalització del franquisme a Barcelona i fruit d’una reeixida tesi doctoral.
Tébar aprofita la figura de Correa, un secundari de luxe del No-Do franquista, per presentar-nos, amb noms i cognoms, unes classes socials que van col·laborar, a bodes em convides, amb la dictadura, i d’unes altres que en van patir les conseqüències d’una manera brutal. Un llibre higiènic sobre la Catalunya dins l’Espanya franquista.

Más Noticias